INTERVIU VIDEO (I) - 20 de ani de avocatură practicată cu pasiune | Alături de Cosmin Vasile, coordonator ZRVP, pe drumul de la avocat stagiar la managing partner într-o firmă de top. Despre vocație și atuuri, primii pași în profesie, primul client și primul dosar pierdut, într-o imersiune în atmosfera anilor 2.000 din avocatura de business
22 August 2022
G.S. & L.A.Interviul acordat BizLawyer are trei părți, fiecare dintre acestea focusându-se pe o etapă a carierei sale și fiind presărată cu sfaturi pentru avocații care vor să devină litigatori de elită.
După 20 de ani în care a practicat avocatura cu pasiune, urcând treaptă cu treaptă în ierarhia firmei până la poziția cea mai înaltă, de coordonator al societății la care se angajase inițial ca stagiar, Cosmin Vasile pare să aibă intact/funcțional reactorul interior care-i alimentează determinarea, conștiinciozitatea și acel apetit insațiabil pentru ”mai mult” și ”mai bine”. Trecerea anilor și miile de dosare care i-au trecut prin mână nu l-au erodat, ci i-au pus mai bine în valoare ADN-ul de litigator și calitățile de lider.
Trebuie spus de la bun început că interlocutorul nostru, Cosmin Vasile, nu este un avocat ca oricare altul. Și nu vorbim despre știința de carte, puterea sa de argumentație superioară sau despre alte calități care l-au propulsat pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale, ori în publicațiile globale ce monitorizează litigiile și arbitrajele din mai multe jurisdicții, printre care și România. Cosmin Vasile este avocatul ce a atins maturitatea profesională și nu se ferește să spună pe șleau, direct, ce trebuie punctat, sau să facă incizii adânci și să tragă concluzii pe care și le asumă. De aceea, orice discuție cu el este spumoasă și plină de înțelesuri.
Trebuie spus de la bun început că interlocutorul nostru, Cosmin Vasile, nu este un avocat ca oricare altul. Și nu vorbim despre știința de carte, puterea sa de argumentație superioară sau despre alte calități care l-au propulsat pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale, ori în publicațiile globale ce monitorizează litigiile și arbitrajele din mai multe jurisdicții, printre care și România. Cosmin Vasile este avocatul ce a atins maturitatea profesională și nu se ferește să spună pe șleau, direct, ce trebuie punctat, sau să facă incizii adânci și să tragă concluzii pe care și le asumă. De aceea, orice discuție cu el este spumoasă și plină de înțelesuri.
Iar interviul acordat publicațiilor din grupul BizLawyer, la împlinirea a 20 de ani în profesia de avocat, trebuie urmărit de la început și până la nota de final.
Discuția cu redactorii BizLawyer are trei părți, fiecare dintre acestea focusându-se pe o etapă a carierei sale și fiind presărată cu sfaturi pentru avocații care vor să devină litigatori de elită. În primul episod, difuzat azi, Cosmin rememorează primii pași în profesie și împărtășește publicului amintiri legate de „momentul zero” ce i s-au păstrat vii în memorie. În cea de-a doua parte a interviului, interlocutorul nostru vorbește despre lecțiile învățate în 20 de ani de avocatură, întâlnirea cu mentorul, norocul de a începe o carieră sub îndrumarea maestrului Călin Zamfirescu și analizează performanța în avocatură. Ultimul episod ne oferă șansa de a privi avocatura – piață a serviciilor și profesie – de la vârf și a înțelege transformările ultimilor 20 de ani.
Dificultățile unui start în carieră acum 20 de ani. Amintiri vii legate de „momentul zero”
Dacă, în mod normal, pașii de urmat sau evoluția firească de orientare spre o profesie trec mai întâi prin etapa alegerii unei facultăți și, după aceea, în cunoștință de cauză, se filtrează opțiunile pentru o anumită profesie, în cazul lui Cosmin lucrurile au stat diferit. Părinții săi vedeau la el calități native ce îl făceau să se potrivească perfect acestei profesii, încă din copilărie.
”Idea de drept, de avocatură și nimic altceva, nu-mi aparține; mi-a fost indusă de părinți atât de adânc și de puternic încât nu-mi amintesc să-mi fi pus problema vreodata că e cazul să urmez altceva”, se destăinuie Cosmin Vasile în interviul acordat publicației noastre. Așa se face că, atunci când a ajuns, alături de ceilalți colegi de liceu adolescenți, în etapa alegerii și pregătirii pentru facultate, el știa foarte bine că trebuie să fie dreptul și, mai departe, chiar avocatura. Dar dacă l-ai fi întrebat de ce așa și nu altfel, nu ar fi avut nici cea mai vagă argumentație concretă.
Același tip de idee preconcepută, dublată de senzația subiectivă că este decizia corectă, s-a păstrat până la sfârșitul facultății, când știa că va merge în direcția avocaturii și nu spre magistratură, deși nu făcuse niciun stagiu de practică sau vreo analiză avocatură vs magistratură, care să-i dea dreptate.
Intrarea în profesie i-a confirmat însă direcția și corectitudinea parcursului, examenul de admitere în Barou fiind și prima șansă de a străluci printre colegii de generație.
După o lungă perioadă în care se ținuseră doar interviuri lejere, în anul 2001 examenul de intrare în profesie a fost pentru prima dată organizat la nivel național și a fost mult mai dificil decât își propuseseră organiatorii. Pe scurt spus, atât de dificil încât, dintr-un total de 2.300 candidați, în urma acelui examen au intrat în profesie doar 22 în toată Romania și numai 13 în Baroul București.
Urmărește interviul filmat pentru a parcurge, alături de Cosmin Vasile, primii pași pe drumul de la avocat stagiar la litigator de top și coordonator al firmei ZRVP.
Următorul episod va fi publicat săptămâna viitoare.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 805 / 1879 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...