ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fostul preşedinte al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, condamnat la închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

29 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Tribunalul a decis, de asemenea, confiscarea specială a sumei de 260.306,16 lei de la Florin Ţurcanu.

 
 
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost condamnat, miercuri, la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Tribunalul Botoşani a dispus condamnarea la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi trei ani de închisoare cu pentru spălare de bani, însă, pentru că mai avea o condamnare într-un dosar în care era acuzat de fals şi uz de fals, judecătorii au dispus anularea suspendării pedepsei anterioare şi l-au condamnat la pedeapsa de cea mai grea, de trei ani de închisoare la care au adăugat un spor de un an şi trei luni.

"Constată că infracţiunile din prezenta cauză sunt concurente, conform art.38 alin.1 din Codul penal, cu infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals pentru care inculpatul Ţurcanu Florin a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării prin sentinţa penală nr. 694/13.03.2014 a Judecătoriei Botoşani, modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr.752/11.12.2014 a Curţii de Apel Suceava. În baza art.85 alin.1 din Codul penal din 1969 cu referire la art.15 alin.2 din Legea 187/2012 anulează suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 6 luni închisoare stabilită prin sentinţa penala nr. 694/13.03.2014 a Judecătoriei Botoşani, modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr.752/11.12.2014 a Curţii de Apel Suceava. Descontopeşte pedeapsă rezultantă de 6 luni închisoare stabilită prin sentinţa penală nr.694/13.03.2014 a Judecătoriei Botoşani (modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 752/11.12.2014 a Curţii de Apel Suceava) în pedepsele componente şi anume: - 6 luni închisoare aplicată pentru infracţiunea de fals intelectual prevăzută de art.289 alin.1 cu aplicarea art.41 alin.2 din Codul penal din 1969, art.5 din Codul penal; - 3 luni închisoare aplicată pentru infracţiunea de uz de fals prevăzută de art.291 din Codul penal din 1969 cu aplicarea art.41 alin.2 din vechiul Cod penal, art.5 din Codul penal în vigoare. În temeiul art.40 alin.1 din Codul penal raportat la art.38 alin.1, art.39 alin.1 lit.b din Codul penal, cu referire la art.10 din Legea 187/2012 pentru punerea în aplicare a Codului penal, contopeşte cele două pedepse a câte 3 ani închisoare aplicate inculpatului prin prezenta sentinţă cu pedepsele de 6 luni închisoare şi 3 luni închisoare stabilite prin sentinţa penală nr.694/13.03.2014 a Judecătoriei Botoşani (modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr.752/11.12.2014 a Curţii de Apel Suceava) şi dispune ca inculpatul Ţurcanu Florin să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 (trei) ani închisoare, la care se va adăuga un spor de 1 an şi 3 luni (reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse), pedeapsa de executat fiind de 4 (patru) ani şi 3 (trei) luni închisoare", se arată în sentinţă.


Tribunalul a decis, de asemenea, confiscarea specială a sumei de 260.306,16 lei de la Florin Ţurcanu.

În acelaşi dosar, socrul acestuia, Aristomel Anuşca, care a fost judecat pentru pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, a fost achitat. Totodată, instanţa din Botoşani a decis să menţină sechestrul asigurator asupra unei casei aparţinând lui Aristomel Anuşca.

Sentinţa nu este definitivă.

În 2016, procurorii Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Ţurcanu pentru fapte de corupţie. Potrivit procurorilor, în perioada 2013-2014, Florin Ţurcanu a ascuns şi a disimulat adevărata natură a provenienţei, a dispoziţiei sau a proprietăţii asupra imobilului din strada Aleea Pajiştei, nr. 13, municipiul Botoşani, imobil care a fost construit şi finanţat gratuit cu suma de 272.906,16 lei de către SC Cornells Floor SRL şi Bîrsan Vasile Marcel cunoscând că bunurile provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Florin Ţurcanu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani în perioada 2012-2015. El a mai avut şi un mandat de deputat. De asemenea, Ţurcanu a fost preşedinte al filialei Teritoriale Botoşani a Partidului Naţional Liberal, iar acum este liderul organizaţiei judeţene a ALDE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2960 / 4617
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
GNP Guia Naghi și Partenerii îl promovează pe Tudor NACEV ca Partener coordonator al practicii Regulatory Pharma și Achiziții Publice. El a asistat clienți importanți în proiecte de anvergură
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Cum văd anul 2025 profesioniștii considerați Leading Lawyers de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Florian Nițu, Managing Partner PNSA, poziționat de Legal500 în categoria ‘Hall of Fame’ în practica de M&A: ”Cu excepția unor cataclisme geostrategice pe care nu le putem vedea și pe care noi, din România, nici nu le putem preveni, avem motive bune să fim optimiști. Resurse, Infrastructură, Energie, Tech și Food sunt cele cinci domenii în care vom vedea cu precădere investiții și tranzacții noi, în mod accelerat, dar coerent totuși, formând o nouă paradigmă de dezvoltare”
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Rising Stars | Bianca Bănățeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2024 a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Am ales să susțin probele de admitere la INM, după ce am oscilat de câteva ori între avocatură și magistratură. Sunt conștientă de responsabilitatea pe care o implică profesia de judecător, însă satisfacția pe care o simți atunci când știi că ai contribuit la înlăturarea unei situații de inechitate, la soluționarea unor probleme cu care oamenii se confruntă zi cu zi, mi se pare de neegalat”
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...