ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tranzacţii totale de peste 10 miliarde lei în primele 7 luni pe Bursă în timp ce piaţa de capital creşte cu 25 de procente

12 August 2021   |   Agerpres

Valoarea totală de tranzacţionare pentru produsele structurate a fost de 411 milioane lei şi de 21 milioane lei pentru unităţile de fond, la nivelul primelor 7 luni.

 
 
Investitorii prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-au intensificat activitatea de tranzacţionare în primele 7 luni ale acestui an ceea ce a determinat ca valoarea cumulată a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente să depăşească 10,4 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro, potrivit unui raport al Bursei.
 
Acest nivel corespunde unui ritm de creştere de 56,6% comparativ cu perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Defalcat pe clase de active, tranzacţiile totale realizate pe Piaţa Reglementată pe segmentul de acţiuni au fost de 5,8 miliarde lei, iar pe segmentul de obligaţiuni de 4,2 miliarde lei.
 
Valoarea totală de tranzacţionare pentru produsele structurate a fost de 411 milioane lei şi de 21 milioane lei pentru unităţile de fond, la nivelul primelor 7 luni.
 
"Bursa românească a devenit un adevărat mall investiţional: aceeaşi platformă găzduieşte acum o gamă mult mai largă de companii şi oferă expunere către noi sectoare care au lipsit din piaţa de capital sau care au fost prea puţin reprezentate. Rezultatul este că atractivitatea Bursei a crescut, atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori. Am reuşit să depăşim dilema în care bursa a fost prinsă în urmă cu mulţi ani: dacă e nevoie mai întâi de mai mulţi investitori sau de mai multe companii. Răspunsul pe care piaţa l-a dat este că odată ce au curs mai fluid listările, investitorii au început să apară. Este esenţial, însă, să privim acest fenomen în contextul în care piaţa de capital a atins lună de lună noi maxime istorice, iar perspectiva unei inflaţii în creştere a determinat tot mai mulţi români să găsească o serie de canale mai eficiente pentru economiile lor", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
 
Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 55,4% în primele şapte luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, de la 46,1 milioane lei (echivalentul a 9,6 milioane euro) la 71,6 milioane lei (echivalentul a 14,6 milioane euro). Defalcat pe tipuri de instrumente financiare, acţiunile au generat o lichiditate medie zilnică de aproximativ 40 de milioane lei, instrumentele cu venit fix 29 milioane lei, în timp ce 3 milioane lei a fost rulajul zilnic pe segmentul produselor structurate şi al unităţilor de fond.
 
La nivelul lunii iulie, piaţa de capital şi-a continuat ascensiunea şi a atins noi valori record. În şedinţa de tranzacţionare din 14 iulie, indicele BET a atins pentru prima dată în istorie nivelul de 12.055 puncte. La finalul aceleaşi şedinţe, indicele BET-TR a afişat un nivel record de 21.002 puncte. Până la finalul lunii iulie, piaţa s-a retras uşor însă a rămas în zona maximelor istorice.
 
Într-un astfel de context, evoluţia pieţei de capital a adus investitorilor câştiguri potenţiale semnificative. Astfel, creşterea oferită investitorilor de pe piaţa de capital a fost de 25% în primele 7 luni prin prisma indicelui BET-TR şi de 20% prin prisma indicelui BET.
 
"O piaţă de capital puternică are impact pozitiv asupra economiei. Creşterea economică poate fi susţinută şi accelerată prin intermediul Bursei întrucât finanţarea companiilor româneşti este asigurată tot mai des şi consistent de mecanismele pieţei de capital. Avem premise foarte bune să ne consolidăm statutul de Piaţă Emergentă şi ne dorim ca românii să investească mult mai mult în economia românească. Pentru acest lucru, este nevoie ca trendul listărilor să continue şi toţi participanţii la piaţă, alături de BVB, fac eforturi ca acest fenomen al listărilor accelerate să devină o normalitate pe bursa locală," a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.
 
Activitatea investiţională la BVB şi-a continuat parcursul ascendent în prima parte a anului, după rezultatele record obţinute în 2020 când investitorii prezenţi pe Bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al Bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergentă.
 
Valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principală a BVB a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăţilor româneşti prezente pe segmentul principal al Bursei de la Bucureşti a fost de aproximativ 126 miliarde lei, echivalentul a 25,6 miliarde euro. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11176 / 17365
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...