Banking & Finance | Avocații Stratulat Albulescu au asistat clienții în finanțări de peste 100 mil. € în 2022. De vorbă cu Cristian Vlaicu, Partener și coordonator al practicii, despre cele mai interesante proiecte și tendințele observate
16 Ianuarie 2023
Ștefania EnacheDepartamentul de Drept Bancar și Financiar din cadrul firmei Stratulat Albulescu include avocați cu o vastă experiență în această practică.
Cristian Vlaicu, Partener SAA si coordonator al Departamentului de Drept Bancar si Financiar |
Firma de avocatură Stratulat Albulescu & Asociații (SAA) are o experiență semnificativă în practica de Drept bancar și financiar, echipa coordonată de partenerul Cristian Vlaicu oferind consultanță anul trecut în mai multe tranzacții de finanțare atât în calitate de consultant al finanțatorilor, cât și în cea de consultant al societaților împrumutate. Avocații susțin că nu se observă o schimbare majoră în ceea ce privește finanțarea societăților comerciale din diverse industrii.„Noi am fost implicați în finanțarea unor societăți care activează în industrii diverse de la tipografii până la activități de exploatare minieră. În munca derulată, am constatat că pachetul de garanții solicitat de către finanțatori este în general același cu cel din anii precedenți”, a arătat Cristian Vlaicu, Partener SAA și coordonator al Departamentului de Drept Bancar și Financiar.
Pe parcursul anului 2022, experții firmei de avocatură au oferit consultanță unor fonduri de investiții din Luxemburg cu privire la finanțarea unei instituții financiare nebancare din România și a unei societăți implicată în sectorul exploatării miniere.
Totodată, avocații au oferit asistență unui fond de investiții imobiliare din Africa de Sud cu privire la împrumuturile acordate unor societăți din România.
De asemenea, au fost alături de un fond de investiții din România, pe care l-au consiliat cu privire la finanțarea unui operator de spectacole, dar și de o bancă din Regatul Unit pe care au consiliat-o cu privire la finanțarea unei societăți comerciale din domeniul automotive.
Lista clienților pentru care echipa SAA a lucrat anul trecut include și o societate comercială din România din domeniul fitness, pe care au îndrumat-o cu privire la contractarea unor credite de la două instituții de credit și o societate comercială care prestează servicii de tipografie, care a solicitat asistență de specialitate cu privire la contractarea unui credit de la o instituție de credit din România.
„Am acordat consultanță unei societăți de administrare a portofoliului de credite neperformante ale unei banci din Grecia cu privire la creditele acordate de către filiala din România unor societăți comerciale din România și la pachetul de garanții aferente. De asemenea, am fost implicați în trei tranzacții importante de M&A cu o componentă semnificativă de drept bancar și finanțări, dat fiind că societățile ale căror acțiuni au fost achiziționate aveau în derulare credite bancare, leasinguri și împrumuturi de la asociați. În prezent, suntem implicați în oferirea de consultanță cu privire la autorizarea unei instituții emitente de monedă electronică. Activitatea noastră acoperă inclusiv aspecte de reglementări în asigurări și piețe de capital, oferind consultanță unor societăți de asigurare din Cehia, Belgia si Țările de Jos care prestează servicii de asigurare pe teritoriul României, precum si unor societăți de administrare a fondurilor investiții alternative și a unor firme de investiții. Deși finanțările în care am asistat clienții nu au fost dintre cele foarte mari, putem spune că, în total, valoarea creditelor acordate în baza contractelor de credit în care am asistat una dintre părți a depășit suma de o sută milioane euro”, completează Cristian Vlaicu.
Toate proiectele de finanțare au fost finalizate cu succes
Similar anului 2021, toate proiectele de finanțare în care avocații s-au implicat în 2022 și care au fost încheiate au fost finalizate cu succes.
Partenerul SAA amintește faptul că echipa pe care o coordonează a avut în lucru câteva proiecte complexe, care au necesitat cunoștințe din mai multe domenii de drept. Avocatul nominalizează în această categorie pregătirea dosarului de autorizare a unei instituții emitente de monedă electronică, finanțarea unei instituții financiare nebancare din România, vânzarea celui mai mare operator din domeniul fitness, precum și preluarea de către unul dintre cei mari retaileri din România a creditelor bancare acordate de către mai multe instituții de credit unei societăți care deține un centru comercial în București.
Avocații implicați în aceste proiecte au fost Cristian Vlaicu, Alexandra Bucevschi – Managing Associate și Mihaela Manole – Asociat.
Referitor la proiectele aflate în lucru, Cristian Vlaicu menționează că asistă un client cu privire la preluarea unor credite sindicalizate în care suma împrumutată plus suma dobânzilor acumulate până în prezent depășește 90 miloane euro. „Creditele respective au fost acordate pentru finanțarea și refinanțarea unei societăți comerciale care este proprietarul unui centru comercial din București. Totodată, reprezentăm o bancă din Regatul Unit cu privire la finanțarea unei societați comerciale din Romania din industria auto din România, având drept scop finanțarea achiziției unor componente și piese de schimb pentru autoturisme”, detaliază avocatul.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Avocați cu o experiență în practica de Banking & Finance
Departamentul de Drept Bancar și Financiar din cadrul firmei Stratulat Albulescu include avocați cu o experiență semnificativă în această practică.
Cristian Vlaicu este Partner și Head of Banking în cadrul SAA. El are în spate o experiență de peste 20 de ani în domeniul bancar și financiar. Din poziția pe care o ocupă, Cristian asistă atât creditori, cât și debitori, în ultimii ani fiind implicat în consilierea băncilor și a instituțiilor financiare internaționale cu privire la o serie de tranzacții inovatoare în regiunea Europei Centrale și de Est.
El este apreciat pentru implicarea sa și coordonarea mai multor tipuri de tranzacții, precum finanțări structurate și complexe, locale și transfrontaliere, vânzarea de portofolii de credite neperformante, aspecte legate de legislația bancară aplicabilă, inclusiv în cadrul procesului de vânzare a instituțiilor de credit.
Avocatul este recunoscut în piață pentru participarea sa în unele dintre cele mai complexe și inovative mandate, fiind avocat nominalizat de către directorul juridic Legal 500 în edițiile 2010, 2017, 2018 și 2019.
Pe parcursul carierei sale, Cristian a acordat asistență juridică companiilor din întreaga lume, comunicând eficient cu clienți din multiple medii culturale și provenind din cele mai importante sectoare și industrii.
Mai mult, el a publicat numeroase articole juridice privind dreptul bancar și financiar și este, de asemenea, co-autorul capitolului referitor la România în „Set-Off Law and Practice, An International Handbook, Second Edition”, editat de Oxford University Press din cadrul Universității Oxford, una dintre cele mai prestigioase universități din lume.
Alexandra Bucevschi, Managing Associate SAA, s-a alăturat echipei de Drept Bancar și Financiar în august 2021, în calitate de avocat colaborator coordonator.
În ultimii 20 de ani, Alexandra a lucrat în cadrul departamentelor juridice ale mai multor banci importante din România (precum ING Bank, Raiffeisen Bank, BRD, pentru a enumera doar câteva), având rolul de consilier juridic senior.
Cu o experiență impresionantă în domeniul financiar-bancar, Alexandra a fost implicată în numeroase tranzacții comerciale, atât la nivel local, cât și în structuri complexe, internaționale.
În cadrul proiectelor în care a fost implicată, a participat la procesul de analiză și audit juridic, structurare și redactarea documentelor aferente acestora, cât și la negocierile cu parteneri din cele mai variate domenii, precum retail, real estate, automotive.
Experiența sa vastă include și dezvoltarea și adaptarea produselor bancare pentru persoane juridice la cerințele legale și totodată comerciale privind activitatea de creditare uzuală în cadrul instituțiilor de credit, finanțări structurate și tranzacții complexe, precum și drept societar.
În ultimii ani, Alexandra s-a implicat în proiecte privind creditele neperformante, acordând asistență juridică și reprezentare pentru creditori, atât în executare silită și în cadrul procedurilor de insolvență. De asemenea, ea a fost implicată în restructurări și negocieri între creditori în situații extrem de delicate pentru clienți.
De-a lungul timpului, ea a asistat societăți comerciale în activitatea curentă, cu privire la toate aspectele necesare desfășurării activității acestora.
Mihaela Manole, Associate SAA, s-a alăturat echipei firmei de avocatură în octombrie 2022, în calitate de avocat colaborator în cadrul departamentului de Banking & Finance.
Mihaela a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București în anul 2022, clasându-se în topul absolvenților din promoția sa. Pasiunea pentru Drept a determinat-o, de asemenea, să participe la diferite concursuri și conferințe pentru consolidarea cunoștințelor juridice.
Pe parcursul studiilor juridice, Mihaela s-a concentrat nu numai asupra dobândirii de cunoștințe teoretice solide, ci și asupra acumulării experienței practice, efectuând stagii de practică în domenii precum Proprietate Intelectuală și Drept comercial. Este membră a Baroului București din anul 2022.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 611 / 1879 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...