ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitatea Departamentului de Real Estate de la Mitel & Asociații a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol. 2023 a fost marcat de o creștere a proiectelor, ca volum și complexitate | Sorin Mitel, Senior Partner: Nu anticipăm ca anul 2024 să fie un an de „reset” pentru piața imobiliară, ci mai degrabă un an „imprevizibil”

02 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

Echipa de Real estate este coordonată de doi parteneri Ioana Negrea și Sorin Mitel și colaborează cu patru avocați cu diferite grade de senioritate.

Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociatii si Ioana Negrea, Partener

 
 
Pe piața imobiliară, anul 2024 se arată, încă de la început, unul efervescent și în același timp imprevizibil. Mișcările din industrie intervin după ce, în 2022, s-a observat un anumit echilibru în acest sector, fapt ce a făcut ca totul să fie mult mai ușor de anticipat.  „Majoritatea clienților pe care îi reprezentăm își continuă investițiile în piața imobiliară de retail, rezidențial, dar și în cea a ospitalității și caută oportunități de investiții pe noi piețe, precum cea de industrial și infrastructură. Nu anticipăm ca anul 2024 să fie un an de „reset” pentru piața imobiliară, ci mai degrabă un an ‘imprevizibil’ ”, subliniază Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociații.


Clienții pe care avocații Mitel & Asociații îi reprezintă nu dau semne de dificultăți financiare, datorită faptului că au acționat prudent în perioada pandemiei, și-au restructurat proiectele, astfel că, în prezent, turează la capacitate maximă investițiile în proiectele aflate în stand-by în ultimii doi ani.

„Totodată reprezentăm clienți cu disponibilități financiare, care urmăresc preluarea de proiecte imobiliare aflate în pragul insolvenței sau chiar în cursul executării silite, pentru a-și asigura land bank-ul necesar în dezvoltările viitoare”, menționează Sorin Mitel.

Plusuri și minusuri

În această industrie vastă, există zone care s-au dezvoltat, iar altele care și-au restrâns foarte mult importanța în domeniul imobiliar. În cea de-a doua categorie regăsim piața de birouri, care, la patru ani de la debutul pandemiei care a schimbat radical modul de lucru, a devenit, din punctul de vedere al firmei de avocatură, „nereprezentativă”. Această stare este potențată și de faptul că există o serie de proiecte care rămân în așteptare, neobținând autorizaţia de construire. „Anul 2024 aduce în premieră zero metri pătrați de birouri în proiecte mari. Singurele tranzacții pe care le asistăm în acest an sunt cele de transfer de office-uri existente în portofoliile altor jucători din piață care doresc să își consolideze poziția pentru anii următori”, amintește Ioana Negrea, Partener Mitel & Asociații.

Și activitatea pe piața imobiliară rezidențială a înregistrat o scădere sistemică. „Oferta în general fiind limitată sau procesul de producție de stoc nou în general lent, s-a creat un efect de penurie pe termen scurt și mediu, care va avantaja creșterea accelerată a cererii de imobile rezidențiale. Percepţia generală este că încă suntem într-o perioadă de finanțări scumpe atât pentru investitori, cât și pentru clienții finali”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.

Având în vedere că finalul anului 2023 a fost unul foarte aglomerat, în contextul în care dezvoltatorii au mizat pe TVA-ul de 5%, avocații Mitel & Asociații au fost nevoiți să îi asiste în echipe extinse astfel încât să fie livrate în timp record sute de unități locative către cumpărători persoane fizice. „Anul 2024 pentru clienții pe care îi reprezentăm este un an al reînnoirii stocului de unități rezidențiale. În prezent, asistăm clienți care vor livra până la finalul acestui an peste 2000 de apartamente în București-Ilfov”, mai spune Ioana Negrea.

În ceea ce privește segmentul de spații logistice/industriale, Mitel & Asociații reprezintă, în mod tradițional, un mare jucător pe piața de retail care se află în permanentă expansiune. Avocații oferă consultanță de la achiziția terenului până la deschiderea către public a magazinelor, acoperind astfel toate etapele de dezvoltare ale proiectului.

„Anul 2023 a fost un an al stagnării și pentru clienții noștri care au încercat autorizarea proiectelor din București, cele mai multe mandate fiind pentru obținerea documentațiilor de urbanism pentru autorizarea construcțiilor în zone de interes, în județul Ilfov. Anul 2024, cel puțin în prima parte, va fi tot unul de stagnare în proiectele din București, în contextul în care toate PUZ-urile de sector sunt suspendate și PUG-ul municipiului în curs de aprobare”, menționează Sorin Mitel, făcând referire la activitatea echipei pe partea de autorizare.

Avocatul mai subliniază faptul că, în mod constant Departamentul de Real estate oferă suport Departamentului de Litigii în acțiuni care privesc drepturi reale asupra imobilelor sau conexe obținerii/anulării documentațiilor de urbanism, astfel de acțiuni fiind frecvente în derularea proiectelor imobiliare pe care le Mitel & Asociații le are în portofoliu.

Sorin Mitel amintește faptul că anul 2023 a fost marcat de o creștere a proiectelor de Real estate, ca volum și complexitate. „Activitatea Departamentului de Real estate a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol. De asemenea, firma noastră a asistat dezvoltatorul ONE în livrarea către clienții finali a peste 300 de apartamente în Cotroceni Park, într-o echipă formată din șapte avocați, într-un timp record de trei săptămâni”, detaliază avocatul.

Echipa de Real estate este coordonată de doi parteneri Ioana Negrea și Sorin Mitel și colaborează cu patru avocați cu diferite grade de senioritate. „La acest moment suntem în echilibru - intenționăm așadar să păstrăm aceeași talie în 2024”, încheie Ioana Negrea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 34 / 1708
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...