ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF: Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului privind pieţele criptoactivelor, publicat în Jurnalul Oficial al UE

03 Iulie 2023   |   Agerpres

Noile reguli acoperă emitenţii de token-uri asimilate monedelor electronice (EMT), de token-uri raportate la active (ART), precum şi alte tipuri de criptoactive sub condiţia demonstrării că acestea din urmă nu se pot încadra în caracteristicile EMT sau ART.

 
 
Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului privind pieţele criptoactivelor (MiCA) a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE, a anunţat, luni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

MiCA are drept obiectiv principal instituirea unui cadru comun de reglementare şi supraveghere pentru activităţile care implică criptoactive şi care nu fac obiectul reglementării la nivelul altor norme comunitare şi se va aplica emitenţilor de criptoactive, precum şi furnizorilor de servicii pentru criptoactive în Uniunea Europeană. Lipsa unor astfel de norme îi poate expune pe deţinătorii de acest tip de active la riscuri semnificative şi poate induce, de asemenea, riscuri substanţiale pentru integritatea pieţei, inclusiv în ceea ce priveşte abuzul de piaţă şi criminalitatea financiară.


Regulamentul MiCA urmează să se aplice efectiv începând cu data de 30 decembrie 2024 şi va proteja investitorii, prin creşterea transparenţei şi prin punerea în aplicare a unui cadru cuprinzător pentru emitenţii şi furnizorii de servicii de criptoactive. Pentru punerea în aplicare a acestui Regulament este necesară elaborarea unui act normativ care să stabilească autorităţile competente la nivel naţional şi alocarea atribuţiilor/responsabilităţilor din perspectiva diferitelor categorii de criptoactive, ţinându-se seama, totodată, şi de implicarea şi de competenţele autorităţilor europene de supraveghere a pieţelor financiare bancare şi nebancare (EBA, ESMA, BCE).

"Având în vedere obligaţiile complexe şi domeniul vast acoperit de această legislaţie, dar şi faptul că aplicarea acesteia presupune implicarea atât a autorităţilor financiare non-bancare, cât şi a băncilor centrale, precum şi a altor autorităţi cu expertiză în domeniul IT, respectiv în protecţia consumatorilor, dar şi a altor instituţii care deja au competenţe în acest domeniu, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a iniţiat discuţii la nivel tehnic cu BNR şi cu alte autorităţi în vederea realizării paşilor premergători pregătirii aplicării acestei legislaţii", a declarat domnul Ovidiu Petru, director general în cadrul Sectorului Instrumente şi Investiţii Financiare.

Noile reguli acoperă emitenţii de token-uri asimilate monedelor electronice (EMT), de token-uri raportate la active (ART), precum şi alte tipuri de criptoactive sub condiţia demonstrării că acestea din urmă nu se pot încadra în caracteristicile EMT sau ART. De asemenea, noua legislaţie vizează şi furnizorii de servicii pentru criptoactive, locurile de tranzacţionare, precum şi furnizorii de portofele în care sunt deţinute criptoactivele. Acest cadru de reglementare îşi propune să protejeze investitorii, să păstreze stabilitatea financiară, permiţând în acelaşi timp inovarea şi stimularea atractivităţii pieţei criptoactivelor.

Regulamentul oferă definiţii pentru diverse aspecte ale pieţei criptoactivelor, cum ar fi: criptoactive sau curnizori de servicii de criptoactive. Criptoactivele sunt reprezentări digitale ale valorii sau ale drepturilor care pot fi transferate şi stocate electronic, utilizând registrul distribuit sau o tehnologie similară.

Furnizori de servicii de criptoactive sunt entităţi care furnizează servicii legate de criptoactive, cum ar fi administrarea platformelor de tranzacţionare, schimbul de criptoactive pentru fonduri băneşti sau pentru alte criptoactive şi furnizarea de servicii de custodie şi administrare a criptoactivelor în numele clienţilor.

Regulamentul prevede, de asemenea, norme pentru comunicările de marketing legate de oferirea publică de criptoactive, precizând că aceste comunicări trebuie să fie identificate ca atare, să fie corecte, clare şi să nu inducă în eroare. De asemenea, Regulamentul stabileşte cerinţe pentru cartea albă a unui criptoactiv (white paper), un document pe care emitenţii trebuie să îl pregătească şi să îl facă public atunci când oferă criptoactive publicului.

În privinţa promovării şi utilizării tehnologiilor digitale în sistemul financiar, ASF încurajează inovaţia şi digitalizarea, fiind printre primele autorităţi din UE care au autorizat platforme de crowdfunding, conform dispoziţiilor legislaţiei europene.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 530 / 5213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...