ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UNSAR: Asigurărorii au plătit anul trecut despăgubiri de 25,6 milioane lei în urma incendiilor

27 Septembrie 2022   |   Agerpres

Totodată, conform analizei efectuate la nivelul asociaţiei, numărul total de dosare de daună plătite anul trecut ca urmare a producerii incendiilor a fost de 884.

 
 
Asigurătorii membri ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au plătit, anul trecut, despăgubiri de peste 25,6 milioane lei, în vederea acoperirii daunelor cauzate de incendii, în baza poliţelor de asigurare facultative pentru locuinţe, potrivit unui comunicat remis marţi spre publicare.
 
Totodată, conform analizei efectuate la nivelul asociaţiei, numărul total de dosare de daună plătite anul trecut ca urmare a producerii incendiilor a fost de 884.
 
"În condiţiile în care anul trecut companiile de asigurări Membre UNSAR au acordat despăgubiri persoanelor păgubite în peste 20.300 de dosare de daună deschise ca urmare a avizării unor evenimente asigurate în baza asigurărilor facultative de locuinţe, rezultă că puţin peste 4% au fost plătite ca urmare a producerii riscului de incendiu. Cu toate acestea, impactul financiar pe care l-ar fi putut avea asupra bugetului unei familii nu este de neglijat", se precizează în comunicat.
 
De altfel, reprezentanţii UNSAR amintesc faptul că incendiul este riscul care a produs cele mai mari daune în România, având în vedere că 40 din primele cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut de asigurătorii membri ai UNSAR în baza asigurărilor facultative de locuinţe au fost ca urmare a pagubelor provocate de incendii. Valoarea acestora se ridică la 9,5 milioane de lei, în creştere cu 3,7% faţă de 2020.
 
"În ţara noastră se produc nu mai puţin de 19 incendii/zi care afectează locuinţele, potrivit celui mai nou raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Aceste cifre ne arată că incendiile rămân o ameninţare importantă pentru locuinţele şi, implicit, pentru bugetele noastre. Dar o asigurare potrivită pentru locuinţa noastră ne oferă protecţie financiară în cazul producerii unor evenimente neprevăzute, cum ar fi: incendii, explozii, furtuni, inundaţii, furturi, avarierea instalaţiilor interioare de apă, daunele produse vecinilor şi multe altele", a declarat Adrian Marin, preşedinte UNSAR.
 
De altfel, incendiul rămâne, totodată, riscul de care românii se tem cel mai mult. Circa 56% dintre respondenţii unui studiu sociologic realizat de UNSAR împreună cu IRES clasează incendiul pe primul loc în ierarhia riscurilor care le-ar putea afecta locuinţele.
 
"Pentru a fi protejaţi în cazul unui incendiu, proprietarii locuinţelor pot achiziţiona o asigurare facultativă, cu condiţia ca, în prealabil, să aibă încheiată o asigurare obligatorie, PAD, conform legii. Poliţa PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 euro/10.000 euro (în funcţie de tipul construcţiei)", se mai precizează în comunicat.
 
Conform sursei citate, o asigurare facultativă oferă o protecţie mai extinsă deoarece acoperă, în plus, riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul - la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei. Acesteia i se pot ataşa şi clauze suplimentare, cum ar fi pentru: avariile instalaţiilor interioare ale clădirii, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, ale bunurilor casabile, servicii de asistenţă la domiciliu pentru evenimente accidentale, daunele produse terţelor persoane (vecinilor) etc.
 
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6140 / 17199
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a consiliat firma de investiții cu capital privat Omnia Capital în tranzacția prin care a preuat o participație în Cargo Buddy
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Kinstellar a stat alături de acționarii majoritari ai Agrotex în vânzarea unui pachet semnificativ de acțiuni către Promat Comimpex, companie controlată de grupul Ameropa. Cumpărătorul a fost asistat de avocații PNSA
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Stratulat Albulescu a asistat ASIROM, membra a Vienna Insurance Group, cu privire la achizitia activelor Aegon in Romania. Echipa a fost coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner) si Cristian Vlaicu (Partner)
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...