ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Justiţiei va propune Facultăţii de Drept să se pronunţe consultativ pe proiectele legislative fundamentale

21 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Ministrul Cătălin Predoiu a arătat că există o insatisfacţie în privinţa legilor şi a aplicării lor, dar, printr-o muncă raţională, "se va putea scoate la capăt".

 
 
Ministerul Justiţiei va propune Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti să se pronunţe consultativ asupra proiectelor sale legislative fundamentale, a declarat, joi, ministrul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 160 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ superior.

"Există şi subzistă de ani de zile multiple dezbateri, poate chiar neînţelegeri, cu privire la unele ramuri ale dreptului nostru, cu privire la ordinea noastră juridică, mă refer în special la dreptul penal şţi dreptul procesual. Aceste clarificări necesare nu pot fi găsite fără implicarea celor mai buni dintre jurişti. Cred că, în acest delicat moment, înaintea unor previzibile dezbateri în Parlamentul României, aportul unor jurişti eminenţi care se află astăzi în această aulă ar putea fi salutar pentru găsirea celor mai bune redactări de texte fundamentale pentru ordinea de drept. Voi căuta acest suport în formule de consultare care să nu tulbure munca atât de importantă de cercetare şi de predare. Ministerul Justiţiei va propune Facultăţii de Drept din Bucureşti să se pronunţe consultativ asupra proiectelor sale legislative fundamentale", a spus Predoiu.


El a arătat că există o insatisfacţie în privinţa legilor şi a aplicării lor, dar, printr-o muncă raţională, "se va putea scoate la capăt".

"În ciuda insatisfacţiilor pe care, pe de o parte magistraţii le au faţă de calitatea legii, pe de altă parte, poate mai puţin întemeiat, parlamentarii o au faţă de mersul justiţiei, iar cetăţenii le au şi faţă de legi şi faţă de judecăţi de prea multe ori, îmi exprim încrederea că o vom scoate la capăt împreună treptat, printr-o muncă raţională, atât în Parlament, cât pe tărâmul aplicării legilor, o muncă ce va dura, probabil, ani de zile. Alternativa la regula de drept este haosul social şi abisul civilizaţional, iar noi, cei care facem din drept şi respectarea dreptului lumina care scaldă libertăţile şi pacea socială şi internaţională, avem o datorie de la care nu putem abdica: aceea de a apăra dreptul în faţa ignoranţei şi arbitrariului", a mai spus Predoiu.

Decanul Facultăţii de Drept Bucureşti, Flavius Baias, a evidenţiat faptul că absolvenţii acestei facultăţi s-au dovedit a fi cei mai buni din ţară.

"Am păstrat examenul de admitere fără ca aceasta să afecteze atractivitatea în rândul elevilor de liceu care, după promovarea examenului de licenţă, s-au dovedit cei mai buni absolvenţi de drept din ţară. Sunt între 25% şi 35% dintre cei admişi la Institutul Naţional al Magistraturii şi 40% - 49% din cei admişi în profesia de avocat sunt foştii noştri studenţi, iar carierele lor de excepţie ale acestora au confirmat ulterior calitatea pregătirii lor în Facultatea de Drept", a spus acesta.

El a menţionat şi participarea studenţilor la concursurile internaţionale şi trofeele obţinute în ultimii ani. "Este o consecinţă firească a calităţii corpului didactic din facultatea noastră, cei mai buni jurişti din ţară. Dincolo de activitatea didactică, de cercetare ştiinţifică materializată în lucrări fundamentale pentru dreptul românesc, colegii noştri au fost, singur sau împreună cu alţi practicieni de drept, autorii unor acte normative fundamentale: Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal şi Codul de procedură penală", a mai spus Baias.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a subliniat că sunt date şi statistici care arată poziţia de lider a Facultăţii de Drept Bucureşti în învăţământul juridic superior.

"Sărbătorim 160 de ani de învăţământ juridic în Facultatea de Drept. În cei 160 de ani, prin competenţa generaţiilor de profesori, prin munca asiduă a generaţiilor de studioşi, prin prezenţa unor eminenţi absolvenţi în viaţa politică şi socială a ţării, Facultatea de Drept din Bucureşti a câştigat un prestigiu remarcabil, fiind recunoscută astăzi drept cea mai importantă facultate din ţară", a mai spus Dumitru.

Ambasadoarea Republicii Franceze în România, Michele Ramis a subliniat cooperarea între Franţa şi România în domeniul învăţământului juridic, referindu-se şi la faptul că România a adoptat Codul civil francez.

"Statul de drept este un fundament al statului democratic, garantul valorilor europene de apărare a justiţiei, ale drepturilor individuale, este un instrument contra abuzurilor şi formarea studenţilor în această disciplină fundamentală pentru un stat, ceea ce reprezintă misiunea dumneavoastră, este o mare responsabilitate", a transmis Michele Ramis.

"O instituţie de învăţământ ce a rezistat şi s-a afirmat pe parcursul a 16 decenii este o instituţie vrednică de toată cinstea şi demnitatea. Dacă am face acum bilanţul activităţii facultăţii ar trebui să evocăm un număr covârşitor de generaţii de studenţi şi reprezentanţi ai mediului academic, cercetători ştiinţifici care prin muncă asiduă viziune şi spirit creativ au făcut din Facultatea de Drept un reper al sistemului juridic românesc şi o carte de vizită a Universităţii Bucureşti", a afirmat şi ambasadorul Republicii Moldova în Româna, Mihai Gribincea,

În perioada 21- 22 noiembrie 2019, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti organizează o serie de activităţi dedicate sărbătoririi a 160 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, a fost proiectat un film despre Facultatea de Drept, a fost lansat un timbru şi o medalie aniversară, precum şi "Albumul decanilor 1859-2008", lucrare dedicată celor care au condus destinele facultăţii în această perioadă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3956 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...