ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România îşi menţine evaluarea că în orizontul 2032 îşi va dubla producţia de energie electrică

21 Februarie 2025   |   Agerpres

România produce în acest moment 7.117 MW, iar mixul energetic include toate sursele disponibile: hidrocarburi, cărbune, nuclear, hidro, eolian, solar, biomasa şi chiar stocare.

 
 
România îşi menţine evaluarea că în orizontul 2032 îşi va dubla producţia de energie electrică şi va deveni un mare exportator de energie în regiune, însă, pentru asta, este nevoie de o tranziţie energetică inteligentă, care foloseşte toate sursele şi resursele ţării pentru a genera cât mai multă energie, a scris, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, România are nevoie de cât mai multă energie sigură, accesibilă şi curată - în această ordine de priorităţi. România produce în acest moment 7.117 MW, iar mixul energetic include toate sursele disponibile: hidrocarburi, cărbune, nuclear, hidro, eolian, solar, biomasa şi chiar stocare.


"Capacităţile de stocare puse în funcţiune în ultimii doi ani încep să se vadă. Până nu de mult, România avea câţiva megawaţi stocare în baterii. În noul mix energetic, la acest moment, stocarea a depăşit biomasa. Iar anul acesta ne aşteptăm să depăşim 1000 MWh instalaţi. Aici avem 80 milioane euro din PNRR (proiecte în execuţie) şi încă 300 de milioane euro din Fondul pentru Modernizare (un apel în evaluare, celălalt în pregătire). Cărbunele este pe locul doi, după gaz, cu peste 1505 MW. În zilele acestea de ger, ne consolidează securitatea energetică. Am susţinut de la bun început că nu putem închide grupuri pe cărbune fără să punem în loc alte grupuri echivalente, producţie în bandă. De la începutul mandatului meu, nu am închis niciun MW, respectând acest principiu", a notat Burduja.

Acesta a subliniat că urmează să fie înlocuite aceste grupuri pe cărbune cu termocentrale pe gaz, în anii următori. De asemenea, România va avea gaz, de două ori mai mult decât produce şi consumă în prezent, prin exploatarea gazului offshore din perimetrul Neptun Deep, dar şi de la Caragele (şi nu numai), iar pe termen lung grupurile pe gaz vor putea fi înlocuite cu centrale nuclearo-electrice, inclusiv SMR-uri.

Avem şi 844 MW producţie de energie eoliană şi 245 MW producţie de energie solară (aici nu sunt incluşi prosumatorii, care contribuie şi ei tot mai mult), precizează şeful de la Energie.

"Pe măsură ce vom creşte masiv capacitatea de stocare, vom putea beneficia de mai multă energie verde şi ieftină şi atunci când nu străluceşte soarele sau nu bate vântul", susţine el.

Conform sursei citate, România are un mix energetic echilibrat şi divers, aşa cum puţine ţări în Europa şi în lume în au astăzi.

"Datele de mai sus sunt o poză în timp, desigur, dar poza va arăta din ce în ce mai bine în anii următori", dă asiguri Sebastian Burduja.

În acest context, România îşi menţine evaluarea că în orizontul 2032 îşi va dubla producţia de energie electrică şi va deveni un mare exportator de energie în regiune.

"Am lansat cel mai ambiţios program de investiţii în sectorul energetic din ultimii 35 de ani, cu proiecte noi de peste 10.000 MW solar şi eolian, 3500 MW gaz, 2200 MW nuclear, finalizarea hidrocentralelor începute (minim 500 MW) şi realizarea primelor hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (1000 MW), stocare în baterii (1000 MW) şi altele. Ne menţinem evaluarea că în orizontul 2032 ne vom dubla producţia de energie electrică şi vom deveni un mare exportator de energie în regiunea noastră. Pentru asta, este nevoie de o tranziţie energetică inteligentă, care foloseşte toate sursele şi resursele României pentru a genera cât mai multă energie. Această abordare, de tipul 'all of the above', este cea corectă. Va livra independenţa energetică reală a României, un preţ cât mai bun în facturile românilor şi competitivitate pentru companiile româneşti", a mai notat acesta.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 9256
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Meet the Professionals | De vorbă cu Olguța Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania, avocat antrenat în proiecte transfrontaliere ce i-au permis să lucreze într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice: ”Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...