ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

In-houseLegal.ro | Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager NextGen: În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, în paralel cu demersurile de adaptare la reglementările impuse

15 Iunie 2020   |   Ștefania Enache

Adaptarea afacerilor la condițiile impuse de starea de urgență a dus la intensificarea activității companiilor în direcția alinierii proiectelor curente la noile condiții.

 
 
Noile realități economice obligă firmele să-și schimbe o parte din strategia de afaceri și să-și alinieze proiectele curente la condițiile actuale. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications, spune că, în domeniul în care activează, cel al telecomunicațiilor, proiectele au continuat și în această perioadă de criză. În paralel, s-au făcut toate demersurile necesare pentru adaptarea business-ului la starea de urgență.

„Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă la această activitate s-au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență și care au vizat, fie aspecte juridice privind protejarea sănătății angajaților, fie consultanță pentru organizarea activității sub forma telemuncii, sau a negocierii și încheierii contractelor prin mijloace electronice”, precizează Sabin Taclit.


În această perioadă în care au intervenit atât de multe schimbări, experții din cadrul departamentelor juridice s-au confruntat cu provocarea de a înțelege legislația specifică stării de urgență și de a o alinia activității companiei. „Această activitate este una cu totul inedită, prin prisma faptului că, în România din ultimii 30 de ani, nu am mai avut altă stare de urgență decretată. Cred că situația aceasta a reprezentat o provocare profesională, care a oferit specialiștilor dreptului posibilitatea de a-și trece în palmaresul profesional activitatea de consultanță juridică într-o perioadă în care normele de drept național și internațional au primit o altă interpretare față de cea cunoscută, pentru atenuarea efectelor pandemiei”, punctează juristul.

Proiectele au mers înainte și în această perioadă.

”Dificultatile din domeniul medical nu au dus la suspendarea vreunui proiect. În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, in paralel cu demersurile de adaptare la reglementarile impuse de strate de urgenta”, a adugat Legal Managerul NextGen Communications.

Adaptarea afacerilor la condițiile impuse de starea de urgență a dus la intensificarea activității companiilor în direcția alinierii proiectelor curente la noile condiții. „Aici mă refer îndeosebi la măsurile care au limitat dreptul de mișcare ale  cetățenilor și implicit ale angajaților. Prin urmare, departamentul juridic a avut rolul de a susține „conturarea” cadrului de reglementare intern pentru ca proiectele, care în trecut se realizau în colectivul companiei, să se poată realiza  prin intermediul platformelor online”, explică Sabin Taclit.

Ce urmează după ridicarea stării de urgență

Una dintre practicile juridice care a fost nevoită să intre într-o pauză forțată a fost cea de litigii. Conform Decretului 195/2020, pe perioada stării de urgență, a fost suspendată judecarea cauzelor civile.
Prin urmare o mare parte din litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecată au fost amânate pentru perioada ce va urma stării de urgență. În acest interval „de pauză”, departamentele juridice au avut răgazul necesar pentru concentrarea pe activitatea de consultanță în vederea alinierii activității cu reglementările tranzitorii, specifice stării de urgență.

„Odată cu ridicarea stării de urgență, în mod evident se va relua judecata litigiilor suspendate. Astfel, că, în perioada următoare este posibil să asistăm la o intensificare a activității litigioase”, menționează specialistul.
Criza care a lovit întreaga planetă a avut un impact puternic asupra oamenilor, impact resimțit pe toate planurile. Sabin Taclit este de părere că mediul economic a învățat că impreviziunea nu este doar o teorie a dreptului, ci și o situație cât se poate de reală, care poate schimba, într-o clipă, tot ceea ce pâna atunci credeai că este de neschimbat.

„Mesajul pe care aș vrea să îl transmit tuturor persoanelor implicate în mediul de business este să nu renunțe, indiferent dacă afacerea în care activează a fost sau nu afectată de pandemie. Cheia relansării business-ului este adaptibilitatea la noul context mondial și perseverența”, nuanțează juristul.



În opinia mea, cea mai importantă decizie de management, care ar trebui luată de companiile ce activează în business-ul românesc, este aceea de a continua activitatea comercială și, în cazul în care aceasta a fost afectată, de a o relansa. Companiile a căror activitate a fost grav afectată ar trebui să regândească relansarea business-ului ținând cont de noile specificații ale pieței în care activează și cu anticiparea unor eventuale noi situații care ar putea conduce din nou la blocarea activității.
 
Dr. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications


Despre Sabin Taclit:
Sabin Taclit este doctor în Drept Internațional Privat al Școlii Doctorale de Drept din cadrul Academiei de Poliție A.I.Cuza. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitații Româno-Americane, Facultatea de Marketing și Afaceri Economice Internaționale și detine o diplomă de Master în Dreptul Afacerilor, acordata de Universitatea Româno-Americană (absolvent cu Diplomă de Excelență).
A ocupat mai multe poziții de conducere în domeniul financiar bancar (Head of Litigation- Bancpost, Head ofLegal &Collections OTP Leasing România IFN S.A.).
Începând cu anul 2015, lucrează în cadrul NextGen Communications, în prezent ocupând poziția de Legal & Regulatory Manager & Data Protection Officer.
A publicat cartea "Libertatea de Comunicare în spațiul european" (Editura Lumen, 2019) și mai multe articole de specialitate, printre care amintim: "Importanța unei comunicări eficiente în cadrul Uniunii Europene”, Revista de investigare a criminalitații, Anul IX/Numărul 1/2016, Revistă recunoscută în domeniul Ordine Publică și Siguranță Națională, Revistă indexată EBSCO și SSRN , ISSN 1844-7945, pag. 112; „Evoluția Pieței Interne în cadrul Uniunii Europene”, Ministerul Afacerilor Interne, Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, Lucrările Conferinței Științifice a Școlilor Doctorale, Ediția a VI-a, ISSN 2559-4613, ISSN-L 2559-4389, Editura Research&Science, București, România, 2017, pag. 697; “Protecția datelor cu caracter personal în cadrul,Uniunii Europene”; “Evoluția pieței interne în cadrul Uniunii Europene”; “Data privacy in the words ofcibersecurity influencers”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 66 / 77
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen câștigă un litigiu de referință în contencios vamal
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners lansează Academia de Litigii, un podcast dedicat avocaților litigatori și profesioniștilor din domeniul justiției. Cosmin Vasile și Andrei Dumitrescu, parteneri în cadrul ZRVP, vor fi gazde și vor avea ca invitați avocați de prestigiu, magistrați și profesori universitari, personalități care au lăsat o amprentă în domeniu
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...