ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Modificarea Codului Penal în contextul noului coronavirus

19 Martie 2020   |   BizLawyer

Având în vedere evoluția pandemiei cu noului coronavirus pe teritoriul României, în ședința de Guvern din data de 18 Martie 2020 a fost adoptat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal.

 
 
Având în vedere evoluția pandemiei cu noului coronavirus pe teritoriul României, în ședința de Guvern din data de 18 Martie 2020 a fost adoptat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal.

Modificările preconizate privesc:

1)    Introducerea unei variante agravate în ceea ce privește infracțiunea de fals în declarații

Astfel, la art. 326 din Codul Penal urmează a fi introdus un nou alin. (2), potrivit căruia falsul în declarații săvârșit pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

„Textul de lege, în măsura în care va fi adoptat ca atare, va permite sancționarea penală mai aspră a acelor persoane care, cu ocazia completării unei declarații în sensul art. 326 Cod Penal, declară informații false sau omit să declare informații cu privire la infectarea cu noul tip de coronavirus.”, spune Oana Piticas, Senior Associate firma de avocatură Noerr.


2)    Majorarea pedepselor pentru zădărnicia combaterii bolilor și introducerea unor variante agravate

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, pedeapsa pentru varianta tip (varianta actuală) a infracțiunii reglementate de art. 352 Cod Penal va fi majorată de la închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă (pedeapsa actuală) la închisoare de la 1 la 5 ani, fără a reglementa alternativ și pedeapsa amenzii.

De asemenea, vor fi introduse mai multe variante agravate, respectiv:

►    Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare impuse, care se va sancționa cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Practic, în această categorie vor intra toate situațiile în care nu sunt respectate măsurile de carantinare sau de spitalizare impuse de către autorități, indiferent dacă persoana este sau nu diagnosticată cu COVID-19 sau dacă nerespectarea măsurii a avut ca urmare infectarea sau nu a unei alte persoane;
►    Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală – este o variantă agravată care se va aplica situațiilor în care se demonstrează că o persoană diagnosticată cu COVID-19 (și care cunoaște acest diagnostic) a infectat cu intenție o altă persoană, indiferent dacă au fost sau nu impuse măsuri de carantină/izolare de către autorități. Este singura variantă a infracțiunii pentru care se va incrimina și tentativa;
►    Variante agravate care privesc faptele de mai sus, în măsura în care acestea au cauzat vătămarea corporală sau moartea unei/mai multor persoane.

Pentru situația în care faptele de mai sus au cauzat decesul a mai mult de 3 persoane, pedeapsa ajunge și la 15 ani de închisoare.

3)    Introducerea unei noi infracțiuni la art. 352¹, respectiv omisiunea declarării unor informații

Este vorba despre o infracțiune ce are ca element material omisiunea unei persoane de a declara medicilor sau autorităților că este posibil să fi intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19 și care, dacă va fi reglementată, va fi sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

În cele ce urmează vom aștepta publicarea ordonanței de urgență în monitorul oficial și vom reveni cu o analiză elaborată a noilor prevederi legale, odată ce acestea vor fi intrat în vigoare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3639 / 5196
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...