ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Profitul net al Grupului Electrica, în scădere cu aproape 60% în primul semestru din 2021

18 August 2021   |   Agerpres

În acelaşi interval de referinţă, EBITDA consolidată a atins valoarea de 357 milioane de lei, în scădere cu 129 milioane de lei faţă de datele din primele şase luni ale anului 2020.

 
 
Grupul Electrica a obţinut, în primul semestru din 2021, un profit net consolidat de 76 milioane de lei, în scădere cu 59,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, conform rezultatelor financiare ale companiei, publicate marţi.
 
În acelaşi interval de referinţă, EBITDA consolidată a atins valoarea de 357 milioane de lei, în scădere cu 129 milioane de lei faţă de datele din primele şase luni ale anului 2020.
 
Totodată, veniturile totale ale Grupului Electrica s-au ridicat la 3,339 miliarde de lei, echivalentul unei creşteri 2% în comparaţie cu primul semestru al anului anterior.
 
Potrivit sursei citate, pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 7,8%, în principal datorită creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul, în timp ce pe segmentul de distribuţie, veniturile au înregistrat o scădere de 6,8%, ca efect net al majorării veniturilor din energia electrică distribuită, variaţie pozitivă anulată de reducerea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12.
 
De asemenea, costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 19,6%, la 2,167 miliarde de lei, în primele şase luni din 2021.
 
"Această evoluţie a fost generată mai ales de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu aproximativ 349 milioane RON, sau 24%, în principal din majorarea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, atât pe segmentul concurenţial, cât şi pe cel de serviciu universal şi furnizor de ultimă instanţă (FUI), care în 2020 era segment reglementat şi a fost influenţat de recuperarea, sub formă de corecţii pozitive, a unor pierderi din achiziţie din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE erau sub preţul efectiv de achiziţie a energiei electrice, efect ce în 2021 nu a mai existat. De asemenea, a fost înregistrată şi o creştere de 13,9% a cantităţii de energie electrică achiziţionată pe segmentul concurenţial, comparativ cu perioada similară a anului trecut", precizează reprezentanţii Electrica.
 
În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, evoluţia costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în reţea a avut un efect nefavorabil asupra costurilor consolidate, de 6 milioane de lei sau 1,6%, în mare parte din volume mai mari de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în reţea, dar şi din creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice (efect negativ de un milion de lei).
 
La nivelul primelor şase luni din acest an, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 9,2 TWh (creştere de 9,1% faţă de S1 2020) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.
 
În acelaşi timp, compania a furnizat pe piaţa de energie electrică cu amănuntul aproximativ 4,6 TWh, în creştere cu 0,8% faţă de S1 2020, către circa 3,5 milioane de locuri de consum.
 
La momentul actual, Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 18,54%, este lider de piaţă pe segmentul de Serviciu Universal şi Furnizor de Ultimă Instanţă, cu o cotă de piaţă de 31,14%, pe piaţa concurenţială având o cotă de 10,71%, potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), disponibil în aprilie 2021.
 
Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia energiei electrice (Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord) şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.
 
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11059 / 17306
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...