ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa BSMP lucrează într-un proiect ce vizează implementarea unui sistem de vot electronic în AGA societăților listate prin utilizarea tehnologiei blockchain, urmată de digitalizarea procedurii de deschidere a conturilor de tranzacționare. Tot mai multe solicitări privind finanțarea prin emisiuni de obligațiuni vin de la clienți din diverse industrii, spun avocații departamentului de Capital Markets

08 Aprilie 2021   |   Ștefania Enache

Echipa BSMP este implicată într-o serie de proiecte în sfera digitalizării, care pe de o parte ar spori gradul de securitate al anumitor operațiuni, iar pe de altă parte ar conduce la o simplificare a diverselor formalități prin automatizarea acestora.

Ionut Bohâlteanu, Managing Partner Bohâlteanu & Asociatii (BSMP) si Coordonator al Departamentului de Capital Markets si Anda Călin, Managing Associate

 
 
Pandemia a produs schimbări majore în plan economic, determinând jucătorii din toate industriile să-și adapteze strategiile pentru salvgardarea activității, prin identificarea unor soluții noi, potrivite contextului creat de criza medicală. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner Bohâlțeanu & Asociații (BSMP) și Coordonator al Departamentului de Capital Markets, subliniază faptul că o tendință similară s-a observat și pe piața de capital. Avocații au, în ultima vreme, pe masa de lucru tot mai multe proiecte care implică implementarea unor măsuri de digitalizare a diverselor operațiuni pe piața de capital, menite să simplifice formalitățile pentru investitori prin automatizarea anumitor proceduri, rezultatul fiind, printre altele, reducerea costurilor și a timpului necesar parcurgerii acestora.„Ne așteptăm ca, în perioada următoare, să asistăm la un trend ascendent al procesului de digitalizare pe piața de capital”, a declarat pentru BizLawyer Ionuț Bohâlțeanu.


Echipa BSMP este implicată într-o serie de proiecte în sfera digitalizării, care pe de o parte ar spori gradul de securitate al anumitor operațiuni, iar pe de altă parte ar conduce la o simplificare a diverselor formalități prin automatizarea acestora.

„Unul dintre proiectele de acest tip în care suntem implicați include posibilitatea de implementare a unui sistem de vot electronic în adunările generale ale acționarilor societăților listate, prin utilizarea tehnologiei blockchain, iar într-o etapă ulterioară, digitalizarea procedurii de deschidere a conturilor de tranzacționare”, explică Anda Călin, Managing Associate BSMP.

De asemenea, avocații primesc tot mai multe solicitări de la clienți din diverse industrii privind finanțarea prin emisiune de obligațiuni, care pare a fi o opțiune atractivă în contextul actual pentru jucătorii pe piață. „O altă arie tatonată în ultima perioadă este acea a creării unor fonduri de investiții alternative, mai ales a celor specializate în investiții imobiliare, care însă, spre deosebire de societățile specializate în activități imobiliare din străinătate („REITs”), prezintă dezavantajul nereglementarii unui regim fiscal specific”, mai spune Anda Călin.

Experții BSMP subliniază faptul că, din punct de vedere legislativ, este foarte interesant de urmărit pachetul de propuneri legislative prezentat de Comisia Europeana în septembrie 2020, în contextul Strategiei privind finanțele digitale, care include, inter alia, crearea unui regim-pilot pentru infrastructurile pieței bazate pe tehnologia registrelor distribuite („distributed ledger technology” sau „DLT”), ca piața secundară pentru criptoactivele care se califică drept instrumente financiare (respectiv acele instrumente financiare care pot fi transferate și stocate electronic, utilizând DLT). 
Se menține reticența față finanțarea prin piața de capital

Jucătorii din România continuă să fie reticenți față de finanțarea prin piața de capital.  Motivele care stau la baza acestei reticențe sunt multe. Ionuț Bohâlțeanu menționează faptul că, deși cerințele pentru emisiunea de obligațiuni sunt minimale în ceea ce privește listarea pe AeRO, care ar fi ușor accesibilă societăților de mărime medie, listarea pe Bursa de Valori București presupunând o serie de cerințe suplimentare, criteriile pe care investitorii le au în vedere de cele mai multe ori se concentrează pe rezultatele obținute anterior de emitent și perspectivele de dezvoltare, ceea ce poate fi mai dificil de surmontat de către multe societăți medii.

„Pe de altă parte, în contextul creat de pandemia COVID-19, a fost adoptată o serie de măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile de care beneficiază atât persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, profesii liberale, cât și întreprinderile mici și mijlocii. Întrucât criteriile de eligibilitate pentru accesarea acestor fonduri pot fi întrunite de multe IMM-uri, acestea au preferat sa opteze pentru această formă de finanțare. Totodată, programele de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii implementate în România au ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate întreprinderilor mici și mijlocii de către instituțiile de credit, prin subvenționarea dobânzilor aferente creditelor pe o anumită perioadă. Cu toate că împrumuturile oferite de instituțiile de credit impun, de regulă, în sarcina debitorului anumite obligații (precum utilizarea creditului strict în scopul prevăzut în contractul de credit, garantarea unui nivel maxim al gradului de îndatorare, comisioane etc.), prin prisma mijloacelor puse la dispoziție de către stat, IMM-urile au un apetit mai ridicat spre astfel de instrumente de finanțare”, adaugă avocatul.

În acest context, experții BSMP lucrează la o serie de proiecte interesante în care încearcă să schimbe percepția refractară în a lansa emisiuni de obligațiuni sau chiar acțiuni listate pe bursă, având în vedere că piața de capital este cea mai eficientă modalitate de capitalizare.  

Ionuț Bohâlțeanu este de părere că orice companie cu un business plan bun și cu o prezentare a activității desfășurate care să determine investitorii să creadă în proiectul prezentat poate avea șanse reale să acceseze finanțări prin intermediul pieței de capital.

„Având în vedere schimbările produse în sectoarele economice de pandemia COVID-19, pe lângă societățile care activează in IT, healthcare sau producție, care continua să beneficieze de încrederea investitorilor, o serie de alte sectoare de activitate se bucură din ce în ce mai mult de atenție pe piață – servicii de curierat/ livrare și chiar dezvoltare imobiliară de tip rezidențial ar putea accesa instrumentele oferite de piața de capital din România”, subliniază avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

O arie de practică dinamică și cu proiecte diverse


Practica de de Capital Markets din cadrul BSMP este coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, avocat cu experiență de peste 16 ani în acest domeniu. El a fost implicat într-o multitudine de proiecte precum IPO, SPO, emisiuni de obligațiuni, majorări de capital social pentru diverse societăți listate pe Bursa de Valori București, transferul societăților din fosta piață RADASQ în AERO etc. Ionuț coordonează o echipa de cinci avocați care desfășoară activitate în domeniul Capital Markets, dintre care doi sunt managing associates.

„Avem o paletă largă de clienți care apelează la serviciile noastre pentru asistența pe piața de capital, care activează atât pe piața locală, cât și la nivel internațional, de la SSIF-uri și bănci, consultanți autorizați pe AERO, fonduri de investiții, până la emitenți, acționari ai emitenților, operator de piață etc. Proiectele pe care aceștia ni le încredințează sunt și mai diverse - emisiuni de obligațiuni, listări si delistări, oferte publice, majorări de capital social pentru diverse societăți listate pe Bursa de Valori București, implementarea setului de reguli privind guvernanța corporativă ale Bursei de Valori București, crearea si implementarea de stock-option plan-uri, cerințe de raportări, protecția acționarilor minoritari etc”, precizează avocatul.

Practica are o activitate extrem de dinamică, fiind implicată într-un număr semnificativ de proiecte.

„Unul dintre cele mai interesante proiecte în care suntem implicați este înființarea și autorizarea Contrapărții Centrale din România, având și o componentă transfrontalieră în ceea ce privește parteneriatul cu Cassa di Comensazione e Garanzia (CC&G - parte a London Stock Exchange Group), prin care CC&G, printre altele, va pune la dispoziția Contrapărții Centrale soluția informatică necesară autorizării și funcționării sale”, a explicat Anda Călin.

De asemenea, avocații BSMP au lucrat la un proiect interesant transfrontalier care presupunea lansarea unei platforme de finanțare participativă (crowdfunding) de tip equity în România, pe baza modelului implementat de client în Polonia. Asistența juridică a inclus analiza modelului de business din perspectiva legislației aplicabile în România, inclusiv cu privire la aspecte legate de AML, GDPR, vânzarea la distanță, MIFID II etc. și reprezentarea clientului în fața Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu implementarea proiectului. ”Din păcate, proiectul a fost sistat însă sperăm că va fi reluat în viitorul apropiat, având în vedere inventivitatea pe care o implică în contextul în care în România crowdfunding-ul nu este reglementat”, a conchis Anda Călin.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 909 / 1646
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2024” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și Schoenherr, prezențe constante la gala premiilor, RTPR intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a treia oară consecutiv
DLA Piper | The Opportunity: Lawyer, Employment
Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement obține la ICCJ o soluție definitivă în favoarea unui cunoscut operator de restaurante, într-o dispută judiciară cu un probatoriu voluminos, care a durat peste 4 ani. Proiect coordonat de Ioana Gelepu (Managing Partner)
Stratulat Albulescu a asistat liderul global in eye tracking, Tobii AB, cu privire la achizitiadiviziilor AutoSense si Imaging de la Xperi Inc.
Schoenherr lansează Ella, o serie de evenimente cu, despre și pentru povești feminine de succes. Prima ediție, găzduită de partenera Georgiana Bădescu
SIMION & BACIU, reconfirmată pe cea mai înaltă treaptă a clasamentelor WTR 1000, cu cel mai mare număr de profesioniști evidențiați în ediția 2024 | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Relațiile de business de durată, cu continuitate, se construiesc pe încredere, comunicare deschisă și înțelegerea circumstanțelor unice ale fiecărui client cu care lucrăm. Această mentalitate ne-a ajutat să ne construim reputația ca firmă căreia îi pasă cu adevărat de clienții săi
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...