Comisia Europeană anunţă măsuri pentru zone rurale mai puternice, conectate, reziliente şi prospere
30 Iunie 2021
AGERPRESPe baza previziunilor şi a consultărilor ample cu cetăţenii şi cu alţi actori din zonele rurale, viziunea prezentată miercuri propune un Pact rural şi un Plan de acţiune rurală, care au scopul de a face zonele noastre rurale mai puternice, conectate, reziliente şi prospere.
Comisia Europeană a prezentat miercuri o viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, identificând dificultăţile şi preocupările cu care se confruntă acestea şi evidenţiind unele dintre cele mai promiţătoare oportunităţi de care dispun aceste regiuni, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Pe baza previziunilor şi a consultărilor ample cu cetăţenii şi cu alţi actori din zonele rurale, viziunea prezentată miercuri propune un Pact rural şi un Plan de acţiune rurală, care au scopul de a face zonele noastre rurale mai puternice, conectate, reziliente şi prospere.
Pentru a răspunde cu succes megatendinţelor şi provocărilor generate de globalizare, urbanizare şi îmbătrânire şi pentru a profita de beneficiile tranziţiei verzi şi digitale, sunt necesare politici şi măsuri care să ţină seama de condiţiile locale, care să ţină seama de diversitatea teritoriilor din UE, de nevoile lor specifice şi de punctele forte relative ale acestora.
Pe baza previziunilor şi a consultărilor ample cu cetăţenii şi cu alţi actori din zonele rurale, viziunea prezentată miercuri propune un Pact rural şi un Plan de acţiune rurală, care au scopul de a face zonele noastre rurale mai puternice, conectate, reziliente şi prospere.
Pentru a răspunde cu succes megatendinţelor şi provocărilor generate de globalizare, urbanizare şi îmbătrânire şi pentru a profita de beneficiile tranziţiei verzi şi digitale, sunt necesare politici şi măsuri care să ţină seama de condiţiile locale, care să ţină seama de diversitatea teritoriilor din UE, de nevoile lor specifice şi de punctele forte relative ale acestora.
În zonele rurale din întreaga UE media de vârstă este mai ridicată decât în zonele urbane şi va începe să scadă încet în următorul deceniu. Atunci când sunt însoţite de o lipsă de conectivitate, de o infrastructură subdezvoltată şi de lipsa unor oportunităţi diverse de ocupare a forţei de muncă şi de un acces limitat la servicii, acest lucru face ca zonele rurale să fie mai puţin atractive pentru a trăi şi a munci. În acelaşi timp, zonele rurale sunt factori activi în tranziţia verde şi digitală a UE. Atingerea obiectivelor ambiţiilor digitale ale UE pentru 2030 poate oferi mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale dincolo de agricultură şi silvicultură, dezvoltând noi perspective pentru dezvoltarea sectorului de prelucrare şi, în special, a serviciilor şi contribuind la îmbunătăţirea distribuţiei geografice a serviciilor şi a industriilor.
Această viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE urmăreşte să abordeze aceste dificultăţi şi preocupări prin: valorificarea oportunităţilor emergente ale tranziţiei verzi şi digitale ale UE şi a învăţămintelor desprinse din pandemia de COVID-19; identificarea mijloacelor de îmbunătăţire a calităţii vieţii rurale; realizarea unei dezvoltări teritoriale echilibrate şi stimularea creşterii economice.
Un nou Pact rural va implica actori de la nivelul UE, naţional, regional şi local, pentru a sprijini obiectivele comune ale viziunii, pentru a promova coeziunea economică, socială şi teritorială şi pentru a răspunde aspiraţiilor comune ale comunităţilor rurale. Comisia va facilita acest cadru prin intermediul reţelelor existente şi va încuraja schimbul de idei şi de bune practici la toate nivelurile.
Comisia a prezentat, de asemenea, un Plan de acţiune pentru a stimula dezvoltarea rurală durabilă, coerentă şi integrată. Mai multe politici ale UE oferă sprijin zonelor rurale, contribuind la dezvoltarea echilibrată, echitabilă, ecologică şi inovatoare a acestora. Printre acestea, politica agricolă comună (PAC) şi politica de coeziune vor fi esenţiale pentru sprijinirea şi punerea în aplicare a acestui plan de acţiune, fiind însoţite, în acelaşi timp, de o serie de alte domenii de politică ale UE care, împreună, vor transforma această viziune în realitate.
Viziunea şi planul de acţiune identifică patru domenii de acţiune, sprijinite de iniţiative emblematice, pentru a permite ca zonele rurale să fie: mai puternice (concentrarea pe capacitarea comunităţilor rurale, pe îmbunătăţirea accesului la servicii şi pe facilitarea inovării sociale); conectate (îmbunătăţirea conectivităţii, atât în ceea ce priveşte transportul, cât şi a accesului digital); reziliente (conservarea resurselor naturale şi ecologizarea activităţilor agricole pentru a contracara schimbările climatice, asigurând, în acelaşi timp, rezilienţa socială prin oferirea accesului la cursuri de formare şi la diverse oportunităţi de locuri de muncă de calitate) şi prospere (diversificarea activităţilor economice şi îmbunătăţirea valorii adăugate a activităţilor agricole şi agroalimentare şi a agroturismului).
Comisia va sprijini şi va monitoriza punerea în aplicare a Planului de acţiune rurală al UE şi îl va actualiza periodic, pentru a se asigura că acesta rămâne relevant. De asemenea, Executivul comunitar va continua să colaboreze cu statele membre şi cu actorii din zonele rurale pentru a menţine un dialog privind problemele din aceste zone. În plus, se va introduce o condiţie de adaptabilitate la mediul rural, cu ajutorul căruia politicile UE vor revizuite dintr-o perspectivă rurală. Scopul este de a identifica mai bine şi de a lua în considerare impactul şi implicaţiile potenţiale ale unei iniţiative politice a Comisiei privind locurile de muncă din mediul rural, creşterea economică şi dezvoltarea durabilă.
În cele din urmă, în cadrul Comisiei va fi înfiinţat un observator rural pentru a îmbunătăţi în continuare colectarea şi analiza datelor privind zonele rurale. Acesta va furniza probe pentru a contribui la elaborarea politicilor în ceea ce priveşte dezvoltarea rurală şi pentru a sprijini punerea în aplicare a planului de acţiune rurală.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 12436 / 18210 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...