ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FMI recomandă economiilor emergente să se pregătească pentru înăsprirea politicii monetare a Fed

10 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Potrivit FMI, o înăsprire bine implementată a politicii monetare ar urma să aibă un impact limitat asupra pieţelor emergente deoarece cererea externă va compensa impactul creşterii costurilor de finanţare.

 
 
Economiile emergente trebuie să se pregătească pentru momentul în care SUA vor majora dobânda de referinţă, a apreciat Fondul Monetar Internaţional, avertizând că o mişcare mai rapidă decât se preconizează din partea Rezervei Federale ar putea perturba pieţele financiare, declanşa ieşiri de capital şi deprecieri monetare peste hotare, transmite Reuters.
 
Într-un document publicat luni pe blogul instituţiei financiare, o serie de oficiali ai FMI se aşteaptă ca economia americană să continue să înregistreze un ritm robust de creştere, în timp ce inflaţia ar urma să se modereze la finele anului. Noile prognoze economice ale FMI urmează să fie date publicităţii în data de 25 ianuarie.
 
Potrivit FMI, o înăsprire bine implementată a politicii monetare ar urma să aibă un impact limitat asupra pieţelor emergente deoarece cererea externă va compensa impactul creşterii costurilor de finanţare.
 
Însă o inflaţie salarială extinsă în SUA, precum şi prelungirea blocajelor de aprovizionare, ar putea creşte preţurile peste aşteptări şi ar alimenta estimările inflaţioniste, ceea ce ar declanşa creşteri mai rapide ale dobânzii de bază din partea băncii centrale a SUA.
 
"Economiile emergente ar trebui să se pregătească pentru potenţiale episoade de turbulenţe economice", susţine FMI citând riscurile ridicate de majorări mai rapide decât se aşteaptă ale dobânzii Fed precum şi revenirea pandemiei.
 
Preşedintele subsidiarei din St. Louis a Rezervei Federale, James Bullard, a declarat zilele trecute că Fed ar putea majora dobânda de bază încă din luna martie, cu câteva luni mai repede decât se preconiza anterior, şi dacă va fi nevoie va putea adopta chiar şi măsuri mai agresive împotriva inflaţiei.
 
"Majorările mai rapide ale dobânzii Fed ar putea agita pieţele financiare şi înăspri condiţiile de finanţare la nivel global. Aceste evoluţii ar putea veni cu o încetinire a cererii şi comerţului SUA şi ar putea conduce la ieşiri de capital şi deprecieri monetare pe pieţele emergente", susţin oficialii FMI.
 
Potrivit instituţiei financiare internaţionale, economiile emergente cu presiuni inflaţioniste puternice şi instituţii slabe ar trebui să reacţioneze rapid şi să lase monedele să se deprecieze şi de asemenea să majoreze dobânzile. FMI a îndemnat băncile centrale să comunice în mod clar şi consistent planurile lor privind înăsprirea politicii monetare. De asemenea, guvernele ar putea anunţa planuri vizând majorarea graduală a veniturilor din taxe, implementarea de reforme ale pensiilor şi subvenţiilor şi alte măsuri. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9713 / 17564
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...