ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC, prima firmă de consultanță care a deschis un birou local, aniversează 30 de ani în România

01 Februarie 2021   |   BizLawyer

În 1991, Coopers & Lybrand, care a fuzionat la nivel global, șapte ani mai târziu, cu Price Waterhouse (PW) sub brandul PriceWaterhouseCoopers sau PwC, a deschis un birou în București, devenind prima mare companie de servicii profesionale cu prezență în România.

 
 
În 2021, PwC România marchează 30 de ani de activitate pe piața locală, fiind prima mare companie de servicii profesionale înregistrată în România după 1989.

”PwC a pus bazele pieței de servicii de consultanță în urmă cu 30 de ani, fiind de la început alături de mediul de afaceri din România. În tot acest timp, a devenit o companie proeminentă pe piața românească, un brand puternic și un actor important în dezbaterea publică, realizări pentru care le suntem recunoscători tuturor colegilor, partenerilor și clienților noștri. În anii următori, vom continua să investim în formarea profesională, în dezvoltarea competențelor colegilor noștri și în adoptarea noilor tehnologii pentru a avea o contribuție cel puțin la fel de relevantă la dezvoltarea durabilă a societății și a economiei românești. Totodată vom rămâne un partener de dialog și de încredere al autorităților și instituțiilor locale și internaționale”, a spus Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.


În 1991, Coopers & Lybrand, care a fuzionat la nivel global, șapte ani mai târziu, cu Price Waterhouse (PW) sub brandul PriceWaterhouseCoopers sau PwC, a deschis un birou în București, devenind prima mare companie de servicii profesionale cu prezență în România. PW s-a stabilit în România în 1993. Încă de la început, compania s-a implicat în proiecte fundamentale pentru economia românească și pentru mediul de afaceri local, contribuind la elaborarea legislației naționale în domeniile esențiale, la înființarea celor mai importante instituții și asociații profesionale și oferind consultanță și asistență companiilor, organizațiilor guvernamentale și internaționale.

”PwC s-a implicat de la început în crearea unui cadru legislativ modern și eficient fără de care nici companiile, nici instituțiile nu ar putea evolua pentru a crea un mediu favorabil creșterii economice”, a spus Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice PwC România.

În cele trei decenii de activitate, PwC România a fost implicată în unele dintre cele mai mari proiecte de investiții din țara noastră, oferind totodată consultanță în tranzacții majore din sectoarele auto, retail, bancar,  energie, farmaceutic sau produse industriale, asistând în total peste 600 de tranzacții (sell side/ buy side) și având peste 70 de mandate de asistență la exit.

”În cei 30 de ani de activitate, am fost alături de mii de companii din toate industriile, antreprenoriale sau multinaționale, care și-au dezvoltat și consolidat operațiunile din România sau s-au extins pe alte piețe. Le-am sprijinit folosind cele mai bune practici  și cea mai înaltă expertiză, existente la nivel global”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider Consultanță în Afaceri PwC România.  

PwC România a participat la primele audituri financiare realizate în România, după 1990, și a întocmit primele situații financiare conforme cu standardele internaționale IFRS, clădind încredere în mediul de afaceri local.

”În tot acest timp, PwC a creat o cultură organizațională solidă. Generații întregi de specialiști în audit, contabilitate, fiscalitate și alte domenii ale consultantei au fost formate în cadrul companiei noastre. Ne bucurăm că am fost printre cei care au pus bazele acestei profesii în România și că mulți dintre profesioniștii care au trecut prin școala PwC România contribuie la rândul lor la dezvoltarea mediului de afaceri local”, a spus Kenneth Spiteri, Partener și Lider servicii de Audit PwC România.

Contribuții majore ale PwC România la dezvoltarea mediului de afaceri:

●    De la 16 angajați în 1991, PwC România a ajuns la o echipă de peste 800 de profesioniști în prezent, coordonată de 21 de Parteneri.
●    Proiecte importante derulate de autoritățile române sau instituții internaționale au fost sprijinite de consultanții PwC.
●    PwC România a realizat prima clasificare a societăţilor comerciale din România pentru autorităţile române, primele audituri ale marilor societăți și a contribuit la implementarea pe plan local a standardelor internaționale de raportare financiară IFRS, întocmind primele situații financiare conforme cu acestea.
●    Constant, PwC a contribuit la elaborarea celor mai importante legi cu impact în activitatea companiilor, cum ar fi prima lege a insolvenței, introducerea TVA, transpunerea directivelor europene, regulamentul vamal comunitar sau primul Cod Fiscal din România.
●    Încă de la înfiinţare, PwC a avut un rol major în crearea şi dezvoltarea unor profesii liberale în România, în constituirea şi conducerea organismelor profesionale asociate, reprezentanții PwC fiind aleşi în conducerea acestora: AmCham România, Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR), Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), Camera Consultanţilor Fiscali (CCF), The Association of Business Service Leaders in Romania (ABSL), Consiliul Investitorilor străini și Coaliția pentru Dezvoltarea României.
●    D&B David și Baias, societatea de avocați corespondentă PwC România, a obținut multe decizii de referință atât în instanțele din România, cât și în cele internaționale, în litigii fiscale și comerciale, cu efect în modificarea și armonizarea legislației naționale.
●    Numeroase studii și sondaje privind sectoare importante ale economiei sunt realizate periodic de PwC România, cum ar fi: PayWell, Saratoga, CEO Survey, Family Business Survey, Entertainment & Media Outlook.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14461 / 18568
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
GNP Guia Naghi și Partenerii îl promovează pe Tudor NACEV ca Partener coordonator al practicii Regulatory Pharma și Achiziții Publice. El a asistat clienți importanți în proiecte de anvergură
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Cum văd anul 2025 profesioniștii considerați Leading Lawyers de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Florian Nițu, Managing Partner PNSA, poziționat de Legal500 în categoria ‘Hall of Fame’ în practica de M&A: ”Cu excepția unor cataclisme geostrategice pe care nu le putem vedea și pe care noi, din România, nici nu le putem preveni, avem motive bune să fim optimiști. Resurse, Infrastructură, Energie, Tech și Food sunt cele cinci domenii în care vom vedea cu precădere investiții și tranzacții noi, în mod accelerat, dar coerent totuși, formând o nouă paradigmă de dezvoltare”
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Rising Stars | Bianca Bănățeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2024 a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Am ales să susțin probele de admitere la INM, după ce am oscilat de câteva ori între avocatură și magistratură. Sunt conștientă de responsabilitatea pe care o implică profesia de judecător, însă satisfacția pe care o simți atunci când știi că ai contribuit la înlăturarea unei situații de inechitate, la soluționarea unor probleme cu care oamenii se confruntă zi cu zi, mi se pare de neegalat”
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...