ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Anca Dragu: România este pe antepenultimul loc în UE la indicele egalităţii de gen

27 Aprilie 2021   |   Agerpres

Aceasta a menţionat că speră ca feminizarea meseriilor în România să devină un lucru normal, la un moment dat.

 
 
România se situează pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte indicele egalităţii de gen, cu 54,4 puncte din 100, a declarat, marţi, într-o conferinţă online, Anca Dragu, preşedintele Senatului României.
 
"Despre egalitatea de gen avem foarte multe de spus şi trebuie să ne uităm în termeni relativi la ţările din jur, la Uniunea Europeană, la lumea largă. Dacă luăm mai multe comparaţii vom ieşi în anumite zone mai bine, în altele mai puţin bine. Într-adevăr, Uniunea Europeană per total este pe axul economic, social, este cea mai avansată în ceea ce priveşte egalitatea de gen, dar în interiorul Uniunii lucrurile sunt destul de diferite. Mă uitam la indicele egalităţii de gen pentru 2020 unde din 100 de puncte, România are puţin mai mult de jumătate, 54,4 puncte, şi ne situăm pe antepenultimul loc. După noi urmează Ungaria şi Grecia. Media europeană este la 68 de puncte, deci mult mai sus. Am făcut progrese în egalitatea de gen în 2020, faţă de 2010, cu o creştere de peste patru puncte, dar mai avem foarte mult de făcut pentru a tinde către vecinii noştri. Desigur, cele mai avansare ţări sunt Suedia, Danemarca, Franţa. De altfel, Franţa a făcut progrese foarte mari în comparaţie cu 2010. În 2015 au avut legislaţie specifică pentru egalitate de gen, inclusiv pentru feminizarea unor funcţii", a afirmat Dragu.
 
Aceasta a menţionat că speră ca feminizarea meseriilor în România să devină un lucru normal, la un moment dat.
 
"Ştiţi că în România, în continuare, se spune "preşedinte", "doctor"... La doctor mi se pare şi mai grav, pentru că femininul "doctoriţă" este un feminin diminutiv, aşa, puţin "cute". Femininul "doctoră" este puţin folosit... Odată cu preluarea de către mine a acestei funcţii de preşedinte al Senatului, am avut dispute fantastice cu colegi, jurişti, lingvişti, dacă putem spune "preşedintă a Senatului". S-a venit cu argumente din Constituţie, că nu e constituţional şi s-a iscat o nebunie totală cu această ocazie. Eu sper ca uşor, uşor, ca această feminizare a meseriilor să fie un lucru normal. Orice femeie poate fi preşedintă, avocată, ministră... La ministru e şi mai grav, pentru că femininul "ministresă" sună absolut bagatelizant. România mai are de făcut paşi semnificativi", a subliniat şefa Senatului României.
 
Dragu a evidenţia faptul că femeile nu merg spre zona politică, pentru că "nu sunt prea binevenite" şi pentru că "există mentalitate cu care trebuie să ne batem".
 
"De ce femeile nu merg în politică? Păi, nu sunt prea binevenite. Există mentalitate cu care trebuie să ne batem, dar cred nu există suficiente eforturi de a încuraja femeile. Aici sunt două aspecte: de a le încuraja cu o lege care nu se aplică sau de a le încuraja pe bune în interiorul organizaţiilor, companiilor, partidelor politice. Eu sunt foarte mândră că la partidul din care fac parte - Plus - am avut o politică specifică pentru promovarea femeilor şi la alegerile interne în vederea listelor de candidaţi pentru parlamentare am avut un spor adiţional pentru tineri şi suplimentar pentru femei, adică 20% se adăuga pentru un candidat tânăr, indiferent de gen, şi 20% pentru femei. În felul acesta am dat încredere şi tinerilor, şi femeilor", a apreciat Anca Dragu.
 
Future Energy Leaders (FEL) România, programul de tineret al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), organizează, marţi, conferinţa cu tema "Women in Energy: diversitatea de gen în sectorul energetic".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6130 / 8768
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...