ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investitorii îşi vor îndrepta tot mai mult atenţia spre Europa, Asia şi pieţele emergente, în 2025 (raport)

09 Decembrie 2024   |   Agerpres

Raportul oferă investitorilor români o analiză detaliată a tendinţelor care vor influenţa evoluţia burselor şi evidenţiază industriile cu cel mai mare potenţial de creştere în anul ce urmează.

 
 
Investitorii îşi vor îndrepta anul viitor tot mai mult atenţia spre Europa, Asia şi pieţele emergente, care oferă potenţial de creştere în sectoare precum energia regenerabilă, inovaţia în medicină şi producţia localizată, potrivit raportului "Stock Market Outlook" pentru 2025, lansat de platforma de tranzacţionare Freedom24.

Raportul oferă investitorilor români o analiză detaliată a tendinţelor care vor influenţa evoluţia burselor şi evidenţiază industriile cu cel mai mare potenţial de creştere în anul ce urmează.

Astfel, principalele tendinţe pe pieţele bursiere în 2025 indică o normalizare a creşterii, preconizându-se că indicele S&P 500 va înregistra randamente mai modeste anul viitor, după doi ani consecutivi de creştere de peste 20%. Analiştii estimează că indicele va încheia anul 2024 în intervalul 6.500 - 7.000 de puncte, ceea ce ar reprezenta o creştere cuprinsă între 11% şi 17% faţă de nivelurile actuale.


Continuarea ciclului de reducere a ratelor de către Rezerva Federală este anticipată să favorizeze piaţa de acţiuni, diminuând costurile de finanţare şi impulsionând profiturile companiilor.

Totodată, stabilizarea ratelor în 2025 va creşte atractivitatea obligaţiunilor, în special a celor de tip investment grade şi cu randament ridicat pe termen scurt, subliniind focusul investitorilor pe protejarea portofoliului de incertitudinile economice globale.

"În contextul în care unele segmente ale pieţei din SUA sunt supraevaluate, investitorii îşi vor îndrepta tot mai mult atenţia spre Europa, Asia şi pieţele emergente, care oferă potenţial de creştere în sectoare precum energia regenerabilă, inovaţia în medicină şi producţia localizată", se precizează în raport.

În ceea ce priveşte investiţiile în energie curată şi dezvoltare durabilă, se aşteaptă ca guvernele şi corporaţiile să îşi intensifice investiţiile în sustenabilitate, aliniindu-se obiectivelor globale de decarbonizare. Aceasta creează oportunităţi pentru investitori în domeniul producţiei de energie curată, precum cea solară, eoliană şi stocarea de energie, în special în Europa şi Asia.

La capitolul reconfigurarea lanţurilor de aprovizionare globale, analiştii de la Freedom24 arată că tensiunile geopolitice determină companiile să adopte strategii de producţie localizată sau în regiuni aliniate geopolitic, pentru a reduce riscurile. Această tendinţă creează oportunităţi de investiţii în centre de producţie localizate din pieţe stabile, precum Asia de Sud-Est, Europa de Est şi părţi din America Latină.

În plus, reducerea barierelor de reglementare ar putea atrage investiţii instituţionale, stimula inovaţia blockchain şi adopţia criptomonedelor. Accentul administraţiei Trump pe suveranitatea financiară şi leadership tehnologic poate transforma SUA într-un hub global pentru blockchain. La acestea se adaugă interesul în creştere pentru active tokenizate, plăţi transfrontaliere şi monede stabile, menţionează documentul.

"Preconizăm că piaţa americană se va menţine stabilă anul viitor, susţinută de relaxarea monetară aplicată de Rezerva Federală, de profiturile solide ale companiilor şi de creşterea cheltuielilor guvernamentale sub noua administraţie. În acelaşi timp, redresarea economică a Chinei şi creşterea pieţelor emergente, precum India şi Asia de Sud-Est, ar putea atrage investiţii, în special în sectorul tehnologic şi cel al consumului. Profitul este estimat să urce cu aproximativ 15%, ceea ce reflectă o aliniere cu tendinţele istorice, în care condiţiile economice puternice generează profituri corporative substanţiale. Aceste perspective optimiste evidenţiază rezistenţa şi capacitatea pieţelor globale de a se adapta schimbărilor economice", a explicat Maxim Manturov, Head of Investment Research, Freedom24, citat în comunicat.

Pe primul loc în topul industriilor cu perspective de creştere în 2025 se află tehnologia (în special companiile mici). În opinia specialiştilor Freedom24, în 2025, companiile inovatoare de tehnologie, în special cele cu capital mic şi mediu din domenii precum AI, cloud şi securitate cibernetică, sunt aşteptate să crească semnificativ. Cererea ridicată pentru infrastructura 5G şi edge computing face ca acest sector să rămână atractiv pentru investitori.

Pe al doilea loc se situează sănătatea, creşterea în acest domeniu fiind susţinută de inovaţiile în biotehnologie şi farmaceutică, precum editarea genelor, tratamente personalizate şi soluţii pentru boli cronice, pe fondul îmbătrânirii populaţiei globale, iar locul trei este ocupat de sectorul uraniului, în condiţiile în care proiectele nucleare extinse în China şi India, interesul pentru reactoare modulare mici (SMR) în Occident şi redeschiderea centralei Three Mile Island reflectă creşterea cererii de uraniu.

"Instabilitatea geopolitică şi incertitudinea privind combustibilii fosili consolidează rolul uraniului în securitatea energetică şi tranziţia către soluţii AI", se subliniază în raport.

Pe următorul loc se află industria bunurilor de consum. Astfel, brandurile de produse pentru sănătate, well-being şi cele din e-commerce sunt în plină expansiune. Veniturile în creştere ale clasei de mijloc din Asia-Pacific stimulează cererea pentru produse premium, în timp ce inflaţia susţine consumul de produse de bază, precum alimentele şi bunurile de uz casnic.

Pe locul cinci sunt serviciile financiare, unde îmbunătăţirea condiţiilor de creditare datorită normalizării politicii monetare şi creşterea activităţii în gestionarea activelor şi asigurări vor sprijini câştigurile sectorului. Acesta beneficiază, de asemenea, de progresele tehnologice, cum ar fi serviciile bancare digitale şi inovaţiile bazate pe blockchain.

Locul şase este "adjudecat" de industria de prelucrare.

"Politicile lui Trump, favorabile industriei prelucrătoare, investiţiile în infrastructură, stimulentele fiscale şi reglementările relaxate pot stimula producţia şi cheltuielile de capital în SUA. În plus, politicile comerciale care promovează lanţurile de aprovizionare locale şi automatizarea întăresc sectorul, în ciuda riscurilor asociate tensiunilor comerciale", se mai arată în studiu.

Freedom24 este filiala europeană a Freedom Holding Corp, un grup internaţional de investiţii listat la bursa NASDAQ, cu expertiză pe pieţele din SUA, Europa şi Asia Centrală. Grupul serveşte 450.000 de clienţi global şi are o capitalizare de piaţă de aproximativ 4,8 miliarde de dolari.

Freedom24 activează în Uniunea Europeană, oferind clienţilor acces la peste 40.000 de acţiuni, 1.500 de ETF-uri şi 800.000 de opţiuni pe acţiuni americane, pe principalele burse din SUA, Europa şi Asia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 93 / 18216
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...