ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Curtea de Conturi: Performanţa CFR Marfă a fost afectată de inacţiunea Ministerului Transporturilor şi de eficacitatea scăzută a CFR SA

11 August 2021   |   Agerpres

Auditul realizat de Curtea de Conturi a vizat activitatea CFR Marfă timp de 6 ani şi 6 luni, în perioada ianuarie 2014 - iunie 2020.

 
 
Deşi Compania CFR Marfă are capacitatea de a furniza clienţilor servicii complexe privind transportul feroviar de marfă, performanţa societăţii între anii 2014-2020 nu s-a ridicat la nivelul aşteptat, fiind afectată de insuficienta implicare a Ministerului Transporturilor şi de eficacitatea scăzută a CFR SA, în calitate de administrator al infrastructurii, se menţionează în auditul realizat de Curtea de Conturi şi publicat miercuri.
 
Ca şi concluzie generală a auditului, Curtea de Conturi a notat că "CFR Marfă are capacitatea de a furniza clienţilor servicii complexe privind transportul feroviar de marfă, pentru toate tipurile de marfă şi toate tipurile de trafic, local şi internaţional. Societatea deţine peste 50% din parcul de locomotive şi peste 90% din parcul de vagoane existente la nivel naţional. Astfel, CFR Marfă furnizează servicii de transport feroviar de marfă intern şi internaţional, exploatează terminale multimodale şi asigură servicii auxiliare, precum servicii de depozitare, servicii de aprovizionare cu combustibil şi logistică. Cu toate acestea, performanţa societăţii nu s-a ridicat la nivelul aşteptat, având în vedere pierderile acumulate în perioada auditată, ca urmare a exploatării ineficiente a patrimoniului".
 
Auditul realizat de Curtea de Conturi a vizat activitatea CFR Marfă timp de 6 ani şi 6 luni, în perioada ianuarie 2014 - iunie 2020.
 
Curtea de Conturi subliniază lipsa de implicare a autorităţii tutelare şi eficienţa scăzută a Companiei Naţionale CFR SA, în calitate de administrator al infrastructurii feroviare.
 
"Performanţa CFR Marfă a fost afectată de insuficienta implicare a conducerii autorităţii publice tutelare (Ministerul Transporturilor) pentru implementarea obiectivelor strategice stabilite în domeniul transportului feroviar, precum şi de eficacitatea scăzută a managementului administratorului infrastructurii (CN CFR). Având în vedere disfuncţionalităţile, vulnerabilităţile şi punctele slabe identificate, concluzia generală a auditului a fost următoarea: CFR Marfă şi-a asumat şi îndeplinit parţial obiectivele, atribuţiile şi responsabilităţile stabilite legal referitoare la activitatea de transport feroviar de marfă. Performanţa CFR Marfă a fost influenţată nefavorabil şi de acţiunea/inacţiunea autorităţii publice tutelare, precum şi a administratorului infrastructurii", se precizează în raportul de audit publicat de Curtea de Conturi.
 
Acţiunea de audit a avut loc în intervalul 2 septembrie 2019 - 18 decembrie 2020, la CFR Marfă, la Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA, precum şi la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, conform comunicatului remis miercuri de Curtea de Conturi.
 
Auditul a fost extins şi asupra exerciţiilor financiare anterioare perioadei vizate (ianuarie 2014 - iunie 2020) atunci când au fost constatate situaţii repetate de nerespectare a principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii în administrarea patrimoniului.
 
Auditorii au constatat că, spre deosebire de principalii competitori care operează pe piaţa transportului feroviar de marfă din România, care au realizat preponderent profit din activitatea desfăşurată în perioada 2014 - 2019, CFR Marfă a înregistrat rezultate negative în fiecare din cei şase ani analizaţi, notează Curtea de Conturi.
 
Plenul Curţii de Conturi a aprobat sinteza Raportului de audit al performanţei privind activitatea specifică desfăşurată de către Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" SA, document ce reflectă modul în care această entitate şi-a asumat şi îndeplinit obiectivele, atribuţiile şi responsabilităţile stabilite legal, referitoare la activitatea de transport feroviar de marfă, se menţionează în comunicatul Curţii de Conturi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11185 / 17367
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...