ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE: Bateriile trebuie să devină durabile, de înaltă performanţă şi sigure pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă

10 Decembrie 2020   |   Agerpres

Asigurarea securităţii juridice va contribui, în plus, la deblocarea investiţiilor pe scară largă şi la stimularea capacităţii de producţie pentru baterii inovatoare şi durabile în Europa şi în restul lumii, pentru a răspunde necesităţilor unei pieţe care cunoaşte o creştere rapidă.

 
 
Comisia Europeană a propus joi modernizarea legislaţiei UE privind bateriile, prezentând prima dintre iniţiativele anunţate în noul Plan de acţiune pentru economia circulară, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
 
Bateriile care sunt mai durabile pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă sunt esenţiale pentru obiectivele Pactului verde european şi contribuie la îndeplinirea obiectivului de reducere a poluării la zero stabilit în acest pact. Acestea promovează sustenabilitatea competitivă şi sunt necesare pentru transportul ecologic, energia curată şi pentru realizarea neutralităţii climatice până în 2050. Propunerea abordează aspectele sociale, economice şi de mediu legate de toate tipurile de baterii.
 
Bateriile introduse pe piaţa UE ar trebui să devină durabile, de înaltă performanţă şi sigure pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă. Aceasta înseamnă că bateriile ar trebui produse cu cel mai mic impact posibil asupra mediului, utilizând materiale obţinute cu respectarea deplină a drepturilor omului, precum şi a standardelor sociale şi ecologice. Bateriile trebuie să fie produse de lungă durată şi sigure şi, la sfârşitul ciclului lor de viaţă, ar trebui să fie transformate pentru utilizări în alt scop decât cel iniţial, reprelucrate sau reciclate, reintegrând materiale valoroase în economie.
 
Comisia propune cerinţe obligatorii pentru toate bateriile (de exemplu, baterii industriale, pentru automobile, pentru vehicule electrice şi portabile) introduse pe piaţa UE. Cerinţele referitoare, de exemplu, la folosirea de materiale din surse responsabile, restricţiile privind utilizarea de substanţe periculoase, conţinutul minim de materiale reciclate, amprenta de carbon, performanţă, durabilitate şi etichetare, precum şi îndeplinirea obiectivelor în materie de colectare şi reciclare sunt esenţiale pentru dezvoltarea unei industrii a bateriilor mai durabile şi mai competitive în întreaga Europă şi în întreaga lume.
 
Asigurarea securităţii juridice va contribui, în plus, la deblocarea investiţiilor pe scară largă şi la stimularea capacităţii de producţie pentru baterii inovatoare şi durabile în Europa şi în restul lumii, pentru a răspunde necesităţilor unei pieţe care cunoaşte o creştere rapidă.
 
Măsurile propuse de Comisie vor facilita realizarea neutralităţii climatice până în 2050. Îmbunătăţirea bateriilor şi a performanţei acestora va avea o contribuţie esenţială la electrificarea transportului rutier, ceea ce va reduce în mod semnificativ emisiile generate de acesta, va intensifica adoptarea vehiculelor electrice şi va facilita o pondere mai mare a surselor regenerabile în mixul energetic al UE.
 
Prin această propunere, Comisia urmăreşte, de asemenea, să stimuleze economia circulară a lanţurilor valorice ale bateriilor şi să promoveze o utilizare mai eficientă a resurselor, cu scopul de a reduce la minimum impactul bateriilor asupra mediului. Începând cu 1 iulie 2024, pot fi introduse pe piaţă numai bateriile reîncărcabile utilizate în industrie şi pentru vehicule electrice pentru care a fost stabilită o declaraţie privind amprenta de carbon.
 
Pentru a închide bucla şi a menţine materialele valoroase utilizate în baterii cât mai mult timp posibil în economia europeană, Comisia propune stabilirea de noi cerinţe şi obiective privind conţinutul de materiale reciclate şi colectarea, tratarea şi reciclarea bateriilor care au ajuns la sfârşitul ciclului de viaţă. Acest lucru ar garanta faptul că bateriile industriale, pentru automobile sau pentru vehicule electrice nu sunt pierdute pentru economie după durata lor de exploatare utilă.
 
În vederea îmbunătăţirii semnificative a colectării şi reciclării bateriilor portabile, rata actuală de colectare de 45 % ar trebui să crească la 65% în 2025 şi la 70% în 2030, astfel încât materialele din bateriile pe care le utilizăm acasă să nu fie pierdute pentru economie. Alte baterii - industriale, pentru automobile sau pentru vehicule electrice - trebuie colectate integral. Toate bateriile colectate trebuie să fie reciclate şi trebuie să se atingă niveluri ridicate de recuperare, în special în ceea ce priveşte materialele valoroase, cum ar fi cobaltul, litiul, nichelul şi plumbul.
 
Regulamentul propus defineşte un cadru care va facilita transformarea pentru utilizări în alt scop decât cel iniţial a bateriilor provenite de la vehiculele electrice, astfel încât acestea să aibă o a doua viaţă, de exemplu ca sisteme staţionare de stocare a energiei sau ca resurse energetice integrate în reţelele electrice.
 
Utilizarea noilor tehnologii informatice, în special a paşaportului pentru baterii şi a spaţiului de date interconectat, va fi esenţială pentru schimbul de date în condiţii de siguranţă, sporind transparenţa pieţei bateriilor şi trasabilitatea bateriilor mari pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă. Producătorii vor putea astfel să dezvolte produse şi servicii inovatoare în cadrul dublei tranziţii verzi şi digitale.
 
Prin intermediul noilor sale standarde în materie de durabilitate pentru baterii, Comisia va promova, de asemenea, la nivel mondial tranziţia verde şi va stabili un plan pentru iniţiativele ulterioare în cadrul politicii sale privind produsele sustenabile. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2579 / 5213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Decizie de referință a ICCJ: titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...