ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul BCR a înregistrat un profit net de 620 milioane de lei în primul trimestru din 2024

30 Aprilie 2024   |   Agerpres

Venitul net din dobânzi a crescut cu 17,1% până la 1,034 miliarde de lei (208 milioane de euro) în perioada ianuarie - martie 2024, de la 883 milioane de lei (180 milioane de euro) în aceeaşi perioadă din 2023, determinat de un volum mai mare de business împreună cu un volum mai mare de active financiare.

 
 
Grupul BCR a înregistrat un profit net de 620 milioane de lei (125 milioane de euro) în primul trimestru (T1) din 2024, în creştere cu 10,1% faţă de 563 milioane de lei (114 milioane de euro) în perioada similară din 2023, datorită unei performanţe operaţionale îmbunătăţite, susţinută de un volum mai mare de afaceri cu clienţii, informează marţi banca într-un comunicat transmis AGERPRES.

Rezultatul operaţional s-a îmbunătăţit cu 20,3% până la 918 milioane de lei (185 milioane de euro) în T1 2024, de la 763 milioane de lei (155 milioane de euro) în T1 2023, pe fondul unor venituri operaţionale mai mari, parţial compensate de cheltuieli operaţionale mai ridicate.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 17,1% până la 1,034 miliarde de lei (208 milioane de euro) în perioada ianuarie - martie 2024, de la 883 milioane de lei (180 milioane de euro) în aceeaşi perioadă din 2023, determinat de un volum mai mare de business împreună cu un volum mai mare de active financiare.


Potrivit sursei citate, venitul net din comisioane s-a îmbunătăţit cu 15,4% până la 254 milioane de lei (51 milioane de euro) în T1 2024, de la 220 milioane de lei (45 milioane de euro) în T1 2023, determinat de venituri din comisioane mai mari din asigurări, mentenanţă, cât şi dintr-un volum mai mare de plăţi cu şi fără numerar.

În perioada analizată, rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 9,4% până la 124 milioane de lei (25 milioane de euro), de la 137 milioane de lei (28 milioane de euro) în T1 2023, determinat de o activitate de trading mai redusă.

Venitul operaţional a crescut cu 13,5% până la 1,423 miliarde de lei (286 milioane de euro) în primul trimestru din 2024, de la 1,253 miliarde de lei (255 milioane de euro) în aceeaşi perioada din 2023, determinat de venituri nete din dobânzi şi venituri nete din comisioane mai mari.

Cheltuielile administrative generale au înregistrat valoarea de 505 milioane de lei (101 milioane de euro) în T1 2024, în creştere cu 3% în comparaţie cu 490 milioane de lei (100 milioane de euro) în T1 2023, determinat de cheltuieli de IT, cât şi de marketing mai mari. În baza acestor evoluţii, raportul cost-venituri s-a îmbunătăţit până la 35,5%, faţă de 39,1% în perioada similară din 2023.

Banca menţionează că rezultatul net din deprecierea instrumentelor financiare a reflectat o alocare de provizion de 70 milioane de lei (14 milioane de euro) în perioada menţionată, comparativ cu o eliberare netă de provizion de 2,3 milioane de lei (0,5 milioane de euro) în urmă cu un an. Rezultatul curent a fost determinat de provizioane constituite pentru nivelul normal de noi credite neperformante şi retrogradări de rating, parţial compensate de eliberări de provizioane mai reduse aferente recuperărilor şi creditelor redevenite performante.

Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,6% în martie 2024, în scădere faţă de nivelul de 2,9% înregistrat în decembrie 2023. Această evoluţie reflectă creşterea creditelor acordate clienţilor, precum şi volumul recuperărilor şi al creditelor redevenite performante pe ambele segmente retail şi corporate, care au compensat parţial formarea de noi credite neperformante. În acelaşi timp, gradul de acoperire cu provizioane al creditelor neperformante s-a ridicat la nivelul de 187,1% în martie 2024.

De asemenea, rata de solvabilitate a BCR (doar banca) în conformitate cu reglementările privind cerinţele de capital (CRR), s-a situat la nivelul de 22,3% în februarie 2024, semnificativ peste cerinţele Băncii Naţionale a României.

Creditele şi avansurile nete acordate clienţilor au crescut uşor cu 0,9% până la 59,252 miliarde de lei (11,914 miliarde de euro) la data de 31 martie 2024 de la 58,743 miliarde de lei (11,806 miliarde de euro) la data de 31 decembrie 2023, susţinute de creşterea pe segmentul retail.

Depozitele de la clienţi au crescut cu 5,3% până la 82,644 miliarde de lei (16,617 miliarde de euro) la data de 31 martie 2024, de la 78,482 miliarde de lei (15,773 miliarde de euro) la data de 31 decembrie 2023, susţinute în principal de creşterea depozitelor corporate.

"În 2024, continuăm să dezvoltăm un model de business bancar ancorat în prosperitate, rezultat din alegerile financiare inteligente. Acest model are la bază înţelegerea nevoilor oamenilor şi finanţarea economiei reale. De altfel, primul trimestru a însemnat pregătirea şi lansarea campaniei Alege bine pentru tine, care este un răspuns concret la interacţiunile pe care le avem cu clienţii zi de zi: fie că vorbim despre cei peste 675.000 de oameni care au trecut prin Şcoala de Bani sau cei peste 513.000 care au construit un plan financiar personalizat în cadrul sesiunilor de Financial Coaching. Oferta BCR a fost creată alături de ei şi asigură soluţii financiare inteligente în toate aspectele - de la dobânzi competitive, eficientizarea costurilor asociate creditului şi bani înapoi la cumpărături, împreună cu un portofoliu amplu de produse de economisire şi investiţii. În acelaşi timp, oferim expertiză şi finanţare pentru ca afacerile din România să fie relevante pe termen lung şi să creeze locuri de muncă în sectoare cu valoare adăugată. Fiecare interacţiune pe care o avem cu antreprenorii se bazează pe schimbul de cunoştinţe, management strategic şi performanţă de business, cu informaţii esenţiale despre diversificarea surselor de finanţare, aportul fondurilor europene şi importanţa tranziţiei gemene spre economia verde şi digitală", a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1147 / 17963
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...