ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

SAL-Fin se alătură reţelei transfrontaliere europene FIN-NET

10 Iulie 2023   |   Agerpres

SAL-Fin este singura entitate de soluţionare alternativă a litigiilor din România acceptată de Comisia Europeană pentru a se alătura FIN-NET, întrucât îndeplineşte toate condiţiile impuse pentru a face parte din această reţea.

 
 
Entitatea de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Non-Bancar, SAL-Fin, organizată în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a fost acceptată recent de Comisia Europeană pentru a face parte din FIN-NET, reţeaua de organizaţii naţionale din Spaţiul Economic European, care soluţionează extrajudiciar litigiile consumatorilor în domeniul serviciilor financiare.

Potrivit unui comunicat al ASF, SAL-Fin este singura entitate de soluţionare alternativă a litigiilor din România acceptată de Comisia Europeană pentru a se alătura FIN-NET, întrucât îndeplineşte toate condiţiile impuse pentru a face parte din această reţea.

Reţeaua FIN-NET a fost înfiinţată de Comisia Europeană în 2001, pentru a promova cooperarea între entităţile de soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul serviciilor financiare şi pentru a le oferi consumatorilor proceduri uşor accesibile de soluţionare alternativă a litigiilor transfrontaliere care implică servicii financiare. De asemenea, reţeaua urmăreşte să identifice şi să popularizeze printre membrii săi cele mai bune practici în materie, prin training şi schimburi de experienţă.


Orice autoritate din Spaţiul Economic European (ţările Uniunii Europene, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) se poate afilia la FIN-NET, dacă răspunde de soluţionarea extrajudiciară a litigiilor legate de sectorul financiar şi dacă respectă principiile prevăzute de Directiva 2013/11/UE privind soluţionarea alternativă a litigiilor (SAL).

Un document numit memorandum de înţelegere defineşte procedurile prin care membrii cooperează pentru a soluţiona pe cale extrajudiciară litigiile financiare transfrontaliere.

În prezent, FIN-NET numără 61 de membri din ţările Spaţiului Economic European, cărora li se adaugă şi 6 membri afiliaţi din afara acestui spaţiu.

SAL-Fin a fost înfiinţată de către ASF în baza Ordonanţei Guvernului nr. 38/2015 care reglementează soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi şi propune crearea unor mecanisme alternative sistemului judiciar. SAL-FIN este singura entitate de soluţionare alternativă a litigiilor în domeniile în care ASF are competenţă prin intermediul căreia s-a reglementat posibilitatea de rezolvare extrajudiciară a unui litigiu apărut în relaţia contractuală dintre un consumator şi un comerciant care refuză sau amână nejustificat rezolvarea unei probleme pe cale amiabilă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3105 / 17301
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...