ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Transportul rutier de persoane - liberalizat prin servicii regulate interjudeţene. Legea, la promulgare

16 Mai 2023   |   Agerpres

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

 
 
Transportul rutier de persoane va fi liberalizat prin servicii regulate interjudeţene, au decis luni deputaţii, prin adoptarea unui proiect de lege pentru reglementarea, modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere.

S-au înregistrat 192 de voturi "pentru", 46 de voturi contra şi trei abţineri.

Iniţiativa legislativă urmăreşte, potrivit expunerii de motive, liberalizarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate interjudeţene.

Potrivit proiectului, autorizaţia de transport naţional de persoane este documentul pe baza căruia operatorul de transport rutier are dreptul să efectueze operaţiuni de transport rutier naţional contra cost de persoane prin servicii regulate interjudeţene sau servicii regulate speciale interjudeţene, pe un anumit traseu.


Programul de transport pentru serviciile regulate interjudeţene reprezintă programul întocmit şi aprobat de autoritatea competentă, prin care se stabilesc traseele, graficele de circulaţie, numărul autovehiculelor necesare, precum şi capacitatea de transport minimă în vederea efectuării transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate interjudeţene până la data de 30.06.2023.

Capacitatea de transport a autovehiculului este dată de numărul de locuri pe scaune înscris în certificatul de clasificare pe stele sau categorii.

Reţeaua de mobilitate rutieră naţională reprezintă, potrivit proiectului de lege, totalitatea curselor efectuate pe teritoriul României de operatorii de transport rutier în baza autorizaţiilor de transport naţional de persoane eliberate pentru servicii regulate interjudeţene.

Potrivit proiectului, începând cu 1 iulie 2023, transportul rutier contra cost de persoane interjudeţean se efectuează de către operatorii de transport rutier numai cu autobuze la bordul cărora se află, pe toată durata transportului, o copie conformă a licenţei comunitare, autorizaţia de transport naţional de persoane însoţită de graficul de circulaţie în cazul serviciilor regulate interjudeţene şi regulate speciale interjudeţene sau documentul de transport corespunzător serviciilor ocazionale, după caz.

Tot de la 1 iulie 2023, serviciile regulate interjudeţene şi regulate speciale interjudeţene se pot efectua de către operatorii de transport rutier numai în baza autorizaţiei de transport naţional de persoane însoţită de graficul de circulaţie anexă aferent cursei regulate interjudeţene pentru care a fost emisă aceasta, respectiv de graficul de circulaţie anexă aferent curselor respectivului serviciu regulat special interjudeţean.

Pe autorizaţia de transport naţional de persoane se vor menţiona minimum următoarele informaţii: tipul serviciului; denumirea traseului; perioada de valabilitate. În cazul serviciilor regulate interjudeţene, perioada de valabilitate maximă a autorizaţiei de transport naţional de persoane este de 3 ani.

Autorizaţia de transport naţional de persoane pentru servicii regulate speciale interjudeţene este eliberată operatorului de transport care a încheiat contractul cu beneficiarul transportului. Cererile de eliberare a autorizaţiilor de transport naţional de persoane se depun cu minimum 90 de zile înainte de data expirării valabilităţii acestora.

Staţiile intermediare care nu asigură menţinerea şi stimularea concurenţei şi a unui mediu concurenţial normal vor fi eliminate din graficul de circulaţie.

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a criticat proiectul, apreciind că acesta este "pentru o mafie a transportului public protejată politic".

"A dispărut interesul public şi interesul public este acela al unui transport decent, predictibil, în condiţii civilizate şi la un preţ bun. (...) România dovedeşte încă odată că PNL şi PSD nu pot face acest lucru - un transport civilizat", a susţinut Moşteanu, care a arătat că partea de serviciu public ar fi trebuit subvenţionată de stat.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 610 / 5213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Decizie de referință a ICCJ: titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...