ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UNPR solicită suplimentarea bugetului pentru Măsura 3 pentru finanţarea tuturor proiectelor ce au un punctaj de 100 de puncte

08 Februarie 2021   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, cofinanţarea proiectelor ce se încadrează în limita bugetului actual disponibil pentru acest apel este de 694,018 milioane euro, iar, în cazul în care se va dispune suplimentarea bugetului pentru toate proiectele cu punctaj maxim de 100 de puncte, valoarea cofinanţărilor va fi de 2,392 miliarde euro.

 
 
Uniunea Naţională a Patronatului Român solicită premierului Florin Cîţu şi ministrului Economiei, Claudiu Năsui, suplimentarea bugetului pentru măsura 3 privind granturile de investiţii, astfel încât să fie finanţate toate proiectele cu punctaj de 100 de punte.
 
"Pentru a evita fenomenul în care nu vor fi sprijinite firmele care chiar au nevoie de suport pentru menţinere şi care au fost afectate de criză şi care nu au avut posibilitatea de a contribui cu mai mult de 35%, este imperios a se suplimenta bugetul acestui apel de finanţare pentru proiectele cu punctaj maxim de 100 de puncte, tocmai în vederea îndeplinirii obiectivului principal al acestei scheme de ajutor de stat, respectiv: acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă", se arată într-o scrisoarea deschisă semnată de preşedintele UNPR, Ioan Lucian, şi de prim-vicepreşedintele Laura Ciuhu.
 
Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, cofinanţarea proiectelor ce se încadrează în limita bugetului actual disponibil pentru acest apel este de 694,018 milioane euro, iar, în cazul în care se va dispune suplimentarea bugetului pentru toate proiectele cu punctaj maxim de 100 de puncte, valoarea cofinanţărilor va fi de 2,392 miliarde euro.
 
"Ţinând cont de situaţia creată, vă rugăm să dispuneţi toate măsurile necesare şi să realizaţi toate demersurile în vederea suplimentării bugetului măsurii 3, având în vedere faptul că IMM-urile constituie motorul economiei româneşti, iar susţinerea lor este esenţială, cu atât mai mult cu cât cererea existentă în piaţă pentru obţinerea acestor finanţări este una substanţială, ce probează nevoia reală a acestor firme. Este inadmisibil ca în contextul crizei actuale să ajungă să fie finanţaţi doar aproximativ 13% din aplicanţii înscrişi, iar restul, care deţin o nevoie mult mai acută de finanţare, să nu fie sprijiniţi. De asemenea, ţinând cont de gradul de absorbţie al fondurilor europene, acestea vor contribui în mod imediat şi consistent asupra tuturor indicatorilor, ridicând nivelul absorbţiei. În plus, proiectele vor avea un impact economic semnificativ pe termen mediu şi lung, existând un important efect de levier pentru fiecare leu investit. În consecinţă, vă propunem suplimentarea alocării financiare pentru toate proiectele cu punctaj maxim de 100 de puncte, cu atât mai mult cu cât încă din 2020 s-a vehiculat ideea unor fonduri suplimentare pentru aceasta măsura 3, de 'Granturi pentru investiţii acordate IMM-urilor', în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)", susţin cei doi lideri ai UNPR.
 
Scrisoarea deschisă semnalează că măsura de "Granturi pentru investiţii acordate IMM-urilor" ar fi trebuit să fie una salvatoare pentru multe societăţi din mediul de afaceri românesc, care "şi-au pus speranţa în aceste fonduri", care trebuie să fie suplimentate pentru a răspunde nevoilor firmelor, care cu adevărat au nevoie de aceste finanţări.
 
Reprezentanţii UNPR mai subliniază că pentru aceste ajutoare de stat, cuprinse între 50.000 de euro şi 200.000 de euro, pentru investiţii destinate IMM-urilor, pentru redresarea din criza pandemică cu COVID-19 concurenţa a fost una acerbă, deoarece majoritatea firmelor au nevoie certă de finanţare.
 
"Ca strategie, antreprenorii cu experienţă au aşteptat până în ultimele zile ale sesiunii de depunere, pentru a vedea cât de mare este concurenţa la ajutoarele de stat, ca să se orienteze spre a supralicita aportul propriu la investiţie. Dintre cei 27.736 de aplicanţi, în ultima săptămână au fost depuse 18.253 de proiecte, adică două treimi din numărul total al aplicanţilor.(...) Practic, în ultimele 5 zile s-au depus, la nivel naţional, 82,7% dintre proiectele câştigătoare, dovedind astfel o concentrare foarte mare pe finalul sesiunii de depunere a proiectelor. Acest fenomen în "săptămâna de foc" a acestui apel, respectiv în ultima săptămână a sesiunii de înscriere a proiectelor, poate reliefa chiar şi o eventuală scurgere de informaţii despre valoarea cererilor depuse, fapt ce ar putea avea consecinţe grave. Astfel, firmele au ajuns să-şi asume cofinanţări cât mai mari, din dorinţa certa de a-şi creşte şansele de reuşită în obţinerea finanţării, tocmai pentru că investiţiile respective, pentru foarte multe societăţi sunt vitale", se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului şi ministrului Economiei.
 
Vineri, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, scria pe Facebook că Măsura 3 de ajutor de stat nu îşi atinge scopul pentru care a fost creată şi că, din cei 27.736 de aplicanţi, 8.275 au aplicat pentru imobile.
 
"Dacă ne raportăm doar la proiectele finanţate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanţate. Dintre acestea, 1.807 finanţează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, şi ajunge să finanţeze cumpărări de apartamente. Am încercat să rezolvăm cât mai multe probleme legate de aceste scheme de ajutor de stat. De la blocaje în evaluare, la găsit finanţare pentru ele. Pentru toate cele 3 măsuri, a trebuit să reparăm maşina din mers. Am reuşit să găsim şi finanţare, graţie ministrului Cristian Ghinea. Am reuşit să creştem ritmul de procesare pe M2 de 7 ori. M1 avem toată intenţia să-l refacem, de data asta cu cei care au fost omişi prima dată. De când am venit în minister, am zis că voi asigura continuitatea măsurilor deja începute în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării guvernului. Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu îşi atinge scopul. Am discutat cu premierul soluţii", semnala Năsui. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4698 / 8279
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...