ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

‘Ziua Eliberării Americii’ va majora tarifele vamale pentru exportatorii din Uniunea Europeană, inclusiv cei români

01 Aprilie 2025   |   Agerpres

Pe 2 aprilie, declarată de preşedintele Donald Trump drept "Ziua Eliberării", administraţia americană va anunţa noi tarife vamale reciproce, ce vor viza 15% dintre ţările cu cele mai mari dezechilibre comerciale faţă de Statele Unite.

 
 
"Ziua Eliberării Americii" anunţată de Trump va duce la o creştere a tarifelor vamale pentru exportatorii din Uniunea Europeană, inclusiv cei români, cu până la 2%, iar cea mai afectată va fi China, cu o creştere a tarifelor de la 10,2% la 29,5%, potrivit unei analize realizate de iBanFirst.

"Pe 2 aprilie, declarată de preşedintele Donald Trump drept "Ziua Eliberării", administraţia americană va anunţa noi tarife vamale reciproce, ce vor viza 15% dintre ţările cu cele mai mari dezechilibre comerciale faţă de Statele Unite. Contrar temerilor privind o aplicare generalizată, măsurile vor fi direcţionate exclusiv către statele care impun taxe asupra produselor americane şi care, în acelaşi timp, înregistrează excedente comerciale în relaţia bilaterală cu SUA", se arată în comunicatul companiei.


iBanFirst, unul dintre principalii furnizori de servicii de plăţi internaţionale şi schimb valutar pentru companii, prezent în 10 ţări europene, a analizat impactul economic al noilor tarife asupra principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite.

Potrivit calculelor companiei, tariful vamal mediu aplicat importurilor în SUA va creşte de la 4,8% la 10,5%. Deşi este o majorare semnificativă, aceasta rămâne sub nivelul de 16,7% prevăzut într-o aplicare integrală a programului economic anunţat de Trump în campania electorală. În acest context, nivelul tarifelor revine practic la cel anterior semnării Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), din 30 octombrie 1947.

Conform sursei citate, Administraţia Trump vizează în special şapte mari economii: Uniunea Europeană, Mexic, Japonia, Coreea de Sud, Canada, India şi China, într-o abordare mai ţintită decât ameninţările iniţiale de război comercial global.

China, în mod previzibil, este cea mai afectată: tarifele aplicate produselor chinezeşti vor creşte de la 10,2% la 29,5%. Chiar şi aşa, nivelul rămâne sub pragul de 60% vehiculat în campania electorală pentru toate importurile din China.

Mexicul şi Canada, două economii profund integrate cu cea americană, vor resimţi puternic noile măsuri. În cazul lor, tarifele vor urca de la niveluri aproape simbolice - 0,1% şi 0,2% - la 20%, respectiv 25%.

"În cazul Uniunii Europene, impactul este considerabil mai redus - tarifele vor creşte moderat, până la o medie de 2%. Pentru exportatorii europeni, inclusiv cei români, aceste niveluri sunt, cel puţin deocamdată, gestionabile. Ar putea apărea ajustări de preţ sau presiuni asupra marjelor de profit, însă nu preconizăm perturbări semnificative ale fluxurilor comerciale", explică Alin Latu, Country Manager România şi Ungaria în cadrul iBanFirst, citat în comunicat.

Estimările se bazează pe o elasticitate a preţului importurilor, pe termen scurt, de -0,7. Pe termen lung, însă, impactul este mai dificil de evaluat, întrucât astfel de măsuri duc frecvent la modificări în structura balanţei comerciale, ca urmare a strategiilor de substituire adoptate de consumatori şi a mecanismelor prin care companiile încearcă să ocolească tarifele impuse.

Administraţia americană estimează că noile tarife ar putea aduce "trilioane de dolari în următorul deceniu". Totuşi, experienţa cu China sugerează prudenţă: după un vârf înregistrat în 2022, veniturile vamale din importurile chinezeşti au scăzut semnificativ în 2023 - o dovadă a capacităţii companiilor de a ocoli barierele comerciale.

În termeni reali, noile tarife ar putea genera între 40 şi 45 de miliarde de dolari pe an. Compania menţionează că este o sumă considerabilă, dar departe de a putea acoperi în mod semnificativ deficitul bugetar al SUA.

Fintechul iBanFirst a fost înfiinţat în anul 2016 şi furnizează companiilor de comerţ servicii de plăţi transfrontaliere, schimb valutar şi management al riscului. Compania are peste 350 de angajaţi în 10 ţări europene şi un volum de tranzacţii de circa 1,4 miliarde de euro lunar. Fintechul este susţinut financiar de banca franceză de investiţii Bpifrance, de liderii europeni în investiţii de capital de risc Elaia şi Xavier Niel, precum şi de fondul de investiţii american Marlin Equity Partners. Ca instituţie de plată reglementată de Banca Naţională a Belgiei, iBanFirst are autorizaţia de a opera pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 722 / 19509
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...