ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Majoritatea directorilor generali sunt pregătiţi să-şi accelereze planurile de investiţii şi fuziuni şi achiziţii (studiu EY)

10 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Conform studiului, în următoarele 12 luni, directorii generali vor acorda prioritate tranzacţiilor care ar putea îmbunătăţi capacităţile operaţionale (26%), poziţionarea în legătură cu aspectele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) şi amprenta de sustenabilitate (20%).

 
 
Majoritatea directorilor generali (CEO) sunt pregătiţi, pe măsură ce lumea intră într-o nouă fază a pandemiei de COVID-19, să-şi accelereze planurile de investiţii şi fuziuni şi achiziţii (M&A) pentru a creşte business-ul, conform studiului EY 2022 CEO Outlook.
 
În privinţa direcţiilor de investiţii, mai bine de jumătate dintre respondenţi (54%) consideră prioritare activităţile de business existente, transformarea digitală şi sustenabilitatea. În plus, peste trei sferturi dintre respondenţi (79%) şi-au ajustat deja sau plănuiesc să îşi ajusteze lanţul de aprovizionare pentru a reduce costurile şi a diminua riscurile, astfel încât companiile să fie pregătite în cazul unor viitoare perturbări, se menţionează într-un comunicat al EY remis, luni, AGERPRES.
 
Astfel, după un an al recordurilor, în care s-au înregistrat tranzacţii M&A în valoare totală de 5 trilioane de dolari, tranzacţiile vor rămâne un instrument cheie pentru directorii generali în 2022, în completarea altor zone de investiţii. Aproape două treimi dintre respondenţi (59%) preconizează că organizaţiile lor vor realiza achiziţii în următoarele 12 luni, în creştere de la 48% la începutul lui 2021.
 
"Ne aşteptăm ca ritmul din zona fuziunilor şi a achiziţiilor locale să se intensifice şi mai mult în 2022, pe măsură ce directorii generali continuă să caute oportunităţi pentru a accelera transformarea afacerii lor şi consolidarea poziţiilor din piaţă. Cu toate acestea, odată cu creşterea concurenţei pentru active de bună calitate, aşteptările vânzătorului privind preţurile sunt în creştere şi va fi important ca directorii generali să menţină o abordare riguroasă a deciziilor de evaluare a investiţiilor, având în vedere semnalele inflaţioniste nefavorabile date de creşterea costurilor cu energia, salarii, costul materiilor prime şi ratele dobânzilor, precum şi de perturbarea continuă a lanţurilor de aprovizionare cauzată de pandemie", a declarat Peter Latos, partener, lider al departamentelor de Consultanţă şi Strategie şi Tranzacţii EY România.
 
Planurile de investiţii ale directorilor generali ar putea fi totuşi afectate de riscurile provenind din exteriorul companiilor lor. Majoritatea directorilor generali intervievaţi (87%) şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea preţurilor la materiile prime şi au identificat tensiunile comerciale (18%), impactul schimbărilor climatice (17%) şi intensificarea concurenţei (13%) drept cele mai importante riscuri la adresa creşterii companiilor lor în viitor.
 
Conform studiului, în următoarele 12 luni, directorii generali vor acorda prioritate tranzacţiilor care ar putea îmbunătăţi capacităţile operaţionale (26%), poziţionarea în legătură cu aspectele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) şi amprenta de sustenabilitate (20%).
 
SUA, Regatul Unit, China, India şi Germania sunt destinaţiile preferate ale directorilor generali care intenţionează să realizeze o achiziţie în 2022, iar tehnologia, sănătatea şi producţia avansată sunt primele trei sectoare menţionate pe zona achiziţiilor de active.
 
În privinţa principalelor tendinţe de pe piaţa M&A în 2022, directorii generali se aşteaptă la o intensificare a ofertelor ostile şi competitive (72%), ca fondurile de investiţii private să devină un cumpărător important (70%), la o creştere a tranzacţiilor transsectoriale (68%) şi transfrontaliere (65%), precum şi la mai multe megatranzacţii (56%).
 
Studiul mai semnalează că aspectele legate de ESG şi sustenabilitate devin tot mai importante pentru investitori. Un procent covârşitor de 99% dintre directorii generali respondenţi au declarat că ţin cont de aceste aspecte în dezvoltarea strategiilor lor de achiziţii, în timp de 6% dintre respondenţi au spus că au existat cazuri în care au renunţat anul trecut la tranzacţii din cauza problemelor legate de ESG ale activelor vizate.
 
Tranziţia către transformarea sustenabilă devine o schimbare permanentă în rândul directorilor generali în lumea de după conferinţa COP26. Deşi veniturile rămân un factor esenţial, mai bine de trei sferturi dintre respondenţi (82%) consideră aspectele ESG drept extrem de importante sau importante în luarea deciziilor strategice. Totodată, 28% dintre respondenţi văd clar avantajul competitiv al poziţiei de lider în materie de sustenabilitate, subliniază studiul.
 
Cu toate acestea, 65% dintre respondenţi recunosc că s-au confruntat cu rezistenţă din partea investitorilor şi acţionarilor faţă de strategia de tranziţie către sustenabilitate, iar aproape un sfert (21%) au declarat că investitorii nu manifestă susţinere faţă de planurile de investiţii pe termen lung sau că aceştia sunt fixaţi pe profiturile trimestriale.
 
Studiul EY 2022 CEO Outlook este o analiză a atitudinii directorilor generali (CEO) faţă de provocările globale, strategia de creştere şi sustenabilitate, optimizarea portofoliului şi M&A. Este un studiu efectuat cu regularitate în rândul conducerilor executive superioare ale marilor companii din toată lumea, derulat de Thought Leadership Consulting, o companie care face parte din grupul Euromoney Institutional Investor. Eşantionul cuprinde clienţi şi persoane de contact ale EY din toată lumea, precum şi contribuitori obişnuiţi ai Thought Leadership Consulting.
 
În perioada noiembrie - decembrie 2021, Thought Leadership Consulting a intervievat în numele organizaţiei globale EY un eşantion format din peste 2.000 de directori generali (CEO) din 53 de ţări şi 14 sectoare. Respondenţii au provenit din următoarele sectoare: servicii financiare, telecomunicaţii, produse de consum şi comerţul cu amănuntul, tehnologie, media şi divertisment, bioştiinţe, spitale şi furnizori de servicii medicale, industria auto şi transporturi, industria petrolului şi gazelor, energie şi utilităţi, minerit şi prelucrarea metalelor, producţie avansată şi imobiliare, sectorul hotelier şi construcţii.
 
Structura veniturilor globale anuale ale companiilor cuprinse în studiu a fost următoarea: sub 500 milioane de dolari (20%), între 500 milioane de dolari şi 999,9 milioane de dolari (22%), între 1 miliard de dolari şi 4,9 miliarde de dolari (31%) şi peste 5 miliarde de dolari (28%).
 
Distribuţia numărului de angajaţi ai organizaţiilor la nivel global a fost: sub 999 (9%), 1.000 - 4.999 (39%), 5.000 - 9.999 (15%), peste 10.000 (37%).
 
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021. Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. Au birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiţii de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9689 / 17550
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...