ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Importurile de produse din oţel ce conţin materii prime ruseşti, interzise în UE începând cu 30 septembrie 2023 (EY)

29 Septembrie 2023   |   Agerpres

Aşadar, la momentul importului în UE companiile care pun pe piaţa din UE produse siderurgice vor trebui să dovedească autorităţilor vamale faptul că produsele din oţel nu conţin materii prime originare din Rusia.

 
 
Importurile de produse din oţel ce conţin materii prime ruseşti sunt interzise în UE începând cu 30 septembrie 2023, chiar dacă sunt fabricate într-o ţară terţă, relevă un raport publicat, vineri, de EY.
 
Aşadar, la momentul importului în UE companiile care pun pe piaţa din UE produse siderurgice vor trebui să dovedească autorităţilor vamale faptul că produsele din oţel nu conţin materii prime originare din Rusia.
 
"Sfârşitul lunii septembrie vine cu noi sancţiuni impuse importurilor de mărfuri ruseşti în Uniunea Europeană. Mai precis, împotriva produselor finite din oţel fabricate în alte teritorii (de exemplu Turcia, China) din materii prime din categoria oţelului originare din Rusia (de exemplu forma primară a fierului sau semifabricate). Sancţiunea acoperă aproape toată gama de astfel de oţeluri. Începând cu 30 septembrie 2023, importul sau achiziţionarea în mod direct sau indirect de produse siderurgice, atunci când acestea sunt prelucrate într-o ţară terţă şi conţin materii prime originare din Rusia vor fi interzise. Din nou, sancţiunile ne arată cât de important este procesul de selecţie al produselor din această industrie", au explicat Mihai Petre, Director, Comerţ Internaţional, şi Cosmin Dincă, Manager, Comerţ Internaţional, EY România.
 
Conform sursei citate, autorităţile vamale vor solicita, cel mai probabil, dovezi precum declaraţii ale furnizorilor şi calcule complexe de origine nepreferenţială.
 
"Un instrument util în simplificarea acestor formalităţi îl reprezintă obţinerea de informaţii de origine obligatorii (IOO) de la autoritatea vamală. Odată obţinut, un astfel de document certificat de autoritatea vamală arată fără echivoc originea produsului finit importat şi materiile prime utilizate fiind valabil 3 ani, scutind importatorul de discuţii nedorite cu autoritatea vamală şi de întârzieri în lanţul de aprovizionare", susţin autorii analizei.
 
Potrivit cercetării, Comisia Europeană a prevăzut şi câteva excepţii de la restricţia mai sus menţionată. În cazul produselor siderurgice prelucrate într-o ţară terţă, ce conţin oţel originar din Rusia clasificat la codul NC 7207 11, "aceasta se aplică de la 1 aprilie 2024 şi de la 1 octombrie 2024 pentru oţelul rusesc clasificat la codurile NC 7207 12 10 SI 7224 90".
 
"Un alt aspect important este dat de situaţia stocurilor din UE de astfel de produse din oţel. Sunt aceste stocuri supuse restricţiilor după data de 30 septembrie 2023? La acest moment, este clar că exportul acestora în afara UE rămâne o variantă nesupusă restricţiei, însă tranzacţionarea stocului rămas pe piaţa din UE poate ridica probleme serioase de interpretare şi se recomandă confirmarea în avans cu autorităţile competente, întrucât eventualele sancţiuni pentru neconformare pot fi extrem de mari", mai arată analiza.
 
Consultanţii EY susţin că este recomandat ca importatorii de produse siderurgice să solicite furnizorilor dovezi clare de origine ale produselor furnizate care să arate originea oţelului utilizat în producţie.
 
"În baza acestora, să aplice pentru obţinerea de informaţii de origine obligatorii de la autoritatea vamală pentru a uşura procesul de import", precizează consultanţii.
 
EY are peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova şi furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2381 / 17258
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...