De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
21 Martie 2024
Ștefania EnacheCine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania
Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred |
Cariera juridică implică un proces continuu de învățare. Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, a înțeles acest lucru din prima clipă în care a pășit spre o profesie în domeniul Dreptului, fapt ce a ajutat-o să se dezvolte constant, să crească etapă cu etapă și să descopere mereu lucruri noi care au incitat-o și au determinat-o să nu se oprească niciun moment din drumul său. „De la Facultatea de Drept pe care am absolvit-o la Universitatea din Constanța, apoi studiile masterale absolvite la Univestitatea din București, admiterea în profesia de avocat în cadrul Baroului București, toate au contribuit la stabilirea unor baze solide în profesie. Ulterior, fiecare etapă profesională, de la consilier juridic, la avocat de consultanță și avocat pledant în tribunale arbitrale internaționale, precum cele din Paris sau Viena, la membru executiv în Board și director juridic resposabil de coordonarea activității juridice și asigurarea conformității a patru companii, toate au adăugat valoare experienței profesionale”, subliniază avocatul.
Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.
Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Ana Busuioc, Legal and corporate affairs director - Edenred Romania.
* * * * * *
* * * * * *
Experiența valoroasă pe care a căpătat-o prin practică a fost potențată de oamenii pe care i-a cunoscut pe tot parcursul carierei sale. Ana Busuioc a învățat lucruri noi de la fiecare coleg, partener sau adversar, iar astăzi este recunoscătoare pentru tot ceea ce a trăit.
„Un moment cheie al carierei mele l-a constituit extinderea ariei de expertiză prin acceptarea provocării de a coordona departamentul de Public Affairs. Deși întrepătrunderea cu profesia de avocat este mare, complexitatea activității de advocacy aduce provocări noi, dar și satisfacții pe măsură. Să știi că poți contribui, prin ceea ce faci, la crearea unor politici publice menite să ajute milioane de oameni, îți ancorează puternic cu sens viața profesională în cea a comunității din care faci parte și îți oferă un sentiment autentic de conectare cu ceilalți, dar și cu tine, prin valori ale profesiei ce sunt internalizate”, punctează interlocutoarea BizLawyer.
Dă mai departe ceea ce ea a învățat de la cei cu care s-a intersectat
Analizând traseul pe care l-a urmat până acum, Ana Busuioc explică faptul că fiecare persoană cu care s-a intersectat de-a lungul carierei a învățat-o ceva, fie că a făcut-o în mod voit sau nu. „Cred că printre principalele învățăminte se numără faptul că oamenii au propriul bagaj emoțional și profesional, de aceea fiecare trebuie apreciat pentru ceea ce este, iar în măsura în care putem contribui la dezvoltarea sa, avem datoria să o facem. Vechea paradigmă de învățare, de tipul „meseria se fură”, și-a pierdut astăzi din actualitate, în favoarea schimbului sănătos de bune practici și a unui mentoring orientat nu doar pe transfer de informație relevantă, ci și pe relația interumană de creștere. De aceea, cred că mai mult decât ceva foarte specific pentru domeniul meu de activitate, printre cele mai valoroase învățăminte primite se regăsește acest model practic de generozitate umană și profesională. Poate sunt norocoasă, poate ține și de felul în care, în timp, mi-am cultivat abilitățile de receptare (cu recunoștință) a celorlalți, dar au fost în număr semnificativ de mare cei care mi-au oferit-o. O nominalizare a lor devine, astfel, mai dificilă. Dar aș vrea să vă mulțumesc în mod special pentru întrebare, deoarece m-a conectat cu mai multă conștientizare la această lecție primită și la felul în care, la rândul meu, aleg să o duc mai departe”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer.
Ana Busuioc recunoaște faptul că alegerea profesiei nu a avut la bază un proces analitic profund. Mai spune că nu face parte din categoria celor care au știut de mici că vor să devină avocați. „Nu am cunoscut în mod direct avocați până în momentul în care am ajuns la facultate. Singurul meu contact cu avocații a fost prin intermediul filmelor americane și mi se părea fascinant felul în care ei pledau și își construiau argumentele. Faptul că am fost mereu mânată de un spirit al dreptății și corectitunii m-a determinat să iau în considerare această profesie în ultimii ani de liceu. Uitându-mă în urmă, am făcut cu siguranță alegerea potrivită”, arată avocatul.
De altfel, crede cu tărie că profesia de avocat nu poate fi manifestată în lipsa unor standarde înalte de integritate și etică, principii după care se ghidează și ea. „ Aș mai adăuga o înțelegere profundă a oamenilor și a business-ului în care activez, pentru că doar în acest mod poți genera creștere, atât la nivel uman, cât și la nivel de profitabilitate”, completează Ana Busuioc.
---------------------------------------------------------------
Citește și
→ Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 I Azi, de vorbă cu Rodica Manea, Partener CMS: Există o fereastră de oportunitate pentru corporaţii/investitori strategici mari, cu capacităţi financiare, sinergii şi capacităţi operaţionale puternice. Anticipez ca energia şi technologia vor continua să fie printre cele mai active sectoare. Va fi un an cu multe provocări, dar există semnale că activitatea tranzacțională va continuaNu ar schimba nimic din traseul său profesional
În cei 17 ani de carieră, a avut șansa de a se implica în numeroase proiecte complexe și provocatoare din perspectivă juridică, dar nu numai. „ Aș spune totuși că proiectul care mi-a rămas foarte aproape de suflet a fost colaborarea cu Transparency International, în perioada în care am profesat ca avocat. În cadrul proiectului, am elaborat indicatorii de evaluare a echității sistemului juridic raportat la identificarea și sancționarea faptelor de corupție. Materialul rezultat a fost unul exhaustiv, care a analizat toate etapele, plecând de la identificarea și raportarea faptelor de corupție, până la modul de desfășurare a procesului penal. Provocarea cea mai mare a fost reprezentată de faptul că materialul trebuia să poată fi aplicat oricărei jurisdicții, deoarece evaluarea ulterioară se realiza la nivel global. Motivul pentru care mi-a plăcut atât de mult acest proiect, dincolo de provocarea intelectuală, a fost reprezentat de impactul pe care știam că îl va avea și de faptul că am putut contribui la munca extraordinară pe care o fac cei de la Transparency International”, povestește avocatul.
Privind în urmă, Ana Busuioc admite faptul că, pe parcursul carierei sale, unele etape sunt mai plăcute, unele sunt mai ușoare, în timp ce altele pot fi epuizante, poate chiar dureroase. Cu toate acestea, susține că nu ar schimba nimic. „Fiecare experiență are rolul său în parcursul nostru în viața profesională sau ca oameni. Fiecare etapă ne ajută să evoluăm, să învățăm, să ne descoperim. Cât despre planurile de viitor, voi alege să împărtășesc cu voi un citat din Robert Louis Stevenson care mi-a plăcut foarte mult și după care mă voi ghida în planurile de viitor: ‘Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat’ ”, nuanțează avocatul.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Militează pentru dialog deschis între profesioniștii din zona juridică
Ana Busuioc apreciază că, în ultimii ani, comunitatea directorilor juridici a început să prindă contur în România. Totuși, atrage atenția că întreaga comunitate a juriștilor înseamnă mult mai mult, înseamnă avocați (in-house sau în cadrul societăților de avocați), notari, executori judecătorești, consilieri juridici, magistrați. „Fiecare dintre aceste categorii are propria comunitate, dar cred că un dialog deschis și constant între toate comunitățile, o colaborare mai strânsă, analiza aspectelor ce pot fi îmbunătățite, ar ajuta la evoluția profesiei și la crearea unor noi perspective”, este de părere avocatul.
În ceea ce privește rolul în societate al profesioniștilor Dreptului din departamentele juridice, interlocutoarea BizLawyerconsideră că este esențial ca echipele din departamentele juridice să înțeleagă foarte bine business-ul, cultura, obiectivele și provocările companiei, pentru a putea aduce valoare adăugată. „Dincolo de asigurarea conformității, managementului riscului și protejarea intereselor companiei, echipa de Legal este un vector de creștere. Este ușor să spui că o anumită clauză dintr-un contract nu poate fi acceptată, dar este un pic mai greu să găsești compromisul echitabil pentru ambele părți. Este ușor să redactezi proceduri, dar este un pic mai greu să explici necesitatea respectării lor și să îi motivezi pe colegi să le respecte. În opinia mea, înțelegerea unor astfel de aspecte fac diferența între o echipă de Legal care doar protejează compania și una care ajută la creșterea ei”, detaliază juristul.
Profesioniștii din domeniul Dreptului se confruntă cu multe provocări, iar unele dintre cele mai importante sunt adaptarea la noile tendințe tehnologice și inovarea în cadrului departamentului juridic, precum și recrutarea și motivarea oamenilor talentați pe care îi ai alături de tine. „În privința inovării și transformării, citesc mult despre noile trenduri în zona de Legal la nivel internațional, particip la conferințe pe tema Legal Tech și povestesc cu colegii mei din alte companii. Schimbul de experiență ajută mult. Cât privește oamenii talentați, piața muncii se află într-un context dificil, iar zona juridică nu este o excepție. Sunt însă recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști, alături de care pot dezvolta un optimism realist raportat la provocările pe care le întâmpinăm, și împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, comentează interlocutoarea BizLawyer.
În ceea ce privește includerea sa în Legal500/ GC Powerlist – 2023, Ana Busuioc se declară onorată, menționând că intrarea într-un grup de profesioniști cu criterii exigente de selecție este un prilej de bucurie, un context valoros de învățare, care îi oferă și un relevant și atât de necesar feedback obiectiv asupra itinerariului său profesional. „Dincolo de realizările profesionale de până acum și îmbinarea ariei juridice cu cea de Public Affairs, care m-a ajutat să contribui la implementarea cu succes în România a unor programe europene, dincolo de inovațiile în zona de Legal Tech în cadrul companiilor în care îmi desfășor acum activitatea, tind să cred că cel mai mult au contat recomandările venite de la colegii mei care ocupă poziții similare, de General Cousel, în alte companii. În ultimii ani, s-a conturat o comunicate a directorilor juridici, în cadrul căreia am reușit să ne cunoaștem mai bine, să împărtășim bune practici și know-how”, a conchis avocatul intervievat de BizLawyer.
Citește și
→ De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”
→ De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
→ De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”
→ De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 211 / 1862 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group la finalizarea achiziției portofoliului de energie regenerabilă Macquarie din România
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...