Activitatea Departamentului de Real Estate de la Mitel & Asociații a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol. 2023 a fost marcat de o creștere a proiectelor, ca volum și complexitate | Sorin Mitel, Senior Partner: Nu anticipăm ca anul 2024 să fie un an de „reset” pentru piața imobiliară, ci mai degrabă un an „imprevizibil”
02 Aprilie 2024
Ștefania EnacheEchipa de Real estate este coordonată de doi parteneri Ioana Negrea și Sorin Mitel și colaborează cu patru avocați cu diferite grade de senioritate.
Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociatii si Ioana Negrea, Partener |
Pe piața imobiliară, anul 2024 se arată, încă de la început, unul efervescent și în același timp imprevizibil. Mișcările din industrie intervin după ce, în 2022, s-a observat un anumit echilibru în acest sector, fapt ce a făcut ca totul să fie mult mai ușor de anticipat. „Majoritatea clienților pe care îi reprezentăm își continuă investițiile în piața imobiliară de retail, rezidențial, dar și în cea a ospitalității și caută oportunități de investiții pe noi piețe, precum cea de industrial și infrastructură. Nu anticipăm ca anul 2024 să fie un an de „reset” pentru piața imobiliară, ci mai degrabă un an ‘imprevizibil’ ”, subliniază Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociații.
Clienții pe care avocații Mitel & Asociații îi reprezintă nu dau semne de dificultăți financiare, datorită faptului că au acționat prudent în perioada pandemiei, și-au restructurat proiectele, astfel că, în prezent, turează la capacitate maximă investițiile în proiectele aflate în stand-by în ultimii doi ani.
„Totodată reprezentăm clienți cu disponibilități financiare, care urmăresc preluarea de proiecte imobiliare aflate în pragul insolvenței sau chiar în cursul executării silite, pentru a-și asigura land bank-ul necesar în dezvoltările viitoare”, menționează Sorin Mitel.
Plusuri și minusuri
În această industrie vastă, există zone care s-au dezvoltat, iar altele care și-au restrâns foarte mult importanța în domeniul imobiliar. În cea de-a doua categorie regăsim piața de birouri, care, la patru ani de la debutul pandemiei care a schimbat radical modul de lucru, a devenit, din punctul de vedere al firmei de avocatură, „nereprezentativă”. Această stare este potențată și de faptul că există o serie de proiecte care rămân în așteptare, neobținând autorizaţia de construire. „Anul 2024 aduce în premieră zero metri pătrați de birouri în proiecte mari. Singurele tranzacții pe care le asistăm în acest an sunt cele de transfer de office-uri existente în portofoliile altor jucători din piață care doresc să își consolideze poziția pentru anii următori”, amintește Ioana Negrea, Partener Mitel & Asociații.
Și activitatea pe piața imobiliară rezidențială a înregistrat o scădere sistemică. „Oferta în general fiind limitată sau procesul de producție de stoc nou în general lent, s-a creat un efect de penurie pe termen scurt și mediu, care va avantaja creșterea accelerată a cererii de imobile rezidențiale. Percepţia generală este că încă suntem într-o perioadă de finanțări scumpe atât pentru investitori, cât și pentru clienții finali”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
Având în vedere că finalul anului 2023 a fost unul foarte aglomerat, în contextul în care dezvoltatorii au mizat pe TVA-ul de 5%, avocații Mitel & Asociații au fost nevoiți să îi asiste în echipe extinse astfel încât să fie livrate în timp record sute de unități locative către cumpărători persoane fizice. „Anul 2024 pentru clienții pe care îi reprezentăm este un an al reînnoirii stocului de unități rezidențiale. În prezent, asistăm clienți care vor livra până la finalul acestui an peste 2000 de apartamente în București-Ilfov”, mai spune Ioana Negrea.
În ceea ce privește segmentul de spații logistice/industriale, Mitel & Asociații reprezintă, în mod tradițional, un mare jucător pe piața de retail care se află în permanentă expansiune. Avocații oferă consultanță de la achiziția terenului până la deschiderea către public a magazinelor, acoperind astfel toate etapele de dezvoltare ale proiectului.
„Anul 2023 a fost un an al stagnării și pentru clienții noștri care au încercat autorizarea proiectelor din București, cele mai multe mandate fiind pentru obținerea documentațiilor de urbanism pentru autorizarea construcțiilor în zone de interes, în județul Ilfov. Anul 2024, cel puțin în prima parte, va fi tot unul de stagnare în proiectele din București, în contextul în care toate PUZ-urile de sector sunt suspendate și PUG-ul municipiului în curs de aprobare”, menționează Sorin Mitel, făcând referire la activitatea echipei pe partea de autorizare.
Avocatul mai subliniază faptul că, în mod constant Departamentul de Real estate oferă suport Departamentului de Litigii în acțiuni care privesc drepturi reale asupra imobilelor sau conexe obținerii/anulării documentațiilor de urbanism, astfel de acțiuni fiind frecvente în derularea proiectelor imobiliare pe care le Mitel & Asociații le are în portofoliu.
Sorin Mitel amintește faptul că anul 2023 a fost marcat de o creștere a proiectelor de Real estate, ca volum și complexitate. „Activitatea Departamentului de Real estate a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol. De asemenea, firma noastră a asistat dezvoltatorul ONE în livrarea către clienții finali a peste 300 de apartamente în Cotroceni Park, într-o echipă formată din șapte avocați, într-un timp record de trei săptămâni”, detaliază avocatul.
Echipa de Real estate este coordonată de doi parteneri Ioana Negrea și Sorin Mitel și colaborează cu patru avocați cu diferite grade de senioritate. „La acest moment suntem în echilibru - intenționăm așadar să păstrăm aceeași talie în 2024”, încheie Ioana Negrea.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 154 / 1826 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...