ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații are o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte pe segmentul de agribusiness, în care majoritatea clienților sunt societăți multinaționale. Echipa acordă asistență pe tot parcursul proceselor de achiziție și dezvoltare a proiectelor, cu aportul mai multor arii de practică | Monia Dobrescu (Partener): ”Cea mai intensă activitate periferic legată de agricultură este în Banking & Finance. Un alt domeniu relevant rămâne si cel de Regulatory, în special în sectoare precum industria agrochimică sau biotehnologia agricolă”

06 Septembrie 2023   |   Ștefania Enache

Avocații spun că interesul investitorilor față de terenurile agricole se bucură de o amplificare vizibilă în ultimii ani, ceea ce explică și creșterea prețurilor care a avut loc în acest segment de piață, astfel că vânzătorii/ proprietarii de business-uri agricole sunt cei care se află uneori în poziția de a alege dintre mai multe oferte.

Monia Dobrescu (Partener) şi Mădălina Trifan (Managing Associate) - Muşat & Asociaţii

 
 
De câțiva ani, agricultura este una dintre „vedetele” economiei din România, reușind să stârnească interesul multor companii din țară și din străinătate care au decis să dezvolte afaceri bazate pe acest sector de activitate. În prezent, se poate observa faptul că investitorii își îndreaptă atenția către proiectele aflate la intersecția dintre energia verde și agricultură. De asemenea, sunt în plan central businessurile care urmăresc modernizarea exploatațiilor agricole și tehnologizarea unităților de procesare.„În acest sens, în sprijinul fermelor agricole, Planul National Strategic 2023-2027 susține, printre altele, atenuarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră și asigură sustenabilitatea economică a producției agricole.Mai mult, o parte din liniile de finanțare cu fonduri nerambursabile se va concentra pe investițiile din sectorul industriei alimentare, precum fermele de păsări și fabricile de procesare”, explică Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații.


Firma de avocatură Mușat & Asociații are o practică puternică pe segmentul acesta, în ultimii ani echipa axată pe această arie fiind implicată într-o serie de proiecte în zona de agribusiness.

De exemplu, a asistat o companie cunoscută din Serbia, activă în domeniul agricol, în prospectarea pieței din România, prin analizarea mai multor oportunități de a intra și dezvolta proiecte în agricultura românească.

De asemenea, a acordat asistență în legătură cu prelungirea unui contract de arendă, ținând cont de anumite condiții care trebuiau îndeplinite de clientul Mușat & Asocații pe parcursul contractului. Avocații l-au sfătuit pe unul dintre clienții firmei, în calitatea sa de arendaș, în legătură cu recuperarea anumitor investiții făcute în derularea arendei, proiect în care practica de Agricultură a colaborat cu echipa de Drept fiscal.

Totodată, împreună cu echipa de Banking & Finance, avocații au oferit asistență unei bănci elvețiene în legătură cu o facilitate de credit de mai multe milioane de euro acordată unui cunoscut grup de companii din sectorul agroindustrial.




Un alt proiect a fost soluționat de practica de Agricultură împreună cu echipa din Departamentul de litigii. Avocații din cele două zone au clarificat o situație cu potențial litigioasă, în legătură cu dreptul de proprietate asupra unui teren agricol situat în apropierea Bucureștiului. „Colaborăm adesea cu echipele specializate în dreptul mediului, corporate, fiscal și chiar litigii, atunci când încercările de a soluționa orice diferend pe cale amiabila se epuizează. În prezent, unele proiecte au fost finalizate, iar altele sunt încă în derulare”, precizează Monia Dobrescu.

Partenerul Mușat & Asociații menționează faptul că proiectele clienților firmei implică suprapunerea mai multor arii de practică și variază de la finanțări/ cofinanțări pentru energie regenerabilă, dezvoltare regională, digitalizarea firmelor, producție, servicii, până la achiziția unor imobile, edificarea construcțiilor si obținerea de autorizații. „Asistăm atât investitori și deținători de afaceri agricole cu tradiție, cât și antreprenori hotărați să inițieze un business în sectorul agricol, asigurând înțelegerea, respectarea și gestionarea cerințelor legale și a practicilor benefice în materie, raportate la obiectivele acestora de achiziție, extindere, modernizare și de creștere a competitivității și a eficienței”, arată avocatul.

La rândul său, Mădălina Trifan, Managing Associate Mușat & Asociații, amintește faptul că, în prezent, echipa are în derulare proiecte care se axează pe achiziții, urmărind extinderea activității și îmbunătățirea proceselor înglobate de aceasta. „În funcție de obiectiv, unele dintre aceste proiecte vor fi încheiate până la finalul anului. În privința celor de o mai mare amploare, care implică mai multe investiții și etape premergătoare, avem în vedere o perioadă mai lungă, ținând cont de condițiile impuse de legislație si de diverși factori externi asupra cărora nu avem control. În contextul creșterii generale a interesului pentru domeniul agricol putem spune ca această tendință se traduce și la nivelul firmei noastre în ceea ce privește mandatele din zona de agribusiness. Avem de-a face atât cu achiziții și dezvoltări imobiliare, cât și cu proiecte fără componentă imobiliară, cum ar fi contracte comerciale pentru echipamente sau aspecte de regulatory”, detaliază avocatul.

Portofoliul de proiecte din această practică în care s-au implicat avocații firmei Mușat & Asociații este unul vast. Printre acestea regăsim multe mandate complexe, în care avocații au acordat asistență pentru finanțarea unor business-uri din agricultură. Finanțările au avut în vedere, în special, creșterea competitivității exploatației agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante, precum și modernizarea unităților de procesare și introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese.

De asemenea, împreună cu echipa de Banking & Finance, practica de Agricultură a acordat asistență unei bănci elvețiene în legătură cu o facilitate de credit de mai multe milioane de euro acordată unui cunoscut grup de companii din sectorul agroindustrial.

„În acest moment, cea mai intensă activitate periferic legată de agricultură este în Banking & finance. Având în vedere creșterea interesului investitorilor în acest domeniu, nevoia de finanțare / de asigurare a unor linii de credit a crescut proporțional. Un alt domeniu relevant rămâne si cel de regulatory, în special în sectoare precum industria agrochimică sau biotehnologia agricolă”, susține Monia Dobrescu.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.




Agricultura rămâne în vizorul investitorilor

Majoritatea clienților Mușat & Asociații sunt societăți multinaționale, prin urmare proiectele aferente sunt desfășurate în mai multe jurisdicții, iar colaborarea cu celelalte firme de avocatură internaționale / regionale a fost întotdeauna extrem de bună.

Spre exemplu, de curând, avocații români au fost implicați într-un proiect de finanțare în agricultură desfășurat în mai multe jurisdicții, România având un rol important în asigurarea majorității garanțiilor. În acest moment, Mușat & Asociații colaborează cu mai multe firme de avocatură internaționale cunoscute.

De obicei, clienții Mușat & Asociații solicită asistență pe tot parcursul procesului de achiziție și dezvoltare a proiectelor. Există și situații care atrag necesitatea colaborării într-un moment ulterior, de exemplu, în vederea încheierii contractelor cu privire la aparatură, echipamente sau servicii care să îmbunătățească ori să extindă activitatea curentă.

„În ceea ce privește achiziționarea de terenuri agricole, deși România are, în continuare, un potențial uriaș, poate fi dificil de identificat o proprietate atrăgătoare fie din cauza compartimentării excesive a terenurilor, fie din cauza problemelor legate de titlurile de proprietate sau chiar a litigiilor cu vecinii. În cadrul acestui tip de proiecte, întâmpinăm în mod inevitabil, pe de o parte, probleme strâns legate de birocrație și de procesul uneori anevoios de accesare a fondurilor sau dificultăți cu privire la lipsa infrastructurii, în special în ceea ce privește infrastructura de irigații”, subliniază Mădălina Trifan.

Dacă în urmă cu mult timp, printre principalii clienți din acest domeniu se numărau preponderent firmele romanești, de câțiva ani, interesul fondurilor de investiții și al jucătorilor internaționali pentru agricultură a crescut considerabil.

 „În ciuda dificultăților de a găsi o proprietate „curată” și potrivită pentru dezvoltare, investitorii recunosc potențialul neexploatat de pe piața din România și urmăresc atent oportunitățile nou generate. De asemenea, am remarcat la clienții din portofoliul nostru interesul pentru digitalizare – achiziții de instrumente digitale, software-uri specializate, utilaje inteligente – în încercarea de a crește productivitatea business-urilor și de a reuși să acceseze mai ușor finanțare sau creditare”, adaugă Mădălina Trifan.

Avocatul mai amintește că, deși aflați pe fondul crizei energetice, al inflației și al conflictului din Ucraina, investitorii continuă să își arate încrederea în economia actuală prin adoptarea unor strategii pe termen lung de natură a le asigura profitabilitatea. „Business-urile orientate spre eficientizarea modului în care își desfășoară activitatea rămân cele mai atractive, bazându-se pe automatizarea comenzilor, digitalizare și sustenabilitate”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Se observă faptul că interesul investitorilor față de terenurile agricole se bucură de o amplificare vizibilă în ultimii ani, ceea ce explică și creșterea prețurilor care a avut loc în acest segment de piață, astfel că vânzătorii/ proprietarii de business-uri agricole sunt cei care se află uneori în poziția de a alege dintre mai multe oferte.

În ceea ce privește prețul, negocierile tranzacțiilor depind în principal de poziția, categoria de folosință și calitatea terenurilor vizate.

Echipa care acționează în domeniul agribusiness este una mixtă, formată în principal din avocați care lucrează în domeniul imobiliar, dar în funcție de specificul fiecărui proiect, o serie de avocați din firmă pot fi implicați pentru aspecte de drept bancar, comercial, fiscal, administrativ, dreptul mediului sau chiar pentru situații litigioase sau cu potențial litigios.  

Echipa care gestionează proiectele din domeniul agricol este formată in principal din Monia DobrescuPartener, Mădălina TrifanManaging Associate și Evelina StoianAssociate, iar în secundar, acolo unde intervin aspecte procedurale sau potențial litigioase, se alătură grupului de lucru colegii de la departamentul de litigii: Andra Mihalache – Partener,  Andrei BranManaging Associate, Roxana MihăilescuSenior Associate și Claudiu OloeriuAssociate. Firma Mușat & Asociații adaptează componența echipei pentru fiecare proiect în parte, pentru a răspunde eficient nevoilor clientului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 399 / 1879
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...