ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC, prima firmă de consultanță care a deschis un birou local, aniversează 30 de ani în România

01 Februarie 2021   |   BizLawyer

În 1991, Coopers & Lybrand, care a fuzionat la nivel global, șapte ani mai târziu, cu Price Waterhouse (PW) sub brandul PriceWaterhouseCoopers sau PwC, a deschis un birou în București, devenind prima mare companie de servicii profesionale cu prezență în România.

 
 
În 2021, PwC România marchează 30 de ani de activitate pe piața locală, fiind prima mare companie de servicii profesionale înregistrată în România după 1989.

”PwC a pus bazele pieței de servicii de consultanță în urmă cu 30 de ani, fiind de la început alături de mediul de afaceri din România. În tot acest timp, a devenit o companie proeminentă pe piața românească, un brand puternic și un actor important în dezbaterea publică, realizări pentru care le suntem recunoscători tuturor colegilor, partenerilor și clienților noștri. În anii următori, vom continua să investim în formarea profesională, în dezvoltarea competențelor colegilor noștri și în adoptarea noilor tehnologii pentru a avea o contribuție cel puțin la fel de relevantă la dezvoltarea durabilă a societății și a economiei românești. Totodată vom rămâne un partener de dialog și de încredere al autorităților și instituțiilor locale și internaționale”, a spus Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.


În 1991, Coopers & Lybrand, care a fuzionat la nivel global, șapte ani mai târziu, cu Price Waterhouse (PW) sub brandul PriceWaterhouseCoopers sau PwC, a deschis un birou în București, devenind prima mare companie de servicii profesionale cu prezență în România. PW s-a stabilit în România în 1993. Încă de la început, compania s-a implicat în proiecte fundamentale pentru economia românească și pentru mediul de afaceri local, contribuind la elaborarea legislației naționale în domeniile esențiale, la înființarea celor mai importante instituții și asociații profesionale și oferind consultanță și asistență companiilor, organizațiilor guvernamentale și internaționale.

”PwC s-a implicat de la început în crearea unui cadru legislativ modern și eficient fără de care nici companiile, nici instituțiile nu ar putea evolua pentru a crea un mediu favorabil creșterii economice”, a spus Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice PwC România.

În cele trei decenii de activitate, PwC România a fost implicată în unele dintre cele mai mari proiecte de investiții din țara noastră, oferind totodată consultanță în tranzacții majore din sectoarele auto, retail, bancar,  energie, farmaceutic sau produse industriale, asistând în total peste 600 de tranzacții (sell side/ buy side) și având peste 70 de mandate de asistență la exit.

”În cei 30 de ani de activitate, am fost alături de mii de companii din toate industriile, antreprenoriale sau multinaționale, care și-au dezvoltat și consolidat operațiunile din România sau s-au extins pe alte piețe. Le-am sprijinit folosind cele mai bune practici  și cea mai înaltă expertiză, existente la nivel global”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider Consultanță în Afaceri PwC România.  

PwC România a participat la primele audituri financiare realizate în România, după 1990, și a întocmit primele situații financiare conforme cu standardele internaționale IFRS, clădind încredere în mediul de afaceri local.

”În tot acest timp, PwC a creat o cultură organizațională solidă. Generații întregi de specialiști în audit, contabilitate, fiscalitate și alte domenii ale consultantei au fost formate în cadrul companiei noastre. Ne bucurăm că am fost printre cei care au pus bazele acestei profesii în România și că mulți dintre profesioniștii care au trecut prin școala PwC România contribuie la rândul lor la dezvoltarea mediului de afaceri local”, a spus Kenneth Spiteri, Partener și Lider servicii de Audit PwC România.

Contribuții majore ale PwC România la dezvoltarea mediului de afaceri:

●    De la 16 angajați în 1991, PwC România a ajuns la o echipă de peste 800 de profesioniști în prezent, coordonată de 21 de Parteneri.
●    Proiecte importante derulate de autoritățile române sau instituții internaționale au fost sprijinite de consultanții PwC.
●    PwC România a realizat prima clasificare a societăţilor comerciale din România pentru autorităţile române, primele audituri ale marilor societăți și a contribuit la implementarea pe plan local a standardelor internaționale de raportare financiară IFRS, întocmind primele situații financiare conforme cu acestea.
●    Constant, PwC a contribuit la elaborarea celor mai importante legi cu impact în activitatea companiilor, cum ar fi prima lege a insolvenței, introducerea TVA, transpunerea directivelor europene, regulamentul vamal comunitar sau primul Cod Fiscal din România.
●    Încă de la înfiinţare, PwC a avut un rol major în crearea şi dezvoltarea unor profesii liberale în România, în constituirea şi conducerea organismelor profesionale asociate, reprezentanții PwC fiind aleşi în conducerea acestora: AmCham România, Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR), Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), Camera Consultanţilor Fiscali (CCF), The Association of Business Service Leaders in Romania (ABSL), Consiliul Investitorilor străini și Coaliția pentru Dezvoltarea României.
●    D&B David și Baias, societatea de avocați corespondentă PwC România, a obținut multe decizii de referință atât în instanțele din România, cât și în cele internaționale, în litigii fiscale și comerciale, cu efect în modificarea și armonizarea legislației naționale.
●    Numeroase studii și sondaje privind sectoare importante ale economiei sunt realizate periodic de PwC România, cum ar fi: PayWell, Saratoga, CEO Survey, Family Business Survey, Entertainment & Media Outlook.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13144 / 17251
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...