ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană revizuieşte normele privind siguranţa produselor şi creditele de consum

30 Iunie 2021   |   AGERPRES

Regulamentul privind siguranţa generală a produselor va aborda riscurile legate de aceste noi produse tehnologice, cum ar fi riscurile în materie de securitate cibernetică, precum şi cele legate de comerţul online, introducând norme privind siguranţa produselor pentru pieţele online.

 
 
Comisia Europeană a propus, miercuri, revizuiri în ceea ce priveşte două seturi de norme ale UE menite să consolideze drepturile consumatorilor într-o lume remodelată de digitalizare şi de pandemia de COVID-19, informează un comunicat de presă.

Executivul comunitar îşi întăreşte plasa de siguranţă destinată protecţiei consumatorilor UE, asigurându-se, de exemplu, că produsele periculoase sunt rechemate de pe piaţă sau că ofertele de credite le sunt prezentate consumatorilor într-un mod clar, uşor de citit pe dispozitivele digitale. Propunerea actualizează atât Directiva în vigoare privind siguranţa generală a produselor, cât şi normele UE privind creditele de consum menite să protejeze consumatorii.

"Consumatorii se confruntă cu numeroase provocări, în special în lumea digitală care a revoluţionat comerţul, serviciile sau pieţele financiare. Acesta este motivul pentru care intensificăm protecţia consumatorilor pe două fronturi: facilitându-le consumatorilor sarcina de a evita riscurile legate de contractarea unui credit şi instituind norme şi mai stricte pentru siguranţa produselor", a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

"Este de datoria noastră să protejăm consumatorii, în special pe cei mai vulnerabili. Prin revizuirea normelor UE existente privind creditele de consum şi siguranţa generală a produselor, chiar asta facem", a declarat la rândul său comisarul pentru justiţie, Didier Reynders.

Vânzările online au crescut constant în ultimii 20 de ani, iar în 2020, 71% dintre consumatori au făcut cumpărături online, achiziţionând adesea produse tehnologice noi. De la căştile fără fir la purificatoarele de aer şi la consolele de jocuri - piaţa accesoriilor tehnologice este vastă.

Regulamentul privind siguranţa generală a produselor va aborda riscurile legate de aceste noi produse tehnologice, cum ar fi riscurile în materie de securitate cibernetică, precum şi cele legate de comerţul online, introducând norme privind siguranţa produselor pentru pieţele online. Acesta va garanta că toate produsele care ajung la consumatorii din UE, prin intermediul pieţelor online sau al magazinelor de cartier, sunt sigure, indiferent dacă provin din UE sau din afara UE. Noul regulament va asigura faptul că pieţele îşi îndeplinesc obligaţiile, astfel încât în mâinile consumatorilor să nu ajungă produse periculoase.

Revizuirea Directivei privind creditele de consum prevede că informaţiile referitoare la credite trebuie să fie prezentate într-un mod clar, adaptat dispozitivelor digitale, astfel încât consumatorii să fie conştienţi de implicaţiile angajamentului lor. În plus, directiva va îmbunătăţi normele pe baza cărora se evaluează bonitatea, şi anume dacă un consumator va putea sau nu să ramburseze creditul. Acest lucru este menit să evite problema supraîndatorării. Regulamentul va solicita statelor membre să promoveze educaţia financiară şi să se asigure că se pune la dispoziţia consumatorilor consiliere în materie de datorii.

Propunerile Comisiei Europene vor fi discutate de Consiliul şi de Parlamentul European.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12260 / 18033
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...