ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FT: instituţiile internaţionale vor să relanseze “Iniţiativa de la Viena” pentru a evita fuga investitorilor de pe pieţele emergente

27 Aprilie 2020   |   AGERPRES

Prima "Iniţiativă de la Viena" datează din 2009 şi a fost rezultatul unui acord semnat în capitala Austriei, la iniţiativa BERD, pentru a evita exodul băncilor transfrontaliere din Europa de Est. A doua iniţiativă a fost convenită în 2012 în încercarea de a diminua impactul procesului de reducere a datoriilor în perioada crizei datoriilor din zona euro.

 
 
Mai multe instituţii financiare internaţionale sunt hotărâte să relanseze o inţiativă din perioada crizei destinată diminuării riscului unei fugi a capitalului din ţările Europei de Est, într-un moment în care pandemia de coronavirus a declanşat îngrijorări că băncile cu activităţi transfrontaliere şi investitorii ar putea să se retragă din ţările vulnerabile, informează Financial Times.

Potrivit cotidianului britanic, instituţii precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Fondul Monetar Internaţional şi-au intensificat lucrările în cadrul aşa-numitei "Iniţiative de la Viena", care a jucat un rol cheie în gestionarea procesului de reducere a gradului de îndatorare a băncilor în perioada crizei financiare mondiale şi a crizei datoriilor din zona euro.


Accentul iniţial va fi pus pe ţările din Balcanii de Vest, a declarat preşedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, într-un interviu acordat Financial Times. Însă reluarea activităţilor iniţiativei ar putea să fie extinse în încercarea de a convinge băncile comerciale să rămână angajate faţă de regiunea Europei de Est.

"Problema este să îi convingem că au de jucat un rol cheie în această criză şi relansare. Aceasta necesită foarte multe argumente şi eforturi din partea tuturor celor implicaţi în această situaţie. Nu putem rezolva această criză şi să ajutăm dacă ne bazăm doar pe băncile de dezvoltare multilaterale. Nu avem suficientă putere de foc pentru a face acest lucru", a spus Suma Chakrabarti.

Prima "Iniţiativă de la Viena" datează din 2009 şi a fost rezultatul unui acord semnat în capitala Austriei, la iniţiativa BERD, pentru a evita exodul băncilor transfrontaliere din Europa de Est. A doua iniţiativă a fost convenită în 2012 în încercarea de a diminua impactul procesului de reducere a datoriilor în perioada crizei datoriilor din zona euro.

De data aceasta, oficialii cred că băncile sunt mai robuste după ce şi-au consolidat capitalul şi au redus nivelul creditelor neperformante, dar cu toate acestea cred că este nevoie de măsuri de apărare împotriva posibilităţii ca băncile să îşi reducă în mod semnificativ expunerea.

Ideea unei noi "Iniţiative de la Viena" este ca organismele de reglementare şi instituţiile financiare internaţionale să îşi folosească forţa de convingere şi presiunea conferită de autoritatea lor pentru a convinge băncile private şi alţi investitori să nu îşi reducă angajamentele faţă de pieţele emergente vulnerabile.

Începând din luna martie, BERD şi alte instituţii financiare au avut reuniuni pentru a identifica problemele transfrontaliere şi a evalua necesităţile de finanţare în contextul pandemiei de coronavirus, o ultimă reuniune fiind cea a comitetului de coordonare a "Iniţiativei de la Viena", care a avut loc săptămâna trecută.

"Iniţiativa de la Viena" regrupează FMI, BERD, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială, precum şi mai multe instituţii europene, bănci centrale, organisme de reglementare şi câteva mari grupuri bancare europene. În ultimul deceniu, iniţiativă a continuat sub forma unui forum de discuţii dar până recent nu a făcut o muncă activă de prevenire a crizei.

"Continuă să fie o sursă de îngrijorare pentru noi care activăm în vecinătatea Europei, să ne asigurăm că finanţarea disponibilă în sistemul bancar nu pleacă. Ceea ce încercăm să facem este să evităm acest lucru", a spus Suma Chakrabarti.

BERD este un investitor important în România şi îmbină investiţiile directe cu sprijinul pentru reforme care contribuie la îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţară şi la mobilizarea investiţiilor din alte surse. Până în prezent, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro în economia românească.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15558 / 17643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...