ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Transelectrica a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 56 de milioane de euro, prin REPowerEU

11 Decembrie 2023   |   AGERPRES

Potrivit unui comunicat al companiei, obiectivul investiţiei finanţate prin REPowerEU este de a creşte flexibilitatea şi de a soluţiona blocajele din reţeaua de electricitate pentru accelerarea integrării capacităţilor suplimentare de energie regenerabilă şi pentru creşterea gradului de rezilienţă a reţelei, consolidând, în acelaşi timp, securitatea cibernetică printr-o mai bună capacitate de reacţie la atacurile cibernetice.

 
 
Transelectrica a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 56 de milioane de euro, prin componenta REPowerEU, pentru instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei Smart SA şi pentru optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date.

Potrivit unui comunicat al companiei, obiectivul investiţiei finanţate prin REPowerEU este de a creşte flexibilitatea şi de a soluţiona blocajele din reţeaua de electricitate pentru accelerarea integrării capacităţilor suplimentare de energie regenerabilă şi pentru creşterea gradului de rezilienţă a reţelei, consolidând, în acelaşi timp, securitatea cibernetică printr-o mai bună capacitate de reacţie la atacurile cibernetice.


Pentru primul proiect, care vizează instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) şi instalaţii de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne, alocarea este de 29,5 milioane de euro. Această sub-investiţie constă în montarea în 29 de staţii electrice de transformare din totalul de 81 de staţii din reţeaua electrică de transport a unor instalaţii de producere a energiei electrice prin centrale fotovoltaice. Investiţia este una off-grid în cadrul căreia centralele electrice fotovoltaice şi bateriile de stocare vor fi utilizate numai pentru a alimenta cu energie electrică o parte din serviciile interne ale staţiilor.

Prin implementarea acestor sisteme de panouri solare off-grid colocalizate cu stocare de energie electrică se vizează realizarea unei reduceri de cel puţin 50% a consumului propriu de energie electrică al Transelectrica în 29 de staţii, comparativ cu anul 2022. De asemenea, va rezulta şi o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 2610,93 tone CO2/ an. Termenul de finalizare este până la 30 iunie 2026.

Pentru retehnologizarea Smart SA alocarea este de 18,2 milioane de euro. Această sub-investiţie urmăreşte dotarea filialei cu echipamente şi utilaje de ultimă generaţie cu tehnologie curată, pentru asigurarea unor servicii de mentenanţă la cele mai înalte standarde, pretabile pentru un operator de transport şi sistem, precum şi digitalizarea serviciilor de mentenanţă oferite infrastructurii energetice naţionale, prin implementarea şi dezvoltarea de soluţii software.

"Noile echipamente vor permite utilizarea de către Smart SA a tehnologiei LST (Lucru Sub Tensiune), care presupune efectuarea intervenţiilor pe liniile şi în staţiile RET fără deconectarea acestora de sub tensiune, fapt care asigură continuitatea în alimentare cu energie electrică a consumatorilor. Toate echipamentele vor fi utilizate doar pentru asigurarea mentenanţei RET de către Smart SA, precum şi în cadrul procesului de conectare la Sistemul Electroenergetic Naţional a producătorilor din surse regenerabile", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, această sub-investiţie va avea efecte pozitive asupra calităţii serviciilor de mentenanţă prestate de Smart SA pentru reţeaua naţională de transport al energiei electrice, prin reducerea cu 50% a numărului mediu de ore de intervenţie şi a numărului de intervenţii. Punerea în aplicare a acestei sub-investiţii trebuie finalizată până la 31 decembrie 2024.

Pentru optimizarea reţelei de comunicaţii şi crearea unui centru de date la filiala Teletrans SA a fost obţinută o alocare de 8,4 milioane de euro pentru creşterea rezilienţei cibernetice a reţelei electrice de transport al energiei electrice şi a Sistemului Electroenergetic Naţional, prin modernizarea reţelei de comunicaţii (echipamente şi software) şi crearea unui centru de date. Echipamentele care urmează să fie achiziţionate în cadrul proiectului vor avea ca rezultat creşterea nivelului de disponibilitate tehnică a infrastructurii de fibră optică până la 99,5%, contribuind în mod direct la asigurarea stabilităţii şi siguranţei în funcţionare a SEN. Punerea în aplicare a acestei sub-investiţii se va finaliza până la 31 martie 2026.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA realizează activitatea de transport al energiei electrice prin Reţeaua Electrică de Transport a României - reţea de interes naţional şi strategic - alcătuită din 81 de staţii electrice de transformare şi 8931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV şi 400 kV.

Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport - Smart SA este filială a CNTEE Transelectrica SA, înfiinţată în anul 2001, prin HG nr.710/19.07.2001, ca urmare a reorganizării unor activităţi din cadrul Transelectrica. Filiala are ca activitate principală mentenanţa Reţelei Electrice de Transport, astfel încât instalaţiile din RET să funcţioneze în condiţii sigure la nivelul de performanţă cerut prin licenţă, remedierea incidentelor la instalaţii electrice.

Societatea pentru Servicii de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei în Reţele Electrice De Transport Teletrans SA este filiala Transelectrica responsabilă cu furnizarea de servicii de comunicaţii şi IT pentru administrarea şi securizarea Reţelei Electrice de Transport din România, înfiinţată în anul 2002. Teletrans administrează reţeaua principală de fibră optică a Transelectrica, având o lungime de aproximativ 5000 de kilometri, care acoperă întreg teritoriul ţării. Reţeaua de fibră optică administrată de Teletrans asigură puncte de acces în 110 localităţi, precum şi legături transfrontaliere cu Ungaria, Bulgaria şi Serbia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1575 / 17266
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...