
In-houseLegal.ro | Multe proiecte cu grad de dificultate ridicat au fost gestionate 90% intern, anul trecut, în cadrul grupului Farmexim & Help Net, ceea ce a crescut gradul de încredere a Bordului în echipa de legal. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Avocații interni sunt mai bine poziționați și participă activ la definirea strategiilor și la procesul de luare a deciziilor
23 Februarie 2022
Ștefania EnacheReferindu-se la primul trimestru al anului în curs, profesionistul admite faptul că a fost unul dificil, cu multe provocări, dar subliniază că rezultatul obținut la finalul celor trei luni este unul mulțumitor.
![]() |
Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim&Help Net, parte a PHOENIX GROUP |
Al doilea an de pandemie își arată efectele în economie, companiile fiind puse în situația de a face față unor provocări din ce în ce mai mari.Primul trimestru din 2021 a fost unul dificil pentru toți jucătorii din mediul de afaceri, dar acele firme care și-au adaptat strategiile la noul context au reușit să treacă peste obstacole. Grupul Farmexim este într-un moment extrem de important al evoluției sale, având în vedere că în 2018 a fost preluat de Phoenix, iar acum se lucrează la fuziunea cu o altă companie din România, Help Net, intrată și ea, tot în 2018, în portofoliul investitorilor germani, notează In-houseLegal.ro, publicație din grupul BizLawyer.
Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP, este omul care conduce echipa de juriști implicată în toate aceste proiecte. Din poziția pe care o ocupă, poate face o analiză riguroasă a modului în care a evoluat mediul de afaceri în aceste vremuri grele, dar și a rolului pe care departamentele juridice îl au în noul context.
Avocatul și-a început actuala activitate cu puțin timp înainte de declanșarea crizei sanitare cauzate de pandemia COVID. Până la intrarea în noua companie, a lucrat tot în domeniul farma, experiența sa în această industrie fiind una recunoscută pe plan internațional.
O perioadă grea, dar cu rezultate mulțumitoare
Referindu-se la primul trimestru al anului în curs, profesionistul admite faptul că a fost unul dificil, cu multe provocări, dar subliniază că rezultatul obținut la finalul celor trei luni este unul mulțumitor.
„Perspectivele obligă la ingeniozitate, la crearea de proiecte dedicate, cu focus pe pacient. În plus, digitalizarea, conferințele online au pus presiune pe timpul de soluționare al taskurilor venite în departamentul juridic”, explică juristul.
De altfel, valul de provocări a crescut constant începând cu primele momente din anul 2020, iar declanșarea pandemiei a dus la situații cu care economiile lumii nu s-au mai confruntat până acum. „Anul 2020 a constat în multe proiecte cu grad de dificultate ridicat care au fost gestionate 90% intern – ceea ce a crescut gradul de încredere a Bordului în echipa de legal. Avocații interni sunt mai bine poziționați și participă activ la definirea strategiilor și la procesul de luare a deciziilor. S-au creat două divizii noi de business în care departamentul juridic a fost invitat de la momentul zero”, menționează Mihaela Scărlătescu.
Proiectul cel mai important la care lucrează juriștii pe care Mihaela îi coordonează vizează fuziunea și integrarea a două societăți din grup.
„Fuziunea, proiectele inovative care cer multă atenție raportat la legislația specifică, negocierea de contracte cu noi parteneri, ajustarea Procedurior Grupului în funcție de noul context pandemic sunt proiectele prioritare ale departamentului juridic în acest an. Trei dintre obiectivele majore de îndeplinit, până la finalul anului, vizează integrarea noii stucturi juridice creată la nivelul grupului în România, digitalizarea integrată și integrală a aplicațiilor utilizate de departamentul juridic și nu numai, internalizarea la cele mai înalte standarde ale DPO-ului”, arată Mihaela Scărlătescu.
Există însă și alte proiecte care au intervenit ca urmare a declanșării pandemiei. De exemplu, juriștii s-au implicat activ în sfătuirea angajaților din companie să aleagă soluția imunizării, având în vedere că domeniul farma este unul care presupune o expunere a salariaților.
Se dorește extinderea echipei
Volumul mare de lucru pe care echipa sa îl are o face pe Mihaela să se gândească la posibilitatea de a lărgi departamentul astfel încât să mai fie preluată și de alți oameni povara problemelor rezultate din rutina zilnică.
Raportat la numărul mare de proiecte ale departamentului juridic, se impune recrutarea unui nou jurist și a unei asistente. În cazul juristului care ar putea intra în echipă sunt vizați acei profesioniști axați pe dreptul muncii și corporate. În ceea ce privește posibilul bazin de recrutare, Mihaela Scărlătescu se va uita, în primul rând, către persoane din departamentele juridice ale altor companii din aceiasi industrie.
„Performanța unui departament juridic se măsoară după trei criterii: gradul de satisfacție al clienților departamentului juridic (departamentele operaționale și alte departamente care solicită consultanță și suport juridic); timpul mediu de răspuns coroborat cu gradul de calitate al răspunsului/opiniilor; creșterea profesională și persoanală a fiecărui membru al echipei, proactivitatea și inovativitatea acestuia – business oriented”, declară Mihaela Scărlătescu.
În anul 2019, Mihaela Scărlătescu s-a numărat printre cei nouăsprezece coordonatori ai departamentelor juridice din companii locale de talie mare care au intrat pe lista celor mai influenți GC (General Counsels) din Europa Centrală și de Est, întocmită de directorul juridic internațional Legal 500. Expertiza sa este una notabilă, iar rolul pe care îl joacă acum în afacerea Farmexim & Help Net este unul major.
Citește și
→ In-House Legal - Cei mai puternici General Counsels din corporațiile locale, listați de Legal 500. Cine sunt cei 19 români din GC Powerlist: Central and Eastern Europe 2019
Citește și
→ In-House Legal - Cei mai puternici General Counsels din corporațiile locale, listați de Legal 500. Cine sunt cei 19 români din GC Powerlist: Central and Eastern Europe 2019
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 53 / 80 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...