ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CNIPMMR cere Guvernului să clarifice modul în care IMM-urilor le vor fi compensate cheltuielile cu scumpirile din energie

24 Septembrie 2021   |   Agerpres

Consiliul Naţional al IMM-urilor susţine proiectul de lege privind măsurile de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii afectate de creşterea preţului la energie, deoarece măsurile prevăzute au ca scop continuarea activităţii economice şi păstrarea angajaţilor, se precizează în comunicat.

 
 
Guvernul trebuie să clarifice care este modalitatea prin care va compensa întreprinderilor mici şi mijlocii cheltuielile cu creşterea preţurilor la energie, din cadrul proiectului de lege anunţat de Executiv, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
 
Consiliul Naţional al IMM-urilor susţine proiectul de lege privind măsurile de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii afectate de creşterea preţului la energie, deoarece măsurile prevăzute au ca scop continuarea activităţii economice şi păstrarea angajaţilor, se precizează în comunicat.
 
"Raportat la proiectul de lege, CNIPMMR consideră că sunt necesare clarificări din partea iniţiatorilor privind următoarele aspecte: 1. Stabilirea modalităţii prin care are loc compensarea creşterii costurilor cu energia electrică şi gaze naturale: ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare sau deducerea din impozit. Nu este clar ce se înţelege prin 'alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozit'; 2. Menţionarea clară a faptului că ajutorul se acordă printr-o schemă de ajutor de minimis implementată de Ministerul Economiei", se menţionează în comunicatul CNIPMMR.
 
Organizaţia patronală a IMM-urilor arată că proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de sprijin a întreprinderilor mici şi mijlocii a căror activitate este afectată de creşterile de preţuri la energie electrică, gaze şi combustibili, îşi propune să asigure: compensarea cheltuielilor suplimentare determinate de creşterile de preţuri şi tarife, cheltuieli care sunt obiectiv necesare pentru activitatea IMM-urilor; menţinerea accesibilităţii IMM-urilor la input-urile de energie, gaze natural şi carburanţi; evitarea intrării IMM-urilor afectate pe pierderi şi ulterior în insolvenţă sau faliment; protecţia locurilor de muncă; menţinerea competitivităţii firmelor.
 
Potrivit comunicatului CNIPMMR, proiectul de lege prevede că susţinerea financiară a IMM-urilor afectate constă atât într-un ajutor nerambursabil pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile suplimentare ocazionate de creşterile de preţuri şi tarife cât şi/sau dintr-o alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau din impozitul pe profit, astfel: ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare; alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau, după caz, din impozitul pe profit sau impozitul pe cifra de afaceri datorat anual de beneficiar, pe o perioadă de cel mult 3 ani, până la acoperirea a 50% din cheltuielile suplimentare eligibile.
 
Modalitatea de sprijin, ajutor nerambursabil sau deductibilitatea din impozit, se face conform dorinţei beneficiarului, acesta având posibilitatea de alegere între cele două forme de sprijin, conform prevederilor proiectului de lege citat de CNIPMMR.
 
Consiliul Naţional al IMM-urilor arată că susţinerea financiară se acordă pe o perioadă de 6 luni începând din luna în care se înregistrează o creştere agregată a preţurilor şi tarifelor la energie electrică şi termică, gaze naturale şi combustibil de cel puţin 5% faţă de nivelul acestora din luna decembrie a anului precedent.
 
CNIPMMR avertizează că în lipsa măsurilor de sprijinire a IMM-urilor, efectul scumpirilor se va transfera în totalitate asupra consumatorilor, persoane fizice şi juridice, fapt care va conduce la creşterea generalizată a preţurilor şi la scăderea competitivităţii economiei româneşti.
 
Organizaţia patronală a IMM-urilor subliniază că, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna iulie preţul energiei electrice era cu 25% mai mai mare faţă de perioada similară a anului 2020, iar preţul gazelor naturale era cu 20% mai mare faţă de iulie 2020. Astfel, evoluţiile preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale din a doua jumătate a anului 2021 au creat numeroase dificultăţi mediului de afaceri românesc şi în special IMM-urilor, notează Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10713 / 17349
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...