Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei - dezbateri despre numirea procurorilor de rang înalt
28 Septembrie 2022
AgerpresMembrii comisiei au acceptat unele amendamente propuse de PNL şi de CSM, preluate de grupurile parlamentare.
Dezbaterile din Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei continuă, miercuri, cu proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Marţi s-a discutat până la articolul 236 dintre cele 294 ale actului normativ, majoritatea textelor fiind adoptate în forma Guvernului.
Membrii comisiei au acceptat, însă, unele amendamente propuse de PNL şi de CSM, preluate de grupurile parlamentare.
Potrivit unui amendament adoptat, care aparţine PNL, "delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se poate dispune o singură dată, pentru cel mult un an, fără posibilitatea prelungirii, fără a fi necesar gradul profesional prevăzut la art. 176 alin. (2), dar cu respectarea condiţiilor de vechime prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror la aceste structuri specializate".
Marţi s-a discutat până la articolul 236 dintre cele 294 ale actului normativ, majoritatea textelor fiind adoptate în forma Guvernului.
Membrii comisiei au acceptat, însă, unele amendamente propuse de PNL şi de CSM, preluate de grupurile parlamentare.
Potrivit unui amendament adoptat, care aparţine PNL, "delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se poate dispune o singură dată, pentru cel mult un an, fără posibilitatea prelungirii, fără a fi necesar gradul profesional prevăzut la art. 176 alin. (2), dar cu respectarea condiţiilor de vechime prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror la aceste structuri specializate".
În varianta propusă de Guvern, delegarea se făcea o singură dată, pentru cel mult şase luni, fără posibilitatea prelungirii.
Un alt amendament, propus de CSM şi preluat de grupurile parlamentare, prevede că "în cazul în care judecătorul sau procurorul cere eliberarea din funcţie prin demisie, Secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazuri justificate, poate stabili un termen de maximum 90 de zile de la care demisia să devină efectivă, perioadă în care judecătorul sau procurorul este obligat să-şi îndeplinească toate atribuţiile în vederea finalizării lucrărilor în curs". În forma Guvernului, acest termen era de 30 de zile.
Parlamentarii din comisie au adoptat, la propunerea CSM, şi un amendament care prevede că şi copiii cu dizabilităţi ai judecătorului sau procurorului decedat au dreptul la pensia de urmaş, calculat din pensia de serviciu aflată în plată.
Conform, unui alt amendament propus de CSM şi adoptat, "judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să aibă, în timpul şedinţelor de judecată, ţinuta vestimentară corespunzătoare instanţei la care funcţionează".
Dezbateri mai lungi au suscitat articolele referitoare la drepturile magistraţilor, precum şi cele privind pensionarea, nefiind acceptat niciun amendament.
Timpul de dezbatere în comisie stabilit pentru acest proiect este de 15 ore, din care au mai rămas 36 de minute, a anunţat preşedintele comisiei, Gabriel Andronache.
Membrii comisiei au de definitivat mai multe articole amânate, printre care şi cele referitoare la numirea procurorilor de rang înalt.
Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor Justiţiei dezbătut de comisie, după cele referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii şi organizarea judiciară, care deja au fost adoptate de plenul Camerei Deputaţilor.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat în cazul celor trei acte normative, iar Senatul este decizional.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 956 / 4575 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...