ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

La jumătatea anului piața de factoring a ajuns la 3,68 miliarde euro. Creștere de 31.6%

26 Septembrie 2022   |   BizLawyer

Tot pentru primul semestrul, studiul ARF a reliefat o creștere de 30% a factorigului revers, ajungând în cifre absolute la 1,1 miliarde euro, ceea ce înseamnă o pondere de aproximativ 38% din totalul factoringului intern.

 
 
Asociația Română de Factoring (ARF) realizează la mijlocul fiecărui an studiul privind evoluția pieței. Astfel, pentru primele 6 luni datele relevă un nivel al creanțelor gestionate de operatorii din piață de aproximativ 3,68 miliarde euro, în creștere cu aproximativ 31.6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), non-membri dar și estimări ale Asociației cu privire la restul jucătorilor din piață.

“În tot contextul economic și având în vedere situația geopolitică curentă, factoringul rămâne unul din produsele de finanțare de bază la care apelează companii din toate domeniile de activitate. Pe lângă valoarea adăugată pe care o aduce în perioade de incertitudine, factoringul și-a demonstrat eficiența ca alternativă la produsele standard de creditare pe termen scurt, în ultimii zece ani înregistrând creșteri importante. Asta arată că piața l-a asimilat și i-a înțeles pe deplin beneficiile. Creșterea înregistrată în prima jumătate a anului are la bază mai mulți vectori, care țin atât de creșterea economică înregistrată de România în domenii care se finanțeaza prin factoring, dar și de ascensiunea inflației, care a crescut prețurile mărfurilor și serviciilor tranzacționate și, implicit, valoarea creanțelor gestionate prin factoring”, precizează Bogdan Roșu, președinte al Asociației Române de Factoring.


Cel mai bine reprezentat sector de activitate în cadrul tranzacțiilor interne este, din nou, FMCG, cu o pondere de 19.5% si un volum total de 592.5 milioane euro, urmat de domeniul intitulat generic “metale, chimicale, apă, reciclare”, cu o valoare totala a creanțelor cesionate de 527 milioane euro si o pondere de 17% în total piață. La finalul anului trecut, “metale, chimicale, apă, reciclare” a fost principalul contributor pe piața internă de factoring, cu o evoluție ascendentă pronunțată  în al doilea semestru. Rămâne de vazut dacă și în 2022 se va observa aceeași tendință. Pe locul al treilea se situează domeniul “autovehicule, utilaje, echipamente”, cu o pondere de 14%. Sectorul Electronice, IT&C (locul 4) a crescut în cifre absolute la 392 milioane euro (față de 350 milioane euro în 2021), ponderea fiind de 13%.

Factoringul intern a înregistrat un avans sprectaculos de 31%, atingând aproximativ 3,06 miliarde euro în prima jumatate a anului. Creșteri spectaculoase s-au înregistrat și pe zona creanțelor derulate prin factoring de import, care a crescut cu 63%, dar și pe export unde se observa o creștere de 30%. „Avansul volumelor de factoring la import și la export a fost stimulat de intentisificarea relațiilor comerciale internaționale, de inflația din zona Euro, cu care România are cele mai importante schimburi comerciale, dar și de creșterea prețurilor, influențată de situația geopolitică, în domeniul “metale, chimicale, apă, reciclare”,  domeniu ce reprezintă principalul contributor în factoringul internațional”, menționează Bogdan Roșu.

Tot pentru primul semestrul, studiul ARF a reliefat o creștere de 30% a factorigului revers, ajungând în cifre absolute la 1,1 miliarde euro, ceea ce înseamnă o pondere de aproximativ 38% din totalul factoringului intern.  

În rândul companiilor care au accesat finanțări prin factoring intern și de export în 2022, cele mai mari volume au fost derulate de cele cu cifra de afaceri de peste  50 de milioane de euro (46%), în timp ce companiile cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 și 50 de milioane de euro au avut o pondere de 34%. Companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au scăzut ca pondere la 19% din volumul creanțelor cesionate în factoring, față de 22% anul trecut. In opinia noastra, unul din motivele acestei evoluții ar putea fi accesarea, ca alternativă la factoring, a soluțiilor de finanțare tradiționale susținute prin programe guvernamentale de tipul IMM Invest”, menționează Bogdan Roșu.

Studiul privind piața de factoring la nivelul primelor 6 luni din 2022 a fost derulat de catre IPSOS Interactive Services în conformitate cu regulile Codului Internațional de Cercetare de Piață și Sociologică ICC/ESOMAR, în studiu fiind incluși membrii ARF Access Financial Services IFN SA,  Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Intesa Sanpaolo Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum și alte instituții financiare non-membre.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6981 / 18033
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...