ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cifra de afaceri a companiilor din industria de software din România a crescut cu 29% în 2022 (analiză)

28 Noiembrie 2023   |   Agerpres

În 2022, în România activau peste 37.000 de companii în industria de software, cu 19% mai multe decât în 2021 şi cu 148% peste nivelul din 2013. Dintre acestea, aproape 35.500 erau microîntreprinderi, 1.200 companii mici, 398 companii medii şi 32 companii mari.

 
 
Cifra de afaceri a companiilor din industria de software din România a crescut cu 29% faţă de 2021 şi a fost cu 323% mai mare decât în 2013, până la nivelul record de aproape 13 miliarde de euro în 2022, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, se arată într-o analiză realizată de KeysFin.
 
"În ciuda temperării ritmului de creştere estimăm continuarea tendinţei neîntrerupte din ultimii 10 ani şi atingerea unui nou maxim istoric în acest an, de peste 14 miliarde de euro, şi am ales să publicăm rezultatele ultimei ediţii a studiului privind evoluţia industriei de software în apropierea zilei de 1 decembrie, deoarece observăm cum software-ul îşi consolidează rolul cheie în dezvoltarea şi digitalizarea economiei şi transformă România într-un hub regional, după unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere, dacă nu chiar cel mai rapid din ultimii 10 ani, de peste 4 ori", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.
 
În 2022, în România activau peste 37.000 de companii în industria de software, cu 19% mai multe decât în 2021 şi cu 148% peste nivelul din 2013. Dintre acestea, aproape 35.500 erau microîntreprinderi, 1.200 companii mici, 398 companii medii şi 32 companii mari.
 
Potrivit analizei, Uipath SRL rămâne liderul industriei, după cel mai mare avans nominal anual de 126 milioane de euro şi cea mai mare creştere procentuală anuală din top 10, de 38%, la 459 milioane de euro în 2022. Bitdefender SRL rămâne pe locul al doilea, cu o cifră de afaceri de aproape 295 milioane de euro în 2022, fiind urmat de Endava România SRL, care a detronat IBM România SRL, după o creştere anuală de 37%, ajungând pe poziţia a treia, cu o cifră de afaceri de 261 milioane de euro în 2022. Cele mai mari 10 companii din industrie au cumulat afaceri de aproximativ 2,2 miliarde euro, reprezentând 17% din total.
 
Rezultatul net înregistrat de companiile din industria de software a crescut substanţial, la aproape 2 miliarde de euro în 2022, cu 28% mai mult faţă de 2021 şi de aproape 9 ori mai mare comparativ cu 2013. De asemenea, companiile din industria de software au generat 77% din rezultatul net înregistrat de întreg sectorul IT&C şi aproape 5% din rezultatul net al tuturor companiilor nefinanciare din România în 2022.
 
Ponderea cifrei de afaceri generate de companiile de software din România în sectorul IT&C a crescut de la 40% în 2013, la 64% în 2022 prin prisma avansului mult mai rapid al componentei de software, creşterea fiind de 4 ori comparativ de avansul de 2,6 ori al cifrei de afaceri din sectorul IT&C, faţă de 2013. La nivelul cifrei de afaceri totale generate de companiile nefinanciare din România, ponderea industriei de software a crescut de la aproape 1,3% în 2013, la peste 2,5% din total în 2022.
 
Exportul de servicii informatice a crescut cu 17%, la 5,8 miliarde de euro în primele 9 luni din 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la fel şi importurile, la 2,1 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Înseamnă un surplus comercial record al serviciilor informatice de 3,7 miliarde de euro în primele 9 luni din 2023.
 
KeysFin oferă soluţii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare şi juridice, rapoarte, grafice şi analize actualizate la zi despre companiile din România şi din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial. Cu un portofoliu de peste 700 de clienţi, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România. KeysFin deţine şi aplicaţia KeysFinder, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa uşor şi rapid situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste 5 milioane de entităţi economice din România, direct de pe telefonul mobil. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2660 / 18213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...