ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fermierii și producătorii, mai bine protejați prin regulamentul care vizează practicile comerciale neloiale agro-alimentare

14 Martie 2023   |   BizLawyer

Regulamentul clarifică termenii și expresiile utilizate pentru a identifica practicile comerciale neloiale și reglementează procedura de soluționare a sesizărilor, etapele pentru efectuarea investigațiilor, identificarea abaterilor, precum şi modalitățile constatării şi, după caz, sancționării acestor practici.

 
 
Interesele producătorilor locali și ale fermierilor din lanțul de aprovizionare agro-alimentar, dar și cele ale consumatorilor vor fi mai bine protejate prin regulamentul aprobat recent de Guvern. Acesta interzice o serie de clauze contractuale și stabilește procedurile de investigare și soluționare a sesizărilor privind practicile neloiale ale marilor comercianți, dar și amenzile pentru încălcarea legii, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

„Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare, aprobat recent de Guvern, are ca principal scop să ofere protecție producătorilor și să asigure o relație corectă cu marii comercianți. Contractele dintre comercianți și furnizori încheiate înainte de data intrării în vigoare a legii au fost deja aliniate la noile prevederi, astfel că încurajăm fermierii, antreprenorii și retailerii să ne sesizeze atunci când constată nereguli”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.


Regulamentul clarifică termenii și expresiile utilizate pentru a identifica practicile comerciale neloiale și reglementează procedura de soluționare a sesizărilor, etapele pentru efectuarea investigațiilor, identificarea abaterilor, precum şi modalitățile constatării şi, după caz, sancționării acestor practici. De asemenea, sunt detaliate modalitățile de colaborare cu Ministerul Agriculturii, împreună cu care Consiliul Concurenței a elaborat regulamentul.

Printre clarificările aduse de regulament se numără interzicerea rabaturilor (reduceri pentru defectele de calitate), în timp ce remizele (reduceri pentru vânzările superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferențial) și risturnele (reduceri de preț calculate asupra tranzacțiilor realizate cu același terț, pe o perioadă determinată) sunt permise doar dacă valoarea acestora nu depășește 20% din cea a produselor agro-alimentare facturate între cumpărător și furnizor.

Mai mult, se introduce un plafon maxim pentru serviciile prestate de cumpărător, care nu poate depăși 5% din valoarea încasată de furnizor. Așadar, așa-numitele „taxe de raft” nu vor putea fi mai mari decât valoarea menționată.

În plus, magazinele nu mai pot anula comenzile de produse agricole sau alimentare dacă au trecut mai puțin de 30 de zile și sunt obligate să afișeze la raft, pe lângă produsul marcă proprie, cel puțin o marcă a unui producător concurent, iar condițiile de comercializare trebuie să fie similare. De asemenea, sunt permise plățile pentru publicitatea și marketingul produselor, dar și cele pentru suportarea oricăror reduceri cu titlu promoțional, dacă sunt negociate anterior.

Alte clarificări pe care le aduce regulamentul vizează cifra de afaceri anuală a companiilor implicate, dar și faptul că un cumpărător va putea solicita, la momentul începerii negocierilor, o declarație pe proprie răspundere de la furnizor, ce va constitui anexă la contract, pentru a verifica încadrarea în pragul cifrei de afaceri.

Amenzile aplicabile pentru încălcarea legii vor varia între 250.000 și 600.000 de lei, iar pentru repetarea unei practici comerciale neloiale într-un interval de doi ani, amenda este de 1% din cifra de afaceri. În cazul în care compania recunoaște fapta, amenda se poate reduce cu un procent între 1% și 25%.

”Vom monitoriza cu atenție impactul aplicării legii și regulamentului și, dacă este cazul, vom propune Guvernului și Parlamentului ajustări ale legislației, după ce ne vom consulta cu partenerii sociali și Comisia Europeană” a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

În prezent, Consiliul Concurenței lucrează la elaborarea instrucțiunilor de individualizare a sancțiunilor stabilite de legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (81/2022), instrucțiuni care vor fi supuse adoptării în cel mai scurt timp.

Autoritatea de concurență a discutat constant cu părțile implicate în lanțul de aprovizionare agricol si alimentar, fiind organizate întâlniri atât cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, cât și cu reprezentați ai asociațiilor în domeniu.

Reamintim că regulamentul de aplicare a 81/2022, ce a fost aprobat recent prin Hotărâre de Guvern, vizează protejarea poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse agricole și alimentare, combaterea practicilor comerciale neloiale și înlăturarea inegalităților privind puterea de negociere a furnizorilor și cea a cumpărătorilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4064 / 17134
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...