INTERVIU | Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss, Coordonator al Departamentului Litigii și Arbitraj: Profilul standard al clienților constanți include, cu preponderență, societăți multinaționale, instituții de credit și fonduri de investiții. Gestionăm un număr în creștere de dosare de criminalitate economică astfel încât dezvoltarea acestui domeniu se află printre prioritățile noastre
26 August 2019
Andrei DelCetLigia și-a început cariera în Ministerul Afacerilor Externe unde s-a specializat în diplomație economică, beneficiind și de un stagiu de pregătire în drept diplomatic și consular la École nationale d'administration (IIAP/ÉNA). A urmat cursurile de Master în Drept Internațional Public și Relații Internaționale ale Universității București (1995), Drept European și Dreptul Afacerilor la London School of Economics and Political Science (LSE) (2004). Ca avocat s-a format într-una dintre cele mai reputate firme din București specializată în litigii și arbitraje iar ulterior a activat ca avocat specializat în M&A și concurență în birourile din București și Londra ale unor firme reputate din Regatul Unit. Din 2009 coordonează practica de Litigii și Arbitraj a firmei Wolf Theiss din București.
Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss, Coordonator al Departamentului Litigii si Arbitraj |
Mai multe despre proiecte, cele mai complicate dosare, profilul clienților și modul în care lucrează avocații Wolf Theiss, în interviul acordat de Ligia Cecilia Popescu, Partener Coordonator al Departamentului Litigii și Arbitraj, publicației noastre.
Ligia Cecilia Popescu: Departamentul de Litigii si Arbitraj este al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București al Wolf Theiss, fiind format din 6 avocați. Practica de litigii acoperă un procent de 24% din volumul total de activitate al biroului.
Partenerul coordonator se implică în stabilirea strategiei pentru anumite dosare, considerate foarte importante datorită valorii pretențiilor sau naturii/complexității cauzei și asigură reprezentarea în aceste dosare la instanțele superioare. Alocarea avocaților pe dosare se realizează pe criteriul eficienței cost-timp, în funcție de complexitatea cauzei și experiența avocatului. Toți avocații echipei pot pune concluzii la Curtea de Apel iar anumiți avocați cu o experiență substanțială pot pune concluzii la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Wolf Theiss dispune de o rețea integrată de birouri în 13 jurisdicții din Europa Centrală și de Est, toate dispunând de departamente locale de Litigii și Arbitraj puternice ceea ce ne permite să oferim servicii regionale integrate. Acest model generează eficiență pentru operațiunile regionale ale clienților noștri precum și o calitate superioară a asistenței juridice acordate, generată de combinarea cunoștințelor de drept local cu drept comparat.
Echipa susține eforturile de dezvoltare a portofoliului de clienți ai biroului colaborând cu celelalte departamente din firmă în activități de marketing, organizare și participare la conferințe, formare profesională continuă etc. De asemenea, colaborăm în ceea ce privește interpretarea unor aspecte de drept substanțial în anumite cauze precum și în proiecte specifice cum ar fi exercițiile de Due Diligence etc.
Profilul standard al clienților constanți ai Departamentului Litigii și Arbitraj include, cu preponderență, societăți multinaționale, instituții de credit și fonduri de investiții dar suntem alături în instanță și de ONG-uri ale căror valori le împărtășim și uneori persoane fizice.
Proiectele cheie ale echipei de Litigii si Arbitraj se circumscriu în primul semestru al anului 2019 unui portofoliu de clienți cu litigii de valori mari (peste 200 milioane de euro) reprezentând dispute între investitori străini și Statul român în domeniul fiscal și încălcarea obligațiilor post-privatizare. De asemenea, echipa asigură reprezentare în arbitraje internaționale unor clienți internaționali privind proiecte de infrastructură și servicii publice, insolvență, litigii de muncă, proprietate intelectuală și industrială, achiziții publice, cu un portofoliu care depășește 50 de milioane de euro.
Ligia Cecilia Popescu este absolventă a Facultății de Drept din București (1994). Pasiunea pentru pledoarie s-a manifestat devreme, astfel încât la concursurile internaționale "moot court" în limba franceză, Rene Cassin, Juris Ludi și Charles Rousseau a obținut premii individuale importante. Ligia și-a început cariera în Ministerul Afacerilor Externe unde s-a specializat în diplomație economică, beneficiind și de un stagiu de pregătire în drept diplomatic și consular la École nationale d'administration (IIAP/ÉNA). A urmat cursurile de Master în Drept Internațional Public și Relații Internaționale ale Universității București (1995), Drept European și Dreptul Afacerilor la London School of Economics and Political Science (LSE) (2004). Ca avocat s-a format într-una dintre cele mai reputate firme din București specializată în litigii și arbitraje iar ulterior a activat ca avocat specializat în M&A și concurență în birourile din București și Londra ale unor firme reputate din Regatul Unit. Din 2009 coordonează practica de Litigii și Arbitraj a firmei Wolf Theiss din București. |
Desigur, o parte substanțială din portofoliul nostru de clienți este generată de recomandări ale colegilor noștri din departamentele de litigii și arbitraj ale unor firme internaționale care nu au rețele regionale în Europa Centrală și de Est. În calitatea mea de Partener coordonator al acestei practici acord o atenție substanțială participării la conferințe internaționale și la proiecte academice (ghiduri internaționale etc.) comune cu aceștia ca modalități de dezvoltare a practicii noastre.
→ Reprezentarea unui grup de nouă (9) producători și finanțatori din industria cinematografică de la Hollywood (SUA) într-un dosar privind industria de divertisment (film) din România și SUA cu o pretenţie de 10 milioane de euro, generată de o pretinsă încălcare a drepturilor de autor (copyright) printr-un film de succes lansat la Hollywood. După obținerea unei hotărâri în primă instanță în favoarea clienților noștri, continuăm să îi reprezentăm în fața Curții de Apel. Procesul în primă instanță a durat peste trei (3) ani, a implicat administrarea unui probatoriu extrem de substanțial administrat inclusiv prin comisii rogatorii în SUA și s-a desfășurat sub presiune mediatică.
→ Reprezentarea unei societăți multinaționale specializată în managementul unor surse de energie regenerabilă pe plan internațional și a unor afiliați ai acestei din România care dezvoltă parcuri fotovoltaice în Brașov într-o acțiune în pretenții în valoare de 32 milioane de euro precum și a unor proceduri de insolvență și executare silită aflate în legătură cu acest proiect.
→ Reprezentarea unei societăți multinaționale specializată în producerea de componente auto într-o acțiune în valoare de 12,4 milioane de euro împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în legătură cu regimul TVA precum și în legătură cu suspendarea procedurii de executare a cinci decizii fiscale emise de autoritățile fiscale române în 2017 și 2018.
Principalii factori care influențează complexitatea unui dosar rezidă din valoarea pretențiilor deduse judecății, natura problemelor de drept invocate, complexitatea probatoriului de administrat și, nu în ultimul rând, gradul de mediatizare a cazului.
Cel mai complex proiect de acest tip pe care îl coordonez de peste zece (10) ani a fost generat de incendiul clădirii de birouri Millenium Business Center (MBC) din 2009 care a determinat un număr mare de litigii pentru clientul nostru care este proprietarul clădirii, fondul de investiții Aberdeen Immobilien Kapitalanlagegesellschaft MBH și filiala sa locală, Degi Millenium.
Dosarele sunt în acțiuni în pretenții împotriva tuturor factorilor implicați în edificarea MBC (un grup de companii de construcții din România, Turcia și Grecia contractate în baza unui acord FIDIC Yellow Book 1999), a asigurătorului precum și în litigii inițiate de proiectantul MBC privind presupuse încălcări ale drepturilor de autor și de către Biserica Armeană din București. Litigiile din România se desfășoară în paralel cu proceduri similare în fața instanțelor străine în legătură cu care colaborăm cu o reputată firmă de avocatură din Germania.
Da, anterior colaborării cu Wolf Theiss am coordonat proiecte multijurisdicționale în domeniul dreptului concurenței implicând notificări de concentrări economice iar în cadrul Wolf Theiss am coordonat insolvențe transfrontaliere. De asemenea, dosarele noastre implică frecvent administrarea probatoriului prin comisii rogatorii sau participarea noastră ca experți privind dreptul românesc în dosare de arbitraj desfășurate în alte jurisdicții.
Da, gestionăm în prezent un portofoliu de arbitraje cu o valoare totală de peste 30 de milioane de euro desfășurate atât în fața Camerei Internaționale de Comerț Paris (ICC) cât și la nivel local.
Suntem specializați în arbitraje privind contractele FIDIC Yellow Book și FIDIC Red Book inclusiv împotriva Companiei de Autostrăzi din România (CNAIR) legate de proiecte de infrastructură.
În cadrul departamentului am acumulat o experiență substanțială reprezentând clienți din anumite industrii, inclusiv industria jocurilor de noroc, obținând de-al lungul timpului decizii inovatoare la Înalta Curte de Casație și Justiție în ceea ce privește, de exemplu, tratamentul fiscal al pariurilor și pronosticurilor sportive etc. În prezent reprezentăm unul dintre cei mai importanți operatori internaționali activ pe piața din România într-un dosar care combină regimul mandatului de gestiune colectivă reglementat de legea drepturilor de autor cu aspecte specifice ale industriei jocurilor de noroc.
De asemenea, procedura arestării unei nave în portul Constanța a fost un proiect care părea inițial destul de simplu dar care a dobândit în scurt timp valențe internaționale neașteptate care i-a conferit un caracter foarte interesant.
Aveți în portofoliu clienți care apelează la Wolf Theiss în dosare legate de criminalitate economică? Cazuistica de acest tip este rezolvată de Departamentul de Dispute Resolution, sau aveți o practică distinctă de Penal-Comercial? Colaborați cu alte firme locale în aceste mandate?
Da, Departamentul de Litigii și Arbitraj gestionează un număr în creștere de dosare de criminalitate economică - fraude bancare, infracțiuni informatice, fraude ale managementului companiilor multinaționale etc. - astfel încât dezvoltarea acestui domeniu se află printre prioritățile noastre. În aceste dosare am redus semnificativ colaborarea cu firme locale prin recrutarea recentă a unor avocați specializați în drept penal.
Profilul ideal al candidaților juniori implică studii de drept în țară urmate de studii aprofundate în străinătate iar pentru avocații cu mai mulți ani de practică ne interesează și experiența într-o firmă de avocatură specializată pe litigii sau cu un departament puternic de litigii și arbitraj. Specificul portofoliului nostru de clienți impune abilitatea de a comunica în scris și oral la un nivel avansat în limba engleză.
Pentru mine personal cea mai semnificativă victorie recentă implică reprezentarea cu succes în două procese în primă instanță și în apel în fața Tribunalului din Brașov și a Tribunalului Râmnicu –Vâlcea a unui ONG care activează în domeniul conservării mediului (ecologiei). Acest ONG contribuie substanțial la conservarea fondului forestier și la promovarea pe plan internațional a patrimoniului natural și cultural al României. Acțiunea privește angajarea răspunderii civile delictuale pentru vehicularea de informații false în România prin mijloace electronice și presă. Acest proiect este în desfășurare în căi de atac și este special pentru mine deoarece implică, pe lângă aspectele juridice și lupta cu dezinformarea și mentalitățile retrograde care de multe ori frânează progresul României.
Dezvoltarea activității pe această arie de practică, în special prin intensificarea colaborării internaționale cu alte firme de avocatură specializate în criminalitate economică trans-frontalieră este o prioritate pentru mine.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1654 / 1862 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...