ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitatea Departamentului de Real Estate de la Mitel & Asociații a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol. 2023 a fost marcat de o creștere a proiectelor, ca volum și complexitate | Sorin Mitel, Senior Partner: Nu anticipăm ca anul 2024 să fie un an de „reset” pentru piața imobiliară, ci mai degrabă un an „imprevizibil”

02 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

Echipa de Real estate este coordonată de doi parteneri Ioana Negrea și Sorin Mitel și colaborează cu patru avocați cu diferite grade de senioritate.

Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociatii si Ioana Negrea, Partener

 
 
Pe piața imobiliară, anul 2024 se arată, încă de la început, unul efervescent și în același timp imprevizibil. Mișcările din industrie intervin după ce, în 2022, s-a observat un anumit echilibru în acest sector, fapt ce a făcut ca totul să fie mult mai ușor de anticipat.  „Majoritatea clienților pe care îi reprezentăm își continuă investițiile în piața imobiliară de retail, rezidențial, dar și în cea a ospitalității și caută oportunități de investiții pe noi piețe, precum cea de industrial și infrastructură. Nu anticipăm ca anul 2024 să fie un an de „reset” pentru piața imobiliară, ci mai degrabă un an ‘imprevizibil’ ”, subliniază Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociații.


Clienții pe care avocații Mitel & Asociații îi reprezintă nu dau semne de dificultăți financiare, datorită faptului că au acționat prudent în perioada pandemiei, și-au restructurat proiectele, astfel că, în prezent, turează la capacitate maximă investițiile în proiectele aflate în stand-by în ultimii doi ani.

„Totodată reprezentăm clienți cu disponibilități financiare, care urmăresc preluarea de proiecte imobiliare aflate în pragul insolvenței sau chiar în cursul executării silite, pentru a-și asigura land bank-ul necesar în dezvoltările viitoare”, menționează Sorin Mitel.

Plusuri și minusuri

În această industrie vastă, există zone care s-au dezvoltat, iar altele care și-au restrâns foarte mult importanța în domeniul imobiliar. În cea de-a doua categorie regăsim piața de birouri, care, la patru ani de la debutul pandemiei care a schimbat radical modul de lucru, a devenit, din punctul de vedere al firmei de avocatură, „nereprezentativă”. Această stare este potențată și de faptul că există o serie de proiecte care rămân în așteptare, neobținând autorizaţia de construire. „Anul 2024 aduce în premieră zero metri pătrați de birouri în proiecte mari. Singurele tranzacții pe care le asistăm în acest an sunt cele de transfer de office-uri existente în portofoliile altor jucători din piață care doresc să își consolideze poziția pentru anii următori”, amintește Ioana Negrea, Partener Mitel & Asociații.

Și activitatea pe piața imobiliară rezidențială a înregistrat o scădere sistemică. „Oferta în general fiind limitată sau procesul de producție de stoc nou în general lent, s-a creat un efect de penurie pe termen scurt și mediu, care va avantaja creșterea accelerată a cererii de imobile rezidențiale. Percepţia generală este că încă suntem într-o perioadă de finanțări scumpe atât pentru investitori, cât și pentru clienții finali”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.

Având în vedere că finalul anului 2023 a fost unul foarte aglomerat, în contextul în care dezvoltatorii au mizat pe TVA-ul de 5%, avocații Mitel & Asociații au fost nevoiți să îi asiste în echipe extinse astfel încât să fie livrate în timp record sute de unități locative către cumpărători persoane fizice. „Anul 2024 pentru clienții pe care îi reprezentăm este un an al reînnoirii stocului de unități rezidențiale. În prezent, asistăm clienți care vor livra până la finalul acestui an peste 2000 de apartamente în București-Ilfov”, mai spune Ioana Negrea.

În ceea ce privește segmentul de spații logistice/industriale, Mitel & Asociații reprezintă, în mod tradițional, un mare jucător pe piața de retail care se află în permanentă expansiune. Avocații oferă consultanță de la achiziția terenului până la deschiderea către public a magazinelor, acoperind astfel toate etapele de dezvoltare ale proiectului.

„Anul 2023 a fost un an al stagnării și pentru clienții noștri care au încercat autorizarea proiectelor din București, cele mai multe mandate fiind pentru obținerea documentațiilor de urbanism pentru autorizarea construcțiilor în zone de interes, în județul Ilfov. Anul 2024, cel puțin în prima parte, va fi tot unul de stagnare în proiectele din București, în contextul în care toate PUZ-urile de sector sunt suspendate și PUG-ul municipiului în curs de aprobare”, menționează Sorin Mitel, făcând referire la activitatea echipei pe partea de autorizare.

Avocatul mai subliniază faptul că, în mod constant Departamentul de Real estate oferă suport Departamentului de Litigii în acțiuni care privesc drepturi reale asupra imobilelor sau conexe obținerii/anulării documentațiilor de urbanism, astfel de acțiuni fiind frecvente în derularea proiectelor imobiliare pe care le Mitel & Asociații le are în portofoliu.

Sorin Mitel amintește faptul că anul 2023 a fost marcat de o creștere a proiectelor de Real estate, ca volum și complexitate. „Activitatea Departamentului de Real estate a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol. De asemenea, firma noastră a asistat dezvoltatorul ONE în livrarea către clienții finali a peste 300 de apartamente în Cotroceni Park, într-o echipă formată din șapte avocați, într-un timp record de trei săptămâni”, detaliază avocatul.

Echipa de Real estate este coordonată de doi parteneri Ioana Negrea și Sorin Mitel și colaborează cu patru avocați cu diferite grade de senioritate. „La acest moment suntem în echilibru - intenționăm așadar să păstrăm aceeași talie în 2024”, încheie Ioana Negrea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 26 / 1700
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...