ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Rareș Rusu, a șasea notă a generației sale: Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață. Într-un asemenea mediu, orice este legat de performanță este prețuit

20 Septembrie 2021   |   Ștefania Enache

Rareș consideră că este esențial ca în domeniul juridic să nu te limitezi la o singură perspectivă, la o singură opinie sau la un singur manual. De aceea crede că studiile în străinătate au adus în ecuație contactul cu viziunile unor specialiști străini și cu un mediu ce alimentează stabilirea unor linii de comparație între bagajul de cunoștințe cu care ai plecat de acasă și mentalitatea de afară.

 
 
Rareș Rusu a decis să se îndrepte către o facultate de drept spre finalul liceului, atunci când, sub imperativul apăsătorului îndemn „alege-ți drumul în viață”, a conștientizat că indiferent de alegerea făcută există riscul unui compromis, nefiind încă la vârsta la care decizia să fie una foarte bine argumentată.„În fapt, suprinzi o imagine în lumini și umbre a propriei persoane care trimite la ansamblul pasiunilor, calităților, dar și al năravurilor ce te fac unic și te lupți ca viitoarea ta profesie să corespundă cât mai bine acestei radiografii interioare. Suprapunerea perfectă este rară (poate și indezirabilă?), însă acest fapt nu trebuie să încetinească lupta pentru identificarea drumului potrivit. Astfel, am speranța că Facultatea de Drept va răspunde cu succes dorinței mele de a ajuta oamenii de lângă mine și de a le face viața măcar cu puțin mai bună, de a cunoaște legile care ne ordonează societatea, dar cu care „facem cunoștință” doar la nevoie și de a încerca să aduc, la rândul meu, litera legii acolo unde este dezordine”, a declarat tânărul, intervievat de BizLawyer.


În clasa a XI-a, a stabilit că va susține admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Imediat ce a pășit în ultimul an de liceu a început pregătirea în acest sens, la cele două materii pe care se axează examenul la această instituție de învățământ: Limba română și Economia. „Relativ târziu, ar spune unii, dar până atunci variante precum Literele sau Medicina încă îmi suscitau interes. Nu a fost un proces facil eliminarea celorlalte facultăți din lista mea de opțiuni, dar, în același timp, l-am dus la îndeplinire fără regrete. Deși pregătirea pentru examen a fost solicitantă și pe alocuri era chiar germenele unor îndoieli cu privire la alegerea pe care o făcusem, gândul că am luat în calcul atât paleta largă de profesii care nu întazie să apară după terminarea Dreptului, cât și certitudinea acumulării unor cunoștințe și experiențe unice îmi oferea liniște”, își amintește Rareș.

Admiterea a fost trecută cu succes, obținând 80 de puncte, a șasea notă a generației care a susținut examenul în 2020. Rezultatul nu l-a lăsat impasibil, dimpotrivă, tânărul a privit acest punctaj ca pe o linie de sosire, care și-a făcut apariția după un maraton de aproape un an, încărcat de ore de studiu, neliniști și prea multă cafea.

„A fost totodată un moment în care am simțit că tensiunea întrebării intru sau nu? se disipă și pot privi efortul trecut făcând pereche cu acest final îmbucurător. Mai mult decât atât, am fost împins și de avântul născut de convingerea că munca mea nu a fost în zadar și că, după săptămâni aparent interminabile, m-a condus către un deznodământ favorabil. Cu toate acestea, punctajul și poziția mea în clasament și, cred eu, aceste numere atribuite fiecărui candidat în urma unui examen  reprezintă doar o etapă în evoluția noastră. Satisfacția sau dezamăgirea unui rezultat, deși copleșitoare de cele mai multe ori, nu trebuie să tulbure perspectiva orientată către viitor, căci spiritul și potențialul unei persoane nu sunt cuantificabile și nu trebuie inhibate sau exaltate de un rezultat obținut la un examen”, consideră studentul.




Chiar dacă a parcurs primul an de facultate, Rareș se consideră și acum licean al Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” din București pe care l-a absolvit în 2020. A avut șansa de a face gimnaziul tot acolo, așadar liceul a fost cel de-al doilea capitol al formării sale în această școală și opt ani din viața lui sunt indisolubil legați de „Tudor Vianu”.

„Referindu-mă strict la clasele 9-12, am încercat din răsputeri să nu las oportunitățile să treacă cu indiferență pe lângă mine, am participat la olimpiade și am căutat constant să mă bucur de ce îmi oferea viața de liceu. Am fost, cred eu, solicitat suficient de mult, psihic și intelectual, încât trecerea de la liceu la facultate să nu devină un abis terifiant între doua lumi complet diferite. În termeni mai colocviali, am fost “ținut în priză”, provocat din toate direcțiile și am fost nevoit să mă adaptez, să îmi schimb viziunea despre oamenii din jurul meu, despre lume în general și, poate cel mai important, despre mine”, spune tânărul.

A debutat în studenție în plină pandemie

Rareș și-a început viața de student în plină pandemie, iar acest fapt i-a „furat” din plăcerea de a descoperi cu adevărat ceea ce înseamnă să treci într-o nouă etapă din viață. Un moment special l-au reprezentat examenele semestriale pe care le-a susținut, sesiunea, din punctul său de vedere, neavând nimic comun cu vreo experiență anterioară. „Cuvântul sesiune nu este o necunoscută nici măcar pentru elevii de liceu sau chiar mai mici și este asimilat, la vârste la care facultatea încă e la ani-lumină depărtare, stresului, oboselii și efortului intelectual. Luna de zile pe care am parcurs-o odată cu sesiunea a confirmat într-o mare măsură zvonurile ce ii precedă cu mult apariția. Cărți întregi de învățat, agitație și ore în șir de recapitulat. E o perioadă în care îți găsești cu greu echilibrul, însă te determină să te adaptezi, să reacționezi prompt în fața noutăților și să îți gestionezi din ce în ce mai bine emoțiile. Din fericire am dus la bun sfârșit această lună și rezultatele pe care le-am obținut m-au recompensat pentru munca depusă”, mai spune studentul.

Rareș precizează că, cel puțin la nivel de principiu, oricine se așteaptă ca mediul academic să vină cu elemente noi în comparație cu învățământul preuniversitar, de la sistemul de notare la numărul considerabil mai mare de colegi și de profesori cu care intri în contact în mod regulat.

„Particularizând la situația actuală, într-o lume ce încă își caută busola după șocul pandemiei, eram sigur că viața de student va fi diferită, din toate punctele de vedere. Diferită față de liceu, dar diferită și față de studenția din vremuri la care facem referire folosindu-ne de termenul „normalitate”. Astfel, am evitat să am așteptări cu privire la viața de student care urma sa înceapă; știam doar că traim cu toții ceva irepetabil și suntem obligați să înaintăm  în ritmurile oscilante ale surprizelor pe care nu avem cum să le anticipăm. Poate tocmai de aceea trecerea de la liceu la facultate nu a reprezentat un marcant punct de inflexiune pentru mine, ținând cont și de maniera în care s-a desfășurat ultimul semestru al clasei a XII-a – online, pe diverse platforme, scrutând conexiunea la internet. În ce mă privește, încă aștept începutul veritabil al facultății și cred că abia atunci mă voi putea pronunța în legătură cu puntea dintre facultate și liceu. Un student la Drept stă ore nenumărate în fața unui laptop în timp ce își ia notițe la cursul pe care îl audiază, se gândește la faptul că încă nu a pășit în propria facultate și pleacă dupa-amiaza la bibliotecă cu speranța că schimbarea decorului casnic va determina o creștere substanțială a randamentului său. Personal, am luat drept reper scenariul dezamăgitor în care pandemia și facultatea online devin un cuplu strâns pentru o lungă perioadă de timp. Astfel, întregul meu program gravitează în jurul acestei realități, care sperăm că se va ameliora, și creează un tandem online-offline – după o saptămână de cursuri și seminare așezat la același birou, o sâmbată cu prietenii în parc îmi reîncarcă bateriile; după un curs întrerupt de o conexiune slabă la internet îți suni un coleg în speranța că el a avut mai mult noroc și așa mai departe. Trebuie să recunosc că maniera în care m-am adaptat la schimbarile aduse de pandemie a fost inconsecventă și fragmentată în trepte inegale. De fapt, nu am siguranța nici măcar acum că m-am adaptat complet acestei lumi noi care nu contenește să își schimbe infățișarea. Mă liniștește însă gândul că, în ciuda amplorii efectelor pandemiei asupra planetei, aceste tehnici de „îndulcire” a realității vor deveni la un moment dat desuete și de domeniul trecutului”, nuanțează tânărul.

 
Citește pe In-house Legal Romania:

→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Roxana Buture, Legal Manager Nestlé Romania: Consider că frumusețea Nestlé constă în diversitate. Mai multe categorii de produse, mai multe modele de business aduc mai multă complexitate juridică, ceea ce ne ține antrenați și mereu pregătiți pentru orice provocare

 
→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alex Potlog, Legal Director AbbVie pentru UK și Irlanda: Experiența mea în industria farma a însemnat colaborarea cu oameni extrem de inteligenți și talentați, pentru care prioritatea o reprezintă pacienții. Am văzut o industrie acționând proactiv la nivel global, demonstrând viziune și curaj, angajată la toate palierele societății și contribuind semnificativ la efortul colectiv de a depăși această situație dificilă
 
→   De vorbă cu unul dintre cei mai experimentați profesioniști ai Dreptului, inclus de Legal 500 pe lista celor mai influenți General Counsels din Europa Centrală și de Est | Radu Culic, Head of Legal la Roche România: Cheia de boltă este mentalitatea membrilor echipei juridice pe care o coordonez. Noi spunem „da, este posibil dacă...” și nu, „nu se poate pentru că...”


 
→   Provocările unei fuziuni în industria farma, gestionată integral de juriștii interni ai companiei. Cum a lucrat echipa condusă de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net în proiectul integrării unui lanț regional de farmacii




→   Meet the Professionals | Elena Iacob, Head of Legal and Compliance - Alliance Healthcare: Prețuiesc oamenii, în toate reușitele ei au un rol esențial. Performanța nu este doar despre rezultate, cifre, ci și despre spiritul echipei, interacțiune și colaborare, despre încredere și emoții. Avocatul intern nu mai este doar un consultant, el a devenit un un veritabil partener de discuții în cadrul procesului decizional al companiei, este parte din decizie
 

În ceea ce privește drumul în carieră, Rareș are în vedere, în acest moment, atât profesia de judecător, cât și pe cea de avocat. „Însă cu trecerea timpului și odată cu acumularea de experiență în cadrul stagiilor de practică și de cunoștințe teoretice plaja opțiunilor va suferi sigur modificări. Singura mea experiență hands-on cu mediul juridic s-a concretizat în câteva zile de practică la Judecătoria Sectorului 4, însă aștept cu interes momentul în care voi fi implicat în activitățile unei firme de avocatură. Poate viziunea mea este împărtășită doar de o minoritate, însă mi se pare mult prea devreme ca masteratul să fie unul dintre gândurile unui student care abia se împrietenește cu alfabetul juridic. Voi urma cel mai probabil un program de master, însă, momentan, pot declara acest lucru doar la nivel principial. În ce privește ramurile dreptului, din paleta restrânsă de materii cu care am intrat în contact, materiile dreptului public îmi atrag cel mai mult atenția, precum dreptul constituțional sau dreptul administrativ”, detaliază studentul.

Rareș consideră că este esențial ca în domeniul juridic să nu te limitezi la o singură perspectivă, la o singură opinie sau la un singur manual. De aceea crede că studiile în străinătate au adus în ecuație contactul cu viziunile unor specialiști străini și cu un mediu ce alimentează stabilirea unor linii de comparație între bagajul de cunoștințe cu care ai plecat de acasă și mentalitatea de afară.

„Sistemul românesc de învățământ încă este capabil să mă stimuleze și am certitudinea că mai am multe de învățat și în țară, însă rămân deschis provocărilor și nu voi avea un „nu” categoric în fața unei oportunități de a studia sau de a mă specializa peste hotare. Deoarece studiem îndeaproape organizarea și funcționarea unor autorități fundamentale ale căror nume sunt menționate constant în spațiul public, precum Parlamentul sau Curtea Constituțională, cursul de Instituții politice din acest semestru mă ajută să înțeleg ansamblul pe care se structurează democrația noastră. Când am ajuns la Drept, o dorință de-a mea a fost să înțeleg mecanismele care se află în spatele termenului de „stat” și în ce fel se armonizează acestea, iar datorită acestui fapt cursul de Instituții politice îmi atrage foarte mult atenția. Deși amănuntele sunt numeroase, iar cercetarea, în fapt, nu se termină niciodată, mă încantă totuși că lumea în care am trait până acum a dobândit tușe mai bine definite, iar logica instituțională, pe care o urmăream înainte ca un simplu spectator, capătă din ce în ce mai mult sens. Singurele persoane din domeniul juridic pe care le cunosc sunt profesorii de la facultate și fiecare dintre aceștia reprezintă într-o oarecare măsură un model pentru mine, deoarece extrag elemente ce îi caracterizează, fie aparținând evoluției profesionale, fie calități morale, care simt că mi se potrivesc cel mai bine sau pe care le admir. Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață, iar într-un asemenea mediu orice este legat de performanță este prețuit”, menționează studentul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
Rareș subliniază faptul că pandemia i-a demonstrat că trebuie să aibă mintea deschisă tot timpul și că cel mai nociv lucru este să devină dependent de un mediu sau de un mod de viață. „Acum mai bine de un an pandemia a schimbat culoarea semaforului, iar întreg globul a așteptat ca verdele să reapară. În tot acest timp, am fost cu toții nevoiți să ne întoarcem la drawing board și să reconfigurăm maniera în care învățăm, ne cunoaștem sau ne plimbăm printr-un mall. Mai mult decât atât, m-a învățat să fiu recunoscător pentru micile plăceri ale traiului cotidian, precum o plimbare în parc sau un meci de baschet cu prietenii”, arată tânărul.

Pentru studentul la Drept lipsa socializării a fost unul dintre cele mai mari dezavantaje pe care le-a generat pandemie. „Deși nedorită de nimeni, izolarea în propriul birou ore sau chiar zile în șir nu mai este o excepție în viața multora. Totodată, eficiența și puterea de concentrare scad considerabil, iar rutina creată nu mai este doar o sursă de plictiseală, ci o barieră aproape insurmontabilă în calea unei munci productive. În ultimul rând și poate cel mai important aspect, calitatea procesului de predare și testare este pusă sub semnul întrebării. Problemele tehnice, supraîncărcarea prelegerilor sau prezentarea prea schematică, durerile de ochi sau de spate – toate joacă un rol în formarea unui gust amar despre experiența academică, experiență care conferă prea rar satisfacție celor implicați ”, atrage atenția tânărul.

Curajul, încrederea de sine și consecvența sunt ingredientele esențiale pentru reușită


Pentru cei care i-au în calcul posibilitatea de a urma cursurile unei facultăți cu profil juridic, Rareș are câteva sfaturi importante. „Din partea tânărului care a privit plin de emoție cum examenul de admitere se apropie din ce în ce mai mult, curajul, încrederea de sine și consecvența sunt ingredientele esențiale pentru reușită.  Din partea tânărului student, hotărârea și echilibrul trebuie să stea la temelia deciziei de a da la Drept.
Aș putea spune că este o facultate full-time care te absoarbe în angrenajele ei și nu îți lasă foarte mult timp pentru activități și pasiuni extrajuridice, astfel încât este ideal ca decizia de a da la Drept să fie cât mai fermă posibil. Puține sunt aspectele pe care le cunosc în legătură cu dinamica pieței muncii, altele decât păreri general împărtășite ce privesc tradiționalele profesii juridice, precum avocații sau judecătorii, sau perspective neavizate formate la vârste când „piața muncii” reprezenta o simplă alăturare de cuvinte auzită adeseori la radio. Băzându-mă deci pe acestea, cred că un fost student de la Drept întâmpină mai puține obstacole decât absolvenții altor facultăți odată intrat în „hora” căutarii unui loc de muncă, ținând cont bineînțeles de individ și de pregătirea acestuia.
O societate civilizată nu poate funcționa sub semnul anarhiei, așa că legea va fi întotdeauna prezentă în viața noastră, indiferent dacă o agreăm sau nu, și, implicit, cunoscătorii acestei legi. Astfel, un absolvent de Drept va putea să își valorifice oricând cunoștințele, căci bunul mers al unui stat se bazează, printre altele, și pe domeniul juridic”, concluzionează tânărul.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 57 / 144
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...