ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Elena Iacob, Head of Legal and Compliance în cadrul Alliance Healthcare, omul pentru care, dincolo de abilitățile profesionale, empatia și comunicarea au reprezentant două elemente cheie în parcursul profesional: Mediul juridic este extrem de ofertant și provocator, aș putea spune, pentru ca o femeie să își lase amprenta prin calitățile sale

18 Aprilie 2023   |   Ștefania Enache

Atunci când a trebuit să-și hotărască drumul în profesie, nu a țintit o companie anume. Alegerea Alliance Healthcare a fost una firească și a venit din ambele părți.

Elena Iacob, Head of Legal and Compliance în cadrul Alliance Healthcare

 
 
Cea mai importantă lecție pe care Elena Iacob, Head of Legal and Compliance în cadrul Alliance Healthcare, a învățat-o în viață este aceea că „toți avem dreptul să progresăm”. „Cred că progresul este despre a nu ne pierde niciodată curiozitatea, despre cum ne hrănim cunoașterea, cum integrăm greșelile, lecțiile, ce alegem să facem cu ele. M-am aplecat asupra fiecărei lecții primite și am integrat ceea ce am considerat a-mi fi de folos în evoluția mea”, punctează avocatul intern al companiei, intervievat de BizLawyer.

Datorită faptului că i-a plăcut întotdeauna firescul, Elena Iacob a avut un parcurs profesional care s-a dezvoltat etapă cu etapă, în care a menținut vii curiozitatea, dorința de cunoaștere, de a crea, în care greșelile i-au servit drept lecții. „Una dintre convingerile mele este că, pentru a te desăvârși, nu trebuie să te grăbești, este nevoie să parcurgi fiecare etapă cu asumare și deschiderea de a primi tot ceea ce ți se întâmplă; chiar și lucrurile mai puțin bune care pot fi veritabile surse de cunoaștere”, precizează interlocutoarea BizLawyer.


În anul 2008, la cinci ani după ce făsuse primii pași ca jurist, Elena Iacob a primit mandatul de Chief Legal Counsel, un pas major în cariera sa. „Mi-am amintit atunci un episod din timpul interviului de angajare, când managerul departamentului de la acel moment mi-a adresat „celebra” întrebare „unde te vezi peste cinci ani?” I-am răspuns, în spirit de glumă, „în locul tău”. Se pare că nu a fost un spirit de glumă, ci o intenție bine conturată, simțită și verbalizată. Universul a răspuns acelei intenții la momentul potrivit sau cum ar zice Dr. Brian Weiss, ‘nimic nu este întâmplător’ ”, povestește avocatul.

Totul este despre oameni

Elena subliniază faptul că deciziile sunt o constantă în viața noastră, a oamenilor. „Pentru mine cele mai importante decizii au fost legate de schimbări, de noi drumuri, noi provocări, atunci când am simțit că „acum este timpul”. Nu întotdeauna am luat decizii bazate pe instinct. În multe situații am acționat în mod rațional, am luat cea mai bună decizie de la momentul respectiv, cu datele pe care le avem la acel moment, proiectând efectele, consecințele, riscurile”, completează Elena Iacob.




Atunci când a trebuit să-și hotărască drumul în profesie, nu a țintit o companie anume. Alegerea Alliance Healthcare a fost una firească și a venit din ambele părți. „Mi-au fost mereu clare valorile, cultura, mediul de lucru, tipul de provocări, proiecte profesionale care mă ajută să mă dezvolt armonios. Am știut că va fi acea companie cu care voi rezona încă din primele discuții. Exact așa s-a întâmplat și în cazul de față. Un lucru este cert. Mi-am dorit mereu ca prin ceea ce fac să ajung la oameni, să fie despre oameni și despre impactul muncii mele asupra lor. Alliance Healthcare este despre oameni. Pacientul este în centrul a tot ceea ce compania face în fiecare zi. Pot depune mărturie. În condiții extrem de dificile, cum au fost cele din perioada pandemiei, colegii din depozite, echipa de livrări, precum și colegii din celelalte departamente s-au mobilizat exemplar și au asigurat continuitatea îndeplinirii obligației de serviciu public în vederea permiterii accesului pacienților la medicamente”, argumentează Elena Iacob.

Din punctul său de vedere, noi oamenii suntem lumină, iar experiențele din viața noastră, proiectele – sunt instrumente prin care putem valorifica lumina, putem înfăptui bine indiferent de meseria pe care o îmbrățișăm.

„Cred că fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean. Pentru mine cuvântul „împreună” are o semnificație aparte, de aceea „în lumină” am fost împreună cu echipa mea, cu colaboratorii interni și externi cu care am avut proiecte extraordinare, cu impact atât pentru companie, cât și pentru comunitățile din care facem parte, în diverse arii: Real Estate, Merger and Acquisitions, Competion Law; Data Privacy, CSR, Ethics & Compliance, Public Procurement, Labour & Employment”, explică Elena.

În cadrul Alliance Healthcare, proiectele la care echipa juridică aduce o contribuție valoroasă vizează arii diverse, precum digitalizarea managementului contractelor și implementarea unor soluții AI care să eficientizeze activitatea/procesele din cadrul departamentului juridic, consolidarea programului de conformitate în linie cu direcțiile comunicate la nivel central și în rezonanță cu legislația locală, proiecte strategice de real estate care răspund nevoilor de dezvoltare a afacerii companiei, activități specifice procedurilor de achiziții publice care necesită o expertiză de nișă, extrem de valoroasă și pe care departamentul coordonat de Elena Iacob o asigură 100% cu resurse interne, proiecte comerciale și de marketing (extinderea portofoliilor de produse și servicii ale companiei, campanii adresate consumatorilor), proiecte CSR.

De altfel, anul 2021 a reprezentat un moment important pentru Alliance Healthcare România. Acesta a fost marcat de preluarea diviziei de distribuție de produse farmaceutice a Walgreens Boots Alliance, divizie din care face parte și Alliance Healthcare România, de către AmerisourceBergen.

Pentru departamentul juridic, și pentru Elena Iacob personal, o tranzacție de o astfel de magnitudine oferă multe oportunități. Echipa departamentului juridic a avut un rol esențial în asigurarea unei tranziții line către noul grup, din perspectivă juridică și de conformitate. Iar acum, după aproape doi ani de la acest moment, compania locală derulează proiecte bazate pe strategia de business a grupului, care oferă oportunități de dezvoltare echipei juridice prin rolul activ al acesteia în procesul de analiză, poiectare și implementare.

„Cred că dincolo de abilitățile profesionale acumulate prin procesul continuu de învățare, prin experiența practică, empatia și comunicarea au reprezentant două elemente cheie în drumul meu profesional. Alliance Healthcare este despre oameni, despre a învăța, despre a greși asumat, despre a evolua, despre a fi tu însuți, despre a simți că ceea ce faci contează”, arată juristul intervievat de BizLawyer.

-----------------------------------------------------------------------------

                                                        Citește și

→   Meet the Professionals | Elena Iacob, Head of Legal and Compliance - Alliance Healthcare: Prețuiesc oamenii, în toate reușitele ei au un rol esențial. Performanța nu este doar despre rezultate, cifre, ci și despre spiritul echipei, interacțiune și colaborare, despre încredere și emoții. Avocatul intern nu mai este doar un consultant, el a devenit un un veritabil partener de discuții în cadrul procesului decizional al companiei, este parte din decizie

-----------------------------------------------------------------------------

Respect și admirație pentru Ana Aslan

Elena Iacob
este de părere că femeile care activează în departamentele juridice ale companiilor se remarcă prin valențe intelectuale, disciplină, rigurozitate, simț analitic, viziune, pasiune, empatie, o foarte bună cunoaștere a operațiunilor afacerii, simț practic și pragmatic, creativitate.

Interlocutoarea BizLawyer mărturisește că există multe femei lider pe care le admiră, dar cel mai profund respect îl are pentru Ana Aslan. „Un om, un vis. O femeie cu valențe intelectuale deosebite. O femeie care a crezut într-un vis dincolo de tiparele acelor vremuri în care meseria de medic nu era considerată potrivită pentru o femeie. Un model de gândire inovativă (descoperirile sale remarcabile în profilaxia şi terapia bătrâneţii au avut un impact răsunător în lumea medicală la nivel internațional), unul dintre pionierii gerontologiei mondiale, un om pentru oameni (la Institutul de Geriatrie, a iniţiat şi a dezvoltat conceptul de „profilaxie a îmbătrânirii”, fiind constant preocupată pentru soarta bătrânilor fără familii, refuzând să perceapă taxe de cămin)”, amintește Elena Iacob.

Având un astfel de model în viață este evident de ce a ales să activeze într-un domeniu care o aduce în permanență în slujba oamenilor.

Experiența de până acum i-a arătat că zona în care se dezvoltă profesional îi oferă foarte multe oportunități de a pune în practică proiecte în care crede cu adevărat. „Cu certitudine, mediul juridic este extrem de ofertant și provocator, aș putea spune, pentru ca o femeie să își lase amprenta prin calitățile sale: valențe intelectuale, disciplină, rigurozitate, simț analitic, viziune, pasiune, empatie, forță creatoare”, încheie interlocutoarea BizLawyer.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...