ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Peste 24.000 de locuinţe sunt în construcţie în Capitală şi împrejurimi (raport)

15 Martie 2021   |   Agerpres

Dintre unităţile rezidenţiale aflate în dezvoltare în Bucureşti şi împrejurimi, aproximativ 18.000 - 20.000 de locuinţe ar urma să fie finalizate în acest an, rezultatul urmând să depindă de gradul cu care dezvoltatorii îşi vor menţine ritmurile actuale de dezvoltare şi de uşurinţa cu care vor fi în întocmite procesele de predare ale lucrărilor.

 
 
Peste 24.000 de locuinţe sunt în acest moment în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi, iar dezvoltări semnificative ar urma să înregistreze şi principalele pieţe rezidenţiale regionale din România, precum Constanţa, Braşov sau Cluj-Napoca, relevă raportul de piaţă "Romania Residential Market Gemone 2021", întocmit de compania de consultanţă imobiliară SVN România.
 
Dintre unităţile rezidenţiale aflate în dezvoltare în Bucureşti şi împrejurimi, aproximativ 18.000 - 20.000 de locuinţe ar urma să fie finalizate în acest an, rezultatul urmând să depindă de gradul cu care dezvoltatorii îşi vor menţine ritmurile actuale de dezvoltare şi de uşurinţa cu care vor fi în întocmite procesele de predare ale lucrărilor.
 
Acest volum de livrări ar urma să fie similar cu cel înregistrat în 2020, când în Bucureşti şi împrejurimi s-a înregistrat un nou record de locuinţe finalizate, în ciuda pandemiei Covid-19. Astfel, 20.733 de locuinţe au fost finalizate anul trecut în regiune, în creştere cu aproximativ 40% faţă de anul 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
 
"Contextul general dificil prin care trecem a avut un impact limitat asupra pieţei rezidenţiale, care a rezistat foarte bine şocului produs de efectele macroeconomice ale pandemiei Covid-19. S-au înregistrat creşteri ale tranzacţiilor în toate marile oraşe din România, livrările au înregistrat noi recorduri în Bucureşti iar accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe a ajuns la cel mai bun nivel din istoria recentă. Astăzi ne aflăm într-un moment mai bun comparativ cu cel în care eram acum un an, când actuala criză sanitară a debutat pe plan local. 2021 are deci premisele pentru înregistrarea unor noi rezultate bune", a declarat Andrei Sârbu, directorul general al SVN România.
 
Oferta nouă de locuinţe din 2021 va înregistra în ansamblu schimbări nesemnificative comparativ cu 2020. Astfel, cea mai mare pondere de unităţi care vor fi finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, aproximativ 55,2%, se adresează segmentului mass market, caracterizat prin proiecte amplasate în marile cartiere ale oraşului sau în zone mărginaşe, ale căror preţuri de tranzacţionare nu depăşesc de regulă 1.300 de euro pe metru pătrat util.
 
Aproximativ 8.300 de locuinţe care urmează a fi finalizate în 2021 pot fi încadrate pe segmentul middle market, numărul acestora fiind similar cu cel înregistrat în 2020. Preţurile acestor unităţi pleacă de regulă de la 1.300 de euro pe metrul pătrat util şi urcă până la maximum 2.000 de euro pe metrul pătrat, pentru cele mai scumpe dintre acestea.
 
Segmentul middle market va continua să atragă şi în 2021 o pondere semnificativă din livrările de locuinţe, într-un context în care veniturile populaţiei au înregistrat creşteri constante în ultimii ani, iar cererea pentru locuinţe cu un amplasament bun, în punctele cele mai importante ale marilor cartiere sau în zonele semicentrale şi de nord, a continuat să crească. De regulă, aceste proprietăţi au suprafeţe peste medie şi finisaje de calitate.
 
Segmentul premium şi de lux este preconizat a înregistra în 2021 cele mai bune rezultate ale sale din istorie, cu un volum estimat de livrări de peste 700 de unităţi locative. De regulă, aceste unităţi sunt amplasate în zona de nord a oraşului şi au preţuri care pleacă de la 2.000 de euro pe metru pătrat util.
 
În total, piaţa tranzacţiilor cu locuinţe de lux atinge aproximativ 250 de milioane de euro pe an, potrivit estimărilor SVN România.
 
Accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe noi în Bucureşti a ajuns la începutul lui 2021 la cel mai bun nivel al său din istorie, astăzi fiind practic de patru ori mai facil să cumperi o locuinţe nouă în Bucureşti, conform indexului de profil calculat de către SVN Romania.
 
Astfel, în ianuarie 2021 erau necesare 99,6 salarii medii pe economie la nivel naţional pentru achiziţionarea unui apartament nouă cu două camere în Bucureşti (50 de metri pătraţi suprafaţă utilă) sau o perioadă de 8,3 ani, comparativ cu 102 salarii medii în martie 2020, în momentul declanşării pandemiei Covid-19, sau echivalentul unei perioade de 8,5 ani.
 
În ianuarie 2019 erau necesare 107 salarii medii pe economie (8,9 ani), iar în ianuarie 2018 erau necesare 117,6 salarii medii pe economie (9,8 ani) pentru achiziţionarea aceluiaşi apartament. Comparativ, în momentul de vârf al pieţei erau necesare 393,6 salarii medii pe economie sau pe o perioadă de aproape 33 de ani. Semnatarii raportului atrag atenţia că salariul mediu din Bucureşti este cu aproape o treime mai ridicat comparativ cu media naţională.
 
SVN România este unul dintre cei mai mari jucători activi pe piaţa de consultanţă imobiliară din România şi liderul detaşat al segmentului rezidenţial. Compania are şi două birouri regionale, în Braşov şi Cluj - Napoca, şi este consultantul imobiliar şi agentul a peste 15 proiecte rezidenţiale amplasate în Bucureşti, Braşov, Cluj - Napoca, Constanţa, Sibiu şi Oradea. SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13274 / 17838
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
‘Leading lawyers’ in Romania | RTPR, TZA, NNDKP și PNSA au cei mai mulți avocaţi recomandaţi de IFLR 1000, ediția 2024. Ce firme sunt recomandate în practicile de M&A, Banking & Finance, Capital markets și Project development
Bondoc și Asociații asistă un consorțiu de bănci cu privire la finanțarea cu 291 de milioane de euro a construcției parcului eolian VIFOR de 461 MW din România
Comitetul ad-hoc format din trei arbitri care va analiza cererea de anulare depusă de Gabriel Resources în arbitrajul ICSID pentru Roșia Montană a fost constituit. Reclamanții au acuzat doi arbitri ai Tribunalului care a dat câștig României în luna martie că au avut relații ascunse cu partea română
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
BACIU PARTNERS obține o victorie semnificativă pentru clientul său în conflictul juridic dintre asociațiile Suporter Club UTA și Fotbal Club UTA | Instanța a admis recursul formulat de SCU împotriva soluției de suspendare a litigiului prin care se solicită obligarea AFC UTA să permită accesul la informațiile și documentele financiare ale clubului de fotbal UTA
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Practica de Litigii a Clifford Chance Badea asistă pe mandate de reprezentare cu o valoare cumulată de aproximativ 1,5 miliarde EUR
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...