EY Renewable Energy Country Attractiveness Index: Energia regenerabilă este doar o parte a soluției pentru atingerea obiectivului de neutralitate a emisiilor
05 Decembrie 2019
BizLawyerElectrificarea transporturilor și a sistemelor de încălzire, hidrogenul ca sursă de energie și infrastructura pentru rețele inteligente sunt zone prioritare de investiții ♦ Corelarea capitalului cu capacitățile de producție impune noi modele de investiții ♦ China își menține prima poziție în indicele energiei regenerabile, în pofida încetinirii ritmului de creștere
Mihai Drăghici, Senior Manager, Departamentul de Asistentă în Afaceri, EY România |
În vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor, sunt necesare investiții nu numai în producția de energie regenerabilă, ci și în electrificarea transporturilor și a sistemelor de încălzire, în producția de energie din hidrogen și în infrastructură pentru rețele inteligente, potrivit celei de-a 54-a ediții a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
“Europa poate deveni primul continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050. Comisia Europeană este așteptată să prezinte un set de schimbări legislative în perioada următoare ce va impune modificări profunde în aproape fiecare element al economiei. Sectorul energetic, în mod general, și energia regenerabilă, în mod specific, sunt doar o parte a soluției”, a declarat Mihai Drăghici, Senior Manager, Departamentul de Asistență în Afaceri, EY România.
“Europa poate deveni primul continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050. Comisia Europeană este așteptată să prezinte un set de schimbări legislative în perioada următoare ce va impune modificări profunde în aproape fiecare element al economiei. Sectorul energetic, în mod general, și energia regenerabilă, în mod specific, sunt doar o parte a soluției”, a declarat Mihai Drăghici, Senior Manager, Departamentul de Asistență în Afaceri, EY România.
Raportul evidențiază măsura în care se va accelera în viitor implementarea unor tehnologii cheie, în domenii precum generarea distribuită, vehiculele electrice și soluțiile de stocare a energiei. De asemenea, raportul subliniază că, pentru a respecta scenariul de dezvoltare durabilă al Agenției Internaționale pentru Energie, investițiile în energia regenerabilă ar trebui să se dubleze, de la 300 miliarde de USD, alocate în 2018, la o medie anuală de 600 miliarde de USD, care vor atinge valoarea de 18,6 trilioane de USD până în 2050.
China își menține prima poziție în cea mai recentă ediție a raportului, datorită amplorii investițiilor realizate, în pofida unei scăderi raportate de 39% în primul semestru al anului 2019, generate de trecerea de la tarifele garantate la licitații pentru noile capacități de generare a energiei din surse eoliene și solare.
Și Statele Unite și-au păstrat locul al doilea, în contextul în care viitorul pieței pentru capacitățile eoliene offshore este promițător, iar piața energiei solare și cea a energiei eoliene onshore continuă să beneficieze de subvenții, prin acordarea de credite fiscale.
În pofida incertitudinilor provocate de Brexit, Regatul Unit urcă pe locul al șaptelea în clasament, având în vedere că licitațiile pentru producția din surse eoliene offshore promit furnizarea de energie fără subvenții.
Printre celelalte piețe care au urcat în clasament se numără Spania și Vietnam, în principal datorită dezvoltării rapide a piețelor lor pentru energia solară, precum și revigorata piață poloneză, care reintră în Top 40, după câțiva ani dificili.
Raportul analizează modul în care sectorul energetic poate profita de oportunitățile oferite de adoptarea obiectivelor de neutralitate a emisiilor și obstacolele care trebuie depășite. Printre acestea se numără deschiderea la modele de investiții inovatoare în vederea corelării capitalului cu capacitățile. De exemplu, o nouă abordare a modelului „yieldco”, în care o nouă companie care se listează la bursă, interesată de asigurarea unui flux de numerar stabil, ar putea să reunească sub același acoperiș companiile din sectorul energetic și investitorii. Acest lucru ar putea să creeze o punte între aceste resurse masive de capital și dezvoltatorii care pot construi sistemele de energie verde necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de neutralitate a emisiilor.
„Având în vedere această enormă nevoie de capital pentru proiectele de energie regenerabilă, vor apărea și evolua în timp numeroase modele de investiții. Proiectele de generare a energiei din surse regenerabile încep să aibă cu adevărat o anvergură industrială, ceea ce creează o necesitate tot mai mare de a găsi noi surse și structuri pentru atragerea capitalului într-un mod eficient. Decarbonizarea va impune schimbări profunde în aproape fiecare element al economiei, iar sectorul energetic va juca un rol esențial în majoritatea acestor inițiative, dacă nu chiar în toate”, a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance și redactorul-șef al RECAI.
„Atingerea obiectivului de neutralitate a emisiilor este dificilă, dar realizabilă, dacă începem acum. Este un obiectiv pe care patru țări s-au angajat, prin adoptarea de legislație, să îl atingă până în 2050 și pe care peste 60 de alte țări îl analizează în mod activ. Această situație oferă o oportunitate de transformare pentru sectorul energetic. Este momentul ca acesta să scape de stereotipul că sectorul se schimbă greu, să își asume rolul de lider și să ia măsuri ferme pe multiple fronturi, inclusiv implementarea de noi tehnologii, investiții în eficiența energetică și promovarea tarifării emisiilor de carbon”, a declarat Benoit Laclau, coordonator EY Global Energy.
Pentru a vedea clasamentul complet al principalelor 40 de piețe, precum și pentru o analiză a celor mai recente evoluții din domeniul energiei regenerabile la nivel global, vizitați ey.com/recai.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 16770 / 18225 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...