ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Indicele de investiții ASEBUSS: 70% dintre managerii români au lansat un produs sau un serviciu nou în ultimul an

27 Septembrie 2023   |   BizLawyer

● Șapte din zece dintre managerii și antreprenorii absolvenți ai școlii de afaceri ASEBUSS au lansat un produs, un serviciu sau un proces nou în compania pe care o conduc în ultimul an. ● Ovidiu Dîmbean-Creța, ASEBUSS: ”Asistăm la o creștere a apetenței pentru inovație în mediul de business din România. Managerii și antreprenorii români sunt mai curajoși și și-au dat seama că nu trebuie să mai aștepte până când produsul sau serviciul nou funcționează perfect ca să îl lanseze”.

 
 
Peste 70% dintre managerii și antreprenorii din România au lansat un produs, un serviciu sau un proces nou în organizația pe care o conduc în ultimul an, iar ca urmare a acestei decizii, în unele cazuri, creșterea vânzărilor a fost cu până la 25%, arată rezultatele sondajului ”Indicele de investiții al ASEBUSS”, o cercetare trimestrială care oferă o imagine complexă asupra climatului investițional din companiile din România.

”Asistăm la o creștere a apetenței pentru inovație în mediul de business din România. Managerii și antreprenorii români sunt mai curajoși și și-au dat seama că nu trebuie să mai aștepte până când produsul sau serviciul nou funcționează perfect ca să îl lanseze. Investiția în inovație a fost prioritară pentru managerii și antreprenorii români în 2023, însă incertitudinea generată de noul pachet de măsuri fiscale ar putea să mai taie din acest avânt investițional în următorul an ”, a declarat prof. Ovidiu Dîmbean-Creța, rectorul ASEBUSS.


Pentru unii respondenți investiția în inovație nu a adus o creștere a vânzărilor până în prezent, însă a avut un impact pozitiv în îmbunătățirea relațiilor cu clienții, în timp ce alții au obținut deja creșteri ale veniturilor cuprinse între 1 și 25% ca urmare a noului produs sau serviciu dezvoltat.

Pe de altă parte, lipsa de finanțare pentru inovație, lipsa unor potențiali clienți pentru produsul sau serviciul respectiv, precum și deficitul de personal calificat au fost factorii principali pentru care aproape o treime dintre respondenții sondajului ASEBUSS au decis să nu facă investiții în bunuri sau servicii noi în acest an.
Pachetul de măsuri care vizează unele creșteri de taxe și creșterea costurilor fixe sunt principalii factori care ar putea reduce din bugetele de investiții din anii următori, fiind menționați de către aproximativ 60% dintre absolvenți. De asemenea, deficitul de personal, creșterea dobânzilor bancare și efectele războiului din Ucraina sunt alte motive care ar putea reduce din sumele alocate investițiilor de către managerii și antreprenorii respondenți.

”Atunci când anticipează că ar putea urma perioade economice mai dificile, liderii din companiile din România își fac calculele și sunt mult mai atenți la riscuri. Iar acest lucru s-a observat încă răspunsurile la sondajul din trimestrul anterior, când planurile de noi angajări au fost înghețate de către 44% dintre respondenți, iar 18% au anunțat o reducere a personalului. Cel mai probabil, precauția va fi cuvântul de ordine în bugetele de investiții, cel puțin în următoarele 3 – 6 luni de acum încolo”, a declarat prof. Ovidiu Dîmbean-Creța.

Rezultatele sondajului ASEBUSS din cel de-al treilea trimstru al anului 2023 confirmă ceea ce absolvenții și studenții școlii de afaceri au declarat încă din primul trimestru al anului, când peste jumătate (56%) dintre managerii și antreprenorii din România au majorat cheltuielile alocate investițiilor în 2023 prin comparație cu anul anterior.

Indicele de investiții al ASEBUSS este, începând din acest an, un studiu trimestrial realizat în rândul absolvenților și studenților școlii de afaceri, pentru a arăta dinamica investițiilor realizate de manageri și de antreprenori și pentru a oferi o imagine complexă asupra climatului investițional din companiile din România.
Sondajul a fost realizat în perioada 7  – 25 septembrie 2023 pe un eșantion de peste 100 de manageri și antreprenori care au absolvit sau care studiază în prezent cursurile unui program de MBA oferit de școala de afaceri ASEBUSS. Aceștia activează în toate sectoarele de activitate și fac parte toate promoțiile ASEBUSS de absolvenți și studenți (1993 - 2023). Cei mai mulți dintre respondenți (55%) lucrează într-o companie antreprenorială românească, în timp ce 34% ocupă roluri de conducere în multinaționale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4675 / 19518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...