ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Patria Bank a afişat un profit net în creştere cu 27%, după prima jumătate a acestui an

18 August 2021   |   Agerpres

Ponderea creditelor nete în total active se situează la 55%, de la 52% în decembrie 2020.

 
 
Patria Bank a afişat un profit net de 6,05 milioane de lei, după prima jumătate a acestui an, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, survenit din evoluţia favorabilă atât a veniturilor operaţionale, cât şi din contracţia costurilor operaţionale ce au condus la un rezultat operaţional cu 85% mai mare, potrivit Raportului semestrial al băncii transmis marţi Bursei de la Bucureşti.
 
În prima jumătate a acestui an, Patria Bank a acordat credite în valoare de peste 492,5 milioane de lei, ceea ce a condus la o creştere a portofoliului de credite performante cu 10%, respectiv 174 milioane de lei comparativ cu decembrie 2020. Portofoliul de credite neperformante a înregistrat o creştere marginală cu 5 milioane de lei (+2%).
 
Ponderea creditelor nete în total active se situează la 55%, de la 52% în decembrie 2020.
 
Activele totale ale băncii totalizează 3,48 miliarde lei, în creştere uşoară (+1%) faţă de sfârşitul anului 2020 datorată modificării structurii bilanţiere.
 
Portofoliul de credite (valoare netă) a consemnat o creştere cu 15%, sau 250 milioane de lei faţă de iunie 2020 şi un avans de 9% sau 162 milioane de lei, faţă de 31 decembrie 2020.
 
La nivel individual, rata de adecvare a capitalului (Rata Fondurilor Proprii Totale) este de 20,30%, peste limita reglementată, înregistrând o uşoară scădere faţă de nivelul de 21,6% de la sfârşitul anului 2020 explicată în principal de dezvoltarea portofoliului de credite, se precizează în documentul citat.
 
La nivel consolidat, rata de adecvare a capitalului (Rata Fondurilor Proprii Totale) este de 19,50%, peste limita reglementată.
 
Veniturile operaţionale ale băncii s-au majorat cu cu 29% după primele şase luni ale anului, această evoluţie incluzând un impact negativ în veniturile din dobânzi de aproximativ 7 milioane lei din scăderea indexului de dobândă ROBOR.
 
Cheltuielile operaţionale au înregistrat o contracţie de 2%, cu 1,4 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.
 
"Un amplu proces de optimizare a costurilor s-a desfăşurat pentru adaptarea la noile condiţii din piaţă. Reducerea costurilor operaţionale s-a efectuat preponderent pe cheltuieli operaţionale şi administrative", se precizează în Raportul băncii.
 
Costul net al riscului a consemnat un avans de 7,8 milioane de lei, 114% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, pe fondul creşterii soldului de credite şi al intensificării activităţii de creditare.
 
Patria Bank este o bancă românească dedicată creşterii gradului de bancarizare în România şi susţinerii antreprenorilor şi afacerilor locale.
 
Grupul Patria Bank are ca acţionar majoritar Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) şi BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11058 / 17306
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...