ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sondaj AmCham: Şase din zece companii din România estimează creşteri de venituri, în 2024

02 Iulie 2024   |   Agerpres

Potrivit datelor centralizate în sondajul de specialitate, perspectiva pozitivă este susţinută de rezultatele de business realizate în linie cu nivelul estimat în ceea ce priveşte veniturile (63%) şi investiţiile (51%). În context, pentru anul 2024, companiile anticipează performanţe similare, cu doar câteva procente mai puţin în ceea ce priveşte creşterea, pe toate cele trei paliere, inclusiv număr de angajaţi.

 
 
Nivelul de apreciere a climatului investiţional din România rămâne preponderent pozitiv (46%), iar majoritatea companiilor (58%) estimează creşteri ale veniturilor pentru anul 2024, arată rezultatele celui mai nou sondaj privind calitatea mediului investiţional din România, prezentate, marţi, de către reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).

Potrivit datelor centralizate în sondajul de specialitate, perspectiva pozitivă este susţinută de rezultatele de business realizate în linie cu nivelul estimat în ceea ce priveşte veniturile (63%) şi investiţiile (51%). În context, pentru anul 2024, companiile anticipează performanţe similare, cu doar câteva procente mai puţin în ceea ce priveşte creşterea, pe toate cele trei paliere, inclusiv număr de angajaţi.


"Mulţi dintre dumneavoastră deja sunteţi obişnuiţi cu acest barometru. Aşa cum spuneam, este a 6-a ediţie, iar ce vreau să spun este că nu cred că vor fi neapărat headline-uri sau breaking news-uri, pentru că astăzi avem şi meciul de fotbal şi atunci cred că acolo vor apărea headline-urile. Atunci când am programat această conferinţă de presă, nu eram siguri că o să fim în această fază a competiţiei. Aşa că suntem bucuroşi că ne aflăm în această fază şi o să intrăm mai departe pe partea de barometru, în sferturi. Prima întrebare a fost: "Cum apreciaţi climatul investiţional şi de afaceri din România" şi după cum putem vedea din rezultate, după ce în anul 2023 încrederea companiilor în mediul investiţional din România s-a plasat la un nivel-record, cu 51% dintre respondenţi care l-au calificat drept "bun" şi "foarte bun", în 2024 observăm o uşoară depreciere, de cinci puncte procentuale. Migraţia s-a produs dinspre "bun" şi "foarte bun" înspre "neutru", nu neapărat înspre spectrul negativ, la "precar sau slab", ceea ce este o veste bună", a declarat preşedintele AmCham România, Cristian Sporiş, într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte cele mai apreciate condiţii de piaţă, sondajul AmCham România aminteşte de calitatea infrastructurii digitale, care se situează, pentru al şaselea an consecutiv, pe prima poziţie, cu 60%, urmată de calitatea capitalului uman, care creşte ca importanţă şi ca procent cumulat faţă de ediţiile anterioare. Foarte apreciate sunt alte două condiţii apropiate primelor două, respectiv calitatea infrastructurii cibernetice şi competenţele digitale, regăsite la populaţia activă în piaţa muncii.

Şeful AmCham România a evidenţiat şi faptul că mediul de business a început să resimtă efectele impozitului minim de 1%, inflaţia ridicată, precum şi temerile de recesiune.

"Dacă este să ne uităm istoric la rezultatele sondajului privind climatul de afaceri din ultimii şase ani, situaţia s-a îmbunătăţit considerabil, diminuându-se de la 33%, în anul 2019, până la 17%. Sectoarele de activitate în care au fost cele mai multe companii cu nivel de apreciere "bun" şi "foarte bun" sunt: IT&C, bănci şi servicii financiare, automotive, consumer goods şi, surprinzător, HoReCa. Sectoarele de activitate în care au fost cele mai multe companii mari cu nivel de apreciere "slab" şi "precar" sunt: energie, retail, distribuţie. Comparând nivelul estimat cu cel realizat, putem trage concluzia că, în ciuda provocărilor economice şi a incertitudinii, majoritatea companiilor a reuşit să obţină rezultate în linie cu estimările în ceea ce priveşte veniturile şi numărul de angajaţi. Se remarcă, totuşi, un trend descendent ca număr de angajaţi. Doar 6% dintre companii anticipau o scădere, dar în realitate a fost cazul pentru 12% dintre companiile participante la sondaj", a subliniat Sporiş.

Sondajul de specialitate arată că topul celor mai puţin apreciate condiţii de piaţă este stabilit prin calificativele de "slab şi precar" acordate de companiile participante la sondaj. Astfel, pe primele trei poziţii se află, în aceeaşi ordine, condiţiile care atrag cele mai mari nemulţumiri: cu 78% dintre sufragii, calitatea infrastructurii de transport surclasează în continuare debirocratizarea, care rămâne pe locul secund cu 72%, urmate de calitatea infrastructurii de sănătate (70%).

În plus, mai mult de jumătate dintre respondenţi apreciază cu "slab şi precar" predictibilitatea cadrului de investiţii şi politica economică şi industrială.

Pentru prima dată în ultimii anii, sondajul AmCham reflectă o uşoară relaxare a tensiunii din piaţa muncii. Procentul celor care au apreciat piaţa muncii drept tensionată, adică se confruntă şi cu dificultatea de a găsi angajaţi calificaţi, dar şi cu creşteri de costuri, a scăzut de la 94%, la 88%.

Referitor la finanţare, 91% dintre companii (faţă de 86%, anul trecut) apelează la fondurile proprii, urmate de împrumuturile de la acţionari, în uşoară creştere, menţionate în mix-ul surselor de finanţare de către 69% dintre respondenţi.

De asemenea, ponderea împrumuturilor de la bănci rămâne la un nivel similar cu anul 2023. În acest sens, fondurile europene reprezintă o opţiune pentru 28% dintre respondenţi, procent semnificativ mai mic decât cel cumulat în ediţia anterioară. Alte surse de finanţare, precum pieţele de capital şi private equity, sunt o opţiune pentru mai puţin de 10% dintre cei chestionaţi, în timp ce ajutorul de stat, pentru prima oară prezent în sondaj, a fost indicat de 11% dintre companii.

Doar 17% anticipează scăderi ale costurilor de finanţare, 38% se aşteaptă la creşteri, iar 45% cred că vor suporta costuri de finanţare la acelaşi nivel cu anul 2023.

Per ansamblu, intenţiile de investiţii ale companiilor în România, în 2024, rămân într-un trend pozitiv, cu o pondere de 72%.

Dintre companiile participante la sondaj, aproape jumătate şi-au arătat deschiderea către alte pieţe, prin investiţii externe şi exporturi.

"Dintre măsurile fiscal-bugetare adoptate anul trecut, sondajul AmCham a inclus o evaluare a impactului taxei de 1% pe cifra de afaceri. Astfel, 39% dintre cele peste o sută de companii posibil afectate de măsură, ţinând cont că aceasta se aplică doar companiilor cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro, au indicat un impact semnificativ şi foarte semnificativ. În contextul unui an electoral la finalul căruia sunt aşteptate noi măsuri cu impact în economie, AmCham va urmări să aducă în dialogul cu mediul decizional viziunea, priorităţile şi preocuparea mediului de afaceri, cu recomandări orientate pe consolidarea profilului investiţional al României în regiune", se menţionează în concluziile cercetării.

Sondajul AmCham România a fost realizat în perioada 15 aprilie - 31 mai 2024, pe un eşantion de 235 de companii, dintr-un total de 570 membre ale organizaţiei. Din totalul eşantionului intervievat, 46% sunt contribuabili mari, 32% contribuabili mijlocii şi 22% contribuabili mici, în conformitate cu clasificările ANAF.

Cu peste 30 de ani de prezenţă în România, AmCham reuneşte în prezent peste 570 de companii americane, internaţionale şi româneşti cu investiţii cumulate de peste 30 de miliarde de dolari, în România.

Companiile-membre ale AmCham asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă şi generează o cifră de afaceri cumulată de peste 65 miliarde de euro.

Membrii AmCham România activează în 32 de sectoare economice, precum: Pieţe de Capital şi Servicii Financiare, Guvernanţă Corporatistă, Concurenţă şi Ajutor de Stat, Energie, Educaţie, Economie Digitală, Protecţia Datelor Personale, Fiscalitate, Mediu, Piaţa Muncii, Sănătate, Fonduri Europene, Achiziţii Publice şi Parteneriat Public-Privat, Real-Estate, Legislaţia Comercială, şi Turism.

AmCham România este membru acreditat al Camerei de Comerţ a SUA şi face parte din reţeaua europeană a Camerelor de Comerţ Americane.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 106 / 17258
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...