ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Strategia de recuperare a creanţelor din infracţiuni: Sumele confiscate, reutilizate printr-un Mecanism de Prevenire a Criminalităţii

27 August 2021   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, Guvernul a adoptat strategia naţională privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni pentru perioada 2021 - 2025 - "Criminalitatea nu este profitabilă!".

 
 
Noua strategie privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni deschide calea reparării efectelor nocive ale OUG 114/2018 prin care au fost abrogate unele atribuţii ale ANABI, preconizându-se reutilizarea sumelor confiscate prin înfiinţarea unui Mecanism Naţional de Prevenire a Criminalităţii, informează joi, Ministerul Justiţiei.
 
Potrivit sursei citate, Guvernul a adoptat strategia naţională privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni pentru perioada 2021 - 2025 - "Criminalitatea nu este profitabilă!".
 
"Acest document strategic şi planul de acţiuni sunt rezultatul a peste nouă luni de ample consultări şi dezbateri publice, iniţiate în noiembrie 2020 şi reluate la începutul mandatului meu. Precondiţia implementării cu succes a strategiei este reprezentată de o cooperare consolidată, integrată atât la nivelul ministerelor de linie, dar mai ales la nivelul autorităţilor cu competenţe partajate în acest proces de recuperare a produsului infracţiunii. Această abordare integrată a fost şi este facilitată de caracterul multidisciplinar al Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) şi de construcţia instituţională diferită, care oferă, prin Consiliul de Coordonare, un mecanism real de feedback de la unităţile de parchet, poliţie, ANAF, CSM şi MJ", spune ministrul Justiţiei, Stelian Ion, citat într-un comunicat al MJ, transmis AGERPRES.
 
Potrivit comunicatului, una din principalele schimbări preconizate prin strategie este identificarea activelor în jurisdicţii străine - inclusiv off-shore prin intermediul ANABI, demersuri care se pot realiza prin implicarea ANABI în fazele incipiente ale dosarelor penale, inclusiv în echipele comune de anchetă. În prezent, în exercitarea mandatului legal de identificare active în străinătate, ANABI cooperează activ cu peste 70 de jurisdicţii, inclusiv de tip off-shore.
 
Alte schimbări importante sunt asigurarea accesului imediat şi direct al autorităţilor judiciare competente şi ANABI la registrele publice relevante pentru luarea măsurilor asiguratorii, dar şi realizarea investigaţiilor financiare de către specialişti, fapt ce implică o consolidare a structurilor cu această misiune din cadrul unităţilor de parchet şi unităţilor de poliţie judiciară.
 
De asemenea, Ministerul Justiţiei menţionează printre schimbări şi abordarea integrată de tip task force care asigură alocarea de resurse adecvate în termen scurt pentru identificarea, preluarea, expertizarea, evaluarea, administrarea sau după caz valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate.
 
"Prin rolul activ asumat pe parcursul consultărilor atât de către Procurorul General, cât şi de către CSM, am agreat includerea de măsuri de creştere a eficienţei activităţii sistemului judiciar prin mai multe măsuri: proceduri integrate de identificare, administrare şi valorificare a bunurilor de valoare ridicată (inclusiv monede virtuale); Introducerea unei metodologii de pregătire a măsurilor asiguratorii, inclusiv prin evaluarea costurilor aferente acestora (administrare, valorificare); implementarea soluţiei IT ROARMIS - Registrul integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni; revizuirea criteriilor de evaluare profesională; actualizarea indicatorilor statistici privind măsurile asigurătorii", se mai precizează în comunicat.
 
Potrivit iniţiatorilor, strategia identifică o reală problemă întâlnită în practică: lipsa unei infrastructuri adecvate.
 
"Subliniem importanţa investiţiilor în logistică, esenţială pentru conservarea valorii bunurilor sechestrate. Nu avem cum să fim eficienţi fără o infrastructură modernă. ANABI va beneficia de sprijin pentru a dezvolta o reţea naţională de capacităţi de stocare, inclusiv în zona liberă din Portul Constanţa. Această infrastructură va fi pusă la dispoziţia autorităţilor judiciare pentru administrarea şi valorificarea bunurilor sechestrate în proceduri penale. Sursa de finanţare vizată este PNRR. Prin această consolidare a infrastructurii anticipăm o creştere de 50% a valorilor administrate de ANABI. În prezent, portofoliul ANABI a depăşit valoarea de 1 miliard lei (peste 200 milioane euro - sume de bani şi bunuri mobile administrate şi aflate în evidenţa ANABI - aproximativ 50 milioane euro în contul unic)", se menţionează în strategie.
 
Mai mult, strategia identifică şi nevoia consolidării instrumentelor puse la dispoziţia ANABI, în acest scop fiind necesară extinderea mandatului instituţional privind bunurile care pot fi administrate sau valorificate de ANABI pe durata procesului penal.
 
"Strategia include măsuri de diseminare a bunelor practici prin metodologii de lucru, care să accentueze importanţa planificării măsurii asigurătorii, a analizei de cost aferente acestei planificări, precum şi a specificului anumitor active cu regim juridic special (ex. bunuri de lux, monede virtuale, avioane, yaht-uri, bijuterii, obiecte de artă, metale preţioase etc). Aceste metodologii vor fi susţinute de module de formare profesională realizate de ANABI în cooperare cu Parchetul General, INM, Academia de Poliţie", se arată în comunicat.
 
Cu privire la victime, prevenţie şi educaţie (mecanism naţional), prin strategie se deschide calea reparării "efectelor nocive" ale OUG 114/2018 prin care au fost abrogate unele atribuţii ale ANABI.
 
"Avem în vedere reutilizarea sumelor confiscate prin înfiinţarea unui Mecanism Naţional de Prevenire a Criminalităţii, având ca reper şi experienţa altor state precum Franţa, Spania, SUA. În acest sens, Strategia propune revizuirea Legii ANABI (nr. 318/2015). Demersul legislativ, susţinut şi de un segment larg al societăţii civile, va reprezenta şi o măsură de reîntregire a mandatului ANABI prin reinstituirea dispoziţiilor referitoare la reutilizarea socială. Sumele alocate vor putea fi folosite exclusiv pentru următoarele scopuri măsuri/acţiuni/programe privind: protecţia victimelor infracţiunilor - inclusiv pentru situaţii de urgenţă; prevenirea criminalităţii; educaţie juridică; consolidarea capacităţii administrative, inclusiv logistice, a instituţiilor abilitate cu identificarea, administrarea şi valorificarea bunurilor sechestrate", precizează MJ.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1595 / 4500
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...