ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

LadyLawyer | Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP: Îmi place să fiu pioner într-un domeniu strict reglementat. Văd femei frumoase și profesiniste în instanță, văd femei minunate conducând departamentele juridice ale unor companii mari și văd femei activînd în domeniul juridic cu responsabilitate și bucurie

16 Martie 2023   |   Ștefania Enache

Mihaela crede mult în echipă și în plusul de valoare pe care echipa o aduce în comparație cu munca individuală, inclusiv în ceea ce privește inovativitatea.

 
 
Avocatura este o profesie care nu are gen, succesul fiind generat de muncă, implicare, pregătire continuă. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP, este unul dintre profesioniștii din România care are în spate o carieră solidă, construită etapă cu etapă. Din punctul său de vedere, femeile sunt ambițioase, indiferent de domeniul în care lucrează, sunt și foarte atente la detalii, dar mai ales, sunt muncitoare. „Ambiția însă este cea care caracterizează femeile, care parcă uneori vor să îi întreacă pe bărbați, deși nu este o cursă”, punctează Mihaela.

În departamentul pe care îl coordonează, Mihaela are nouă colege și, așa cum îi place să glumească, „un singur, dar neprețuit domn”.


În echipa de management a companiei, ponderea este una echilibrată, fiind doi bărbați și două femei în Consiliul de Administrație. Totodată, la nivel de top management, activează trei doamne și patru domni. „Un echilibru bun care conduce la o atmosferă creatoare și constructivă”, afirmă interlocutoarea BizLawyer.

Pasiune pentru avocatura in-house

Drumul pe care Mihaela Scărlătescu l-a parcurs până acum în profesia juridică se poate spune că este unul atipic. Ea și-a început cariera, în urmă cu mai bine de două decenii, atunci când și-a deschis propriul cabinet, imediat ce a devenit avocat definitiv. La vremea respectivă era convinsă că nu va ajunge niciodată să lucreze ca avocat in-house. Viața avea să o surprindă, iar atunci când a luat contact cu industria farma și s-a declanșat pasiunea pentru a acorda suport juridic pentru un business întreg, a trebuit să aleagă între cele două activități: avocatura independentă versus in-house. „Pentru că nivelul acesta de senioritate te implică sută la sută. Aș spune că și mai mult, pentru că mă identific cu businessul ca și cum ar fi al meu”, argumentează avocatul.

Mihaela admite faptul că, femeie sau bărbat, indiferent de gradul de implicare, volumul de muncă depus, rezultatele profesionale bune, lipsa conjuncturii și momentului oportun te pot ține departe de a atinge acest prim palier al seniorității în profesie.
„Deciziile cele mai bune m-au găsit, cumva, ele pe mine. Să devin Director Juridic la Actavis, în 2007, a fost primul meu pas către industria farma și aici am învățat și implementat nu numai industria pharma, ci și trecerea de la antreprenoriat la sistemul corporatist guvernat de reguli de compliance și de culturi organizaționale, leadership etc. La fel și decizia de a deveni Directorul Juridic al grupului farmaceutic A&D Farma a fost inspirată, întrucât am completat industria farma și cu retailul (nu doar producție și distribuție), or asta implică înțelegerea unei industrii pe întreg lanțul, de la site-ul de fabricație până în farmacie către pacienți. A fost o șansa și un privilegiu să fac parte din echipa care a avut drept misiune vânzarea A&D Pharma. La fel și decizia de a lucra pentru Help Net și Farmexim, ca parte a grupului german, a fost una înțeleaptă, aici având posibilitatea să dezvolt proiecte noi, inovative adresate pacienților, și care dau o altă lumină misiunii pe care o am”, comentează expertul PHOENIX GROUP.

A reușit de fiecare dată să se facă remarcată prin abordarea proactivă și inovativă a fiecărui proiect, având o bucurie mare, „un freamăt”, așa cum îi place să spună, atunci când primește proiecte cu un nivel de complexitate ridicat. „De asemenea, îmi amintesc că, la un interviu pentru poziția de Director juridic, mi s-a spus că este nevoie de un om  care să învețe Departamentul juridic să nu mai mai spună „nu se poate”. Iar eu nu spun nu se poate nici atunci când nu se poate, ci ofer soluții și prezint și riscurile. Trebuie să menționez că mi s-a spus, chiar de curând, că este tare bine să vii la Departamentul juridic și să pleci nu numai cu o soluție, ci și cu zâmbetul pe buze. Ca să concluzionez, este nevoie de intuiție, deschidere, o excelentă comunicare și abilități de leader”, subliniază avocatul intern al companiei.

________________________________________
________________________________________

Privind la tot ce a realizat până acum, Mihaela precizează cu zâmbetul pe buze că nu și-a învățat încă toate lecțiile și că greșește în continuare. „Implicarea asta până la identificarea cu clientul are și un risc ce trebuie mitigat cu maximă atenție pentru că afectează obiectivismul. Și atunci trebuie să știi când să ceri o a doua opinie profesională. Nu se întâmplă des, dar acest risc există și trebuie lucrat cu grijă cu propriul ego, dar și cu dorința de a face bine ca să nu faci, din emoție, rău”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

Avocatul ne-a mărturisit că atunci când a fost invitată să lucreze pentru Farmexim/ Help Net mai avea o ofertă de Director juridic pe Europa pentru un producător farma. „Numele Phoenix și cultura germană au fost un plus în alegerea mea, coroborat cu rolul oferit și ce ar fi reprezentat acestea, inclusiv în ceea ce privește optimizarea echipei, adoptarea unei strategii de colaborare cu departamentele operaționale. Aici mă simt într-o familie, cu multe provocări, dar și cu bucurii pentru fiecare succes repurtat”, explică Mihaela.

--------------------------------------------------------------------------------

Citește și

→   Companiile din structura grupului farma PHOENIX au intrat într-un proces de redesign organizațional, iar echipa avocaților interni se va extinde. De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, despre procesul atragerii de noi talente și profilul profesionistului așteptat să intre în „legal tribe”

→   Ce tip de proiecte au generat cele mai mari volume de muncă pentru echipa de Legal a Farmexim & Help Net, parte din PHOENIX Group | Av. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Valoarea Departamentului juridic din București a primit recunoaștere la nivel de headquarter, în Germania, echipa fiind acum implicată și în proiecte regionale, unde nu România este în prim plan. Recunoașterea are în spate nu doar multă muncă, ci și curaj, încredere în noi și unii în ceilalți, o bună comunicare și mai ales curiozitatea aceea de a întreba de cinci ori ‘de ce?’ și ‘cum să facem mai bine?’

→   Cum a fost anul trecut pentru juriștii Farmexim & Help Net, parte din PHOENIX Group, care au fost proiectele esențiale și cum au performat membrii echipei de Legal | Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: 2021 a fost un an de tip roller coaster, cu multă adrenalină și impredictibilitate. Munca din spatele proiectelor a fost mai mult decât semnificativă și provocatoare din punct de vedere juridic

→   In-houseLegal.ro | Multe proiecte cu grad de dificultate ridicat au fost gestionate 90% intern, anul trecut, în cadrul grupului Farmexim & Help Net, ceea ce a crescut gradul de încredere a Bordului în echipa de legal. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Avocații interni sunt mai bine poziționați și participă activ la definirea strategiilor și la procesul de luare a deciziilor

→   Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate    

→   Provocările unei fuziuni în industria farma, gestionată integral de juriștii interni ai companiei. Cum a lucrat echipa condusă de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net în proiectul integrării unui lanț regional de farmacii

--------------------------------------------------------------------------------

„Îmi place să fiu pionier într-un domeniu strict reglementat”

Am întrebat-o care au fost deciziile de aur din cariera sa, și, fără să stea pe gânduri, a răspuns că alegerea oamenilor cheie din echipă, oameni pe care să îi formeze. Mihaela crede mult în echipă și în plusul de valoare pe care echipa o aduce în comparație cu munca individuală, inclusiv în ceea ce privește inovativitatea.

„Sunt câteva proiecte cu care mă mândresc, și ultimul ține chiar de perioada Covid, în care, în ciuda unei legislații precare și neaplicată nevoilor, am decis să oferim acces populației la testele de Covid, în dorința de a face bine într-o perioadă dominată de frică. Opinia juridică și expunerea riscurilor versus beneficii a fost una pe care o salut, fiind primii din piață care am comercializat în Help Net aceste teste, ulterior acest serviciu fiind reglementat de lege. Îmi place să fiu pioner într-un domeniu strict reglementat”, punctează avocatul.

În activitatea sa are parte de multe proiecte complexe, mai ales pe parte de M&A, dar până acum, proiectul său de suflet, în această categorie, rămâne achiziția farmaciilor Polisano.

Atunci când ne alegem o profesie, mulți dintre noi ne raportăm la anumite modele, la anumitepersonalități care au reușit să-și construiască un nume de succes.

Și Mihaela are o femeie lider pe care o admiră foarte mult. Este vorba despre doamna avocat Ana Diculescu- Șova. „Îmi amintesc ca ieri că eram avocat stagiar și, de câte ori o vedeam în instanță, tot ceea ce îmi doream era să am grația domniei Sale. O ‘balerină’ a avocaturii care m-a inspirat și mi-a dat o direcție despre ce însemnă frumusețea avocaturii ‘de bară’ ”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

De altfel, Mihaela Scărlătescu crede cu tărie că lumea juridică este în mod egal deschisă atât femeilor, cât și bărbaților, oferindu-le tuturor oprtunitatea de a deveni ceea ce își doresc. „Văd femei frumoase și profesiniste în instanță, văd femei minunate conducând departamentele juridice ale unor companii mari și văd femei activînd în domeniul juridic cu responsabilitate și bucurie”, încheie avocatul. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1 / 64
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
PwC și D&B David și Baias au asistat compania Public Power Corporation (PPC) din Grecia în tranzacția de preluare a activelor din România ale grupului Enel
LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Stratulat Albulescu & Asociații, firmă în care dedicarea, creativitatea, perseverența, mediul de lucru și expunerea la proiecte de anvergură clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre valori, decizii înțelepte și calități care pavează drumul spre succes
LadyLawyer | Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, avocat cu o carte de vizită impresionantă, trail-blazer pe piața din România în multe tranzacții high-profile din industria de real estate: Orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes
Filip & Company a asistat grupul Digi la încheierea unui contract cu abrdn pentru finanțarea dezvoltării unei rețele de comunicații în sudul Spaniei. Ce avocați au lucrat în proiect
Proprietarii Balvanyos Resort au cumpărat hotelul K+K Elisabeta din centrul Capitalei. Avocații Wolf Theiss au asistat vânzătorul
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează avocat (Finance & Banking)
Despre protecția avertizorilor în interes public, garanții și sprijin împotriva represaliilor, dar și despre obligațiile mediului public și privat, pentru efectuarea corectă și rapidă a raportărilor, într-o discuție cu avocații firmei Popescu & Asociații | Circumstanțele în care poate fi clasată o raportare în procedura internă lasă suficient loc de interpretare subiectivă, poate chiar discreționară. Puncte forte și vulnerabilități ale legii
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for junior lawyers
Corporate & Commercial - Powered by CMS | Impactul factorilor ESG asupra proiectelor de fuziuni și achiziții (M&A)
SIMION & BACIU, reconfirmată ca o firmă-reper în domeniul Proprietății Intelectuale și TMT în ediția 2023 a Chambers and Partners Europe
Legea avertizorilor, jalon în PNRR și un punct central de atenție în perioada următoare, radiografiată de avocații NNDKP | George Trandafir (Managing Associate): Noua lege a avertizorilor se înscrie, din păcate, sub aspectul tehnicii legislative și al suficienței reglementării, într-un trend regresiv al actelor normative. Textul este redactat într-o manieră care face dificilă stabilirea domeniului său de aplicare
Popescu & Asociații intenționează să crească și să consolideze echipa din practica Dreptului Concurenței, care acoperă un volum de 30-35% din activitatea firmei | De vorbă cu partenerele Loredana Popescu și Dana Bivol despre modul în care se lucrează și proiectele de referință din această arie. Activitate preponderent preventivă, prin semnalarea potențialelor probleme de risc și găsirea celor mai bune soluții pentru evitarea sancțiunilor. Avocații cu o vastă experiență formează adevărate echipe cu reprezentanții fiecărui client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...