![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Avocații PNSA au obținut încă o victorie în instanță pentru clientul de cursă lungă - Fondul Proprietatea. Echipa a reușit să convigă judecătorii CAB să suspende o majorare de capital ce ar fi diluat drastic participația FP în Compania Națională Aeroporturi București și ar fi adus acționarilor pierderi de 570 mil. lei
31 Ianuarie 2022
A.D.Din partea PNSA dosarul este gestionat de o echipa formată din Ciprian Donțu (Partner), Dan Petrache (Managing Associate), Catinca Mihalcea (Senior Associate) și Alexandra Sgîncă (Associate).
![]() |
PNSA a reprezentat Fondul Proprietatea (FP) în cererea de suspendare a hotărârii acționarilor Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) prin care s-a decis majorarea capitalului social - de la 144 milioane lei la 4,9 miliarde lei - cu valoarea terenurilor aeroportului Băneasa.
Curtea de Apel București (CAB) a suspendat definitiv hotărârea acționarilor până la soluționarea acțiunii în anularea acesteia, dosar în care tot PNSA reprezintă Fondul.
Hotărârea suspendată este contrară legislației speciale aplicabile Fondului Proprietatea conform căreia 20% din acțiunile emise în schimbul terenurilor trebuia atribuite Fondului pentru a-și menține cota actuală de participare la capitalul social al CNAB.
Curtea de Apel București (CAB) a suspendat definitiv hotărârea acționarilor până la soluționarea acțiunii în anularea acesteia, dosar în care tot PNSA reprezintă Fondul.
Hotărârea suspendată este contrară legislației speciale aplicabile Fondului Proprietatea conform căreia 20% din acțiunile emise în schimbul terenurilor trebuia atribuite Fondului pentru a-și menține cota actuală de participare la capitalul social al CNAB.
Decizia Curții de Apel București a fost bine primită de acționarii Fondului Proprietatea, a cărui cotă de participare la capitalul CNAB ar fi fost diminuată de la 20% la 0,7% prin implementarea hotărârii de majorare, cauzând acționarilor o pierdere de 570 de milioane de lei.
Din partea PNSA dosarul este gestionat de o echipa formată din Ciprian Donțu (Partner), Dan Petrache (Managing Associate), Catinca Mihalcea (Senior Associate) și Alexandra Sgîncă (Associate).
Supraestimare masivă a valorii terenului
Reamintim că Fondul Proprietatea a anunțat anul trecut contestarea raportului de evaluare a terenului pe care se află Aeroportul Băneasa, prin care se atribuie acestuia o valoare de 11 ori mai mare decât evaluarea aprobată anterior. Fondul a cerut şi a cerut revocarea Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) din cauza modului în care a gestionat procesul de evaluare şi relaţia cu acţionarul minoritar.
"Cel mai recent raport de evaluare pentru terenul aeroportului Băneasa a fost realizat într-o manieră evident neprofesionistă şi include multe erori fundamentale, ceea ce a determinat Fondul să conteste concluziile sale. Această abordare defectuoasă a dus la o supraestimare masivă a valorii terenului (...). Fondul a comunicat în mod clar Consiliului de Administraţie interimar al CNAB implicaţiile folosirii unei evaluări atât de evident ruptă de realitate pentru efectuarea majorării de capital social, inclusiv riscurile juridice pentru companie şi Consiliul de Administraţie", a afirmat la acea vreme Johan Meyer, director general al Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.
Acesta a adăugat că Fondul îşi va susţine drepturile în calitate de acţionar minoritar la CN Aeroporturi Bucureşti şi se va opune, prin toate mijloacele legale la dispoziţia sa, acestui raport de evaluare, precum şi la punerea în aplicare a majorării capitalului social utilizând evaluarea în dispută.
Traficul de pasageri din Băneasa, comparat cu cel din City Airport London
În viziunea reprezentanţilor Fondului Proprietatea, discrepanţa dintre suma evaluată în 2021 şi cea din 2017 ar fi fost determinată de utilizarea unor indicatori comerciali nerealişti şi inexacţi în raportul de evaluare contestat, cum ar fi: traficul estimat la 3.118.000 de pasageri/an (deşi Aeroportul Băneasa a trimis evaluatorului o estimare de 460.000 de pasageri/an), veniturile estimate ale aeroportului de 30 de ori mai mari decât veniturile medii ale acestuia în perioada 2014 - 2020, precum şi faptul că evaluatorul nu a inclus niciun flux de numerar negativ estimat până la sfârşitul perioadei de estimare, în 2069.
Conform datelor deţinute de FP, în anul 2019, Aeroportul Băneasa a înregistrat în jur de 25.500 de pasageri, "ceea ce înseamnă că evaluatorul a supraestimat de peste 100 de ori traficul de pasageri, comparând aeroportul Băneasa cu City Airport London şi City Airport Belfast".
"Din anul 2001, când aeroportul Băneasa a primit certificatele de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, şi până în prezent, este a treia oară când se iniţiază procesul de majorare a capitalului social. Pe baza celei mai recente evaluări aflată în dispută, Fondului Proprietatea i-ar putea fi solicitată o contribuţie de 953,7 milioane lei la potenţiala majorare de capital, în caz contrar participaţia sa de 20% urmând a fi diluată la 0,7%, ceea ce echivalează cu o pierdere de valoare de 570 milioane lei pentru acţionarii Fondului şi piaţa de capital din România. Pentru a proteja drepturile acţionarilor, Fondul Proprietatea a contestat raportul de evaluare a terenului din anul 2021 la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi (ANEVAR) şi a solicitat un raport de verificare a acestui raport, care a fost realizat de un evaluator independent reputat", se arată în comunicatul FP.
La rândul său, CNAB a afirmat că raportul de evaluare a terenului pe care se află Aeroportul Băneasa a fost realizat de un expert desemnat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) de pe lângă Tribunalul Ilfov.
La începutul acestui an, pe baza acţiunii în instanţă înaintată de Fondul Proprietatea, de suspendare a efectelor Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 15 din 26 octombrie 2021 a CN Aeroporturi Bucureşti SA, prin care s-a aprobat majorarea capitalului social de la 143.772.150 RON la 4.912.283.610 RON ca urmare a aportului în natură al Statului Român cu valoarea terenului din interiorul aeroportului Băneasa, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat astfel: ”Ca urmare a şedinţei care a avut loc la data de 13 ianuarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de suspendare formulată de Fond şi a dispus suspendarea efectelor Majorării până la soluţionarea irevocabilă a cererii de anulare a AGEA CNAB”.
Fondul este asistat și reprezentat în multe spețe de echipe de litigatori de la Popovici Nițu Stoica & Asociații, firmă de avocați cu care colaborează în mod tradițional.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 921 / 1907 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...