ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Profitul restaurantelor din România a scăzut anul trecut pentru prima oară de la pandemie, cu 12% (analiză)

13 August 2024   |   Agerpres

Dacă după pandemie s-au înregistrat creşteri de peste 11%, chiar 12% de la an la an, 2023 s-a dovedit a fi un an mai dificil pentru industria HoReCa, susţine Bookingham.

 
 
Profitul restaurantelor a scăzut anul trecut cu 12%, pentru prima dată după pandemie, fiind înregistrată şi cea mai mică creştere anuală a numărului de restaurante active (+2%), însă numărul angajaţilor din localuri a atins un nivel record, majorându-se cu 1%, conform unei analize realizate de platforma de rezervări online, Bookingham.

Analiza arată că puţin peste 27.000 de restaurante, baruri, catering şi alte servicii de alimentaţie figurau drept active în România, anul trecut. Evoluţia din 2022 în 2023 arată cea mai mică creştere anuală a numărului de firme active, înregistrată din 2008 până acum, de 2% (de la 26.611 în 2022, la 27.045 firme active în 2023), se menţionează într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.


Dacă după pandemie s-au înregistrat creşteri de peste 11%, chiar 12% de la an la an, 2023 s-a dovedit a fi un an mai dificil pentru industria HoReCa, susţine Bookingham.

"În opinia mea, creşterea atât de mică a numărului de restaurante active în 2023 are două motive şi ambele ţin de factorul legislativ: incertitudinea legislativă şi lipsa de predictibilitate a unor norme clare de funcţionare a industriei ospitalităţii", a declarat Cristian Cristea, consultant HoReCa şi manager general Hostalion Business School, citat în comunicat.

Analiza semnalează că profitul restaurantelor din România a fluctuat de-a lungul anilor. În 2009, criza financiară s-a făcut vizibilă şi în domeniul HoReCa, printr-o scădere de 16%. Din 2013, profitul a ajuns din nou pe plus, în 2015 înregistrând cea mai mare creştere dintotdeauna - de 153% faţă de anul anterior. Profitul a evoluat constant până în anul pandemic, când a scăzut brusc cu 40% - o diferenţă de peste 200 milioane de euro faţă de anul 2019. O analiză realizată în 2021 arăta că profitul net al firmelor din HoReCa aflate pe plus, a scăzut cu 47% în acea perioadă.

Totuşi, odată cu ridicarea restricţiilor, vânzările din restaurante, baruri şi cafenele au crescut semnificativ în 2021 - cu 57% faţă de anul anterior, România înregistrând cea mai semnificativă majorare din Uniunea Europeană. 2023 este primul an după pandemie când profitul restaurantelor a scăzut din nou, cu 12% faţă de 2022.

"Uitându-ne la datele de mai sus, ne gândim la trei lucruri care s-au întâmplat în 2023: creşterea TVA-ului la anumite materii prime, creşterea salariului minim şi modificarea taxei pe băuturile dulci. Toate aceste modificări au avut un impact între 3-5 % asupra restaurantelor; impact care e vizibil direct în profitabilitate", afirmă Cristian Cristea.

Potrivit datelor din studiu, pandemia a provocat o scădere semnificativă a numărului de angajaţi (- 7%). Aceasta s-a redresat în anii următori, cu o creştere de 2% în 2021 şi de 15% în 2022. Chiar dacă în 2023 creşterea a încetinit (1%), ea continuă să fie relevantă în contextul în care profitul restaurantelor a scăzut, subliniază sursa citată.

În topul celor mai profitabile oraşe din România, Bucureştiul a condus detaşat în 2023, atât la numărul de restaurante active (3,309), cât şi la capitolul profit (circa 225 milioane de euro) şi număr de angajaţi (34.427).

Cluj-Napoca s-a situat pe locul 2, cu un profit de aproape 7 ori mai mic decât Capitala - circa 33,5 milioane de euro. Litoralul e pe podium, restaurantele din Constanţa înregistrând în 2023 profituri de circa 33,2 milioane de euro. În top 5 se mai află şi capitala Moldovei - Iaşiul (circa 21,4 milioane de euro), precum şi Timişoara (circa 21,2 milioane de euro).

Deşi Iaşiul şi Braşovul au avut aproximativ acelaşi număr de restaurante active în 2023 (Iaşi - 400 vs Braşov - 459), diferenţa de profit a fost de aproape 5 milioane de euro în favoarea moldovenilor (Iaşi - circa 21,4 milioane de euro vs. Braşov circa 16,7 milioane de euro), subliniază sursa menţionată.

Alte oraşe care s-au făcut remarcate în top au fost Voluntari şi Floreşti. Voluntari e pe locul 12 în topul profitului, cu circa 6,7 milioane de euro şi 133 de firme active în 2023, depăşind oraşe mai mari din România, precum Galaţi (circa 5 milioane de euro), Ploieşti (circa 4,2 milioane de euro) sau Arad (6,2 milioane de euro).

Aceeaşi situaţie apare şi în cazul Floreştiului, care, cu 116 localuri active, a înregistrat anul trecut un profit de peste 3 milioane de euro. O posibilă explicaţie pentru aceste sume ar putea fi proximitatea faţă de marile oraşe - Bucureşti şi Cluj-Napoca - şi prezenţa mall-urilor cu zonele de food court, susţin autorii analizei.

Bookingham a colectat datele firmelor active cu cod CAEN 56XX, care şi-au depus bilanţul pe Listă Firme până la data de 8 iulie 2024. Acest cod CAEN cuprinde restaurantele, barurile, cateringul şi alte servicii de alimentaţie. Nu au fost incluse în analiză date despre hoteluri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 17367
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...